Comencen les obres del nou parc de Can Batlló

13/10/2021 - 20:02 h

La primera fase de la reurbanització de Can Batlló, amb una inversió de 12,3 milions d'euros, permetrà guanyar-hi 26.000 metres quadrats de verd amb la plantació d'un bosc, la construcció d'un camí d'aigua que recorrerà l'espai i una zona de jocs infantils, a més de l'àrea de gossos i els horts urbans, que canviaran una mica d'ubicació. Les obres d'aquesta fase s'inicien aquest mes d'octubre i es preveu enllestir-les al desembre de 2022.

Durant aquests 14 mesos, s’enderrocaran per dins les naus del bloc 9, respectant-ne les façanes, com ja s’ha fet al bloc 12, i s’arranjarà tota la part de Can Batlló més propera als carrers de la Constitució, Parcerisa i la Gran Via, amb la reubicació de l’àrea de gossos al centre de l’espai i dels horts comunitaris al costat de l’antiga masia de Can Bruixa. On hi havia el bloc 12 s’ubicarà una primera zona de jocs infantils, de les tres que al final hi haurà per tot el parc, i dins del bloc 9 semicobert, un espai obert amb diversos usos de caràcter esportiu.

El límit de les obres d’aquesta fase és el carrer transversal que ara com ara travessa Can Batlló des de la Gran Via fins a Constitució (afegint-hi l’antic bloc 12, amb les façanes ja buidades). Un cop convertida en parc o bosc, en tota aquesta àrea més propera a Parcerisa no quedaran camins rectes sinó dreceres en corba que igualment connectaran tots els accessos de forma més agraïda. S’entrecreuaran amb els camins d’aigua que aniran des dels nous horts de Can Bruixa fins al petit jardí botànic a ubicar en un racó del bloc 11 convertit en umbracle.

De moment, per alliberar tot aquest recinte d’obra, a més del tancament dels espais esmentats, se suprimeix la zona d’aparcament regulat com a àrea verda (que tenia accés des del carrer de Parcerisa), així com el sector fins ara ocupat per l’abassegament o aplec d’eines de l’obra de construcció d’habitatges a l’altra vorera del carrer de Parcerisa i l’avinguda del Carrilet.

El nou centre verd de la Bordeta

L’antic recinte industrial de Can Batlló va deixar de ser-ho definitivament al juny de 2011 quan el veïnat va ocupar bona part de les naus buides i les va destinar a diversos projectes culturals i comunitaris. Actualment, l’Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat de Can Batlló en gestiona més de 13.000 metres quadrats, sobretot al bloc 11, mentre que altres naus es rehabiliten i destinen a equipaments de ciutat com l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) o l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona (Coòpolis).

El futur parc de Can Batlló forma part de l’estratègia de naturalització de la ciutat de Barcelona, amb la creació de nous entorns saludables on gaudir del verd i el lleure. El projecte definitiu neix també d’un procés participatiu del veïnat, que ha volgut revalorar aquest patrimoni industrial de la Bordeta. Així, al nou parc s’hi conservaran les façanes de les antigues naus, que s’integraran als jardins i serviran per delimitar-hi pistes esportives i jocs infantils.