Cap honor per a l'esclavisme

04/03/2018 - 13:40 h

La figura d'Antonio López, marquès de Comillas, ja no presideix la plaça que encara duu el seu nom. La retirada de l'estàtua del prohom, empresari i esclavista s'ha celebrat amb diverses activitats, tallers i música.

Entitats i veïns i veïnes de la ciutat han celebrat el comiat de l’escultura participant en un programa d’activitats, encapçalat per Comediants, en què no han faltat espectacles musicals i de circ i una xocolatada, organitzada per Sindillar, el sindicat de dones migrades treballadores de la llar.

L’enderrocament de l’estàtua era una reivindicació que els moviments ciutadans feia temps que expressaven, a més del canvi de nom de la plaça. Aquest dijous, 1 de març, l’entitat Tanquem els CIE i la productora Metromuster van entregar 17.840 signatures per rebatejar-la amb el nom de plaça d’Idrissa Diallo, en honor del migrant que va morir, a principis del 2012, entre els murs del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Aquesta proposta serà una de les que se sotmetran a votació popular en la multiconsulta que tindrà lloc abans de l’estiu.

Antonio López, la història d’un negrer

Nascut l’any 1817 a la localitat de Comillas, a Cantàbria, Antonio López y López va ser un dels indians que van fer fortuna a les Amèriques amb el tràfic d’esclaus i esclaves, que duia des de les costes africanes fins a Cuba.

Un cop a Barcelona, va impulsar l’empresa naviliera Compañía Trasatlántica i va contribuir a fundar el Banco Hispano-Colonial, mentre mantenia el negoci de l’esclavatge i frenava les reformes socials a les colònies espanyoles de l’altra banda de l’Atlàntic.

L’èxit empresarial li va valdre els títols de marquès de Comillas, el 1878, i el de gran d’Espanya, el 1881. Després de la seva mort se li va dedicar una estàtua, que no va estar exempta de polèmica. El monument va ser enderrocat el 1936, a l’inici de la Guerra Civil, i es va reconstruir el 1944.