Com ha canviat el soroll a la ciutat amb el confinament?

20/04/2020 - 18:44 h

Per tal de veure com està afectant el confinament als nivells sonors de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona elabora un informe setmanal que recull quins canvis s’han produït en el soroll del trànsit, l’oci nocturn o les concentracions de persones.

Arran de la situació d’estat d’alarma decretada pel Govern el passat 14 de març per tal de fer front a l’emergència sanitària i prevenir la propagació de la COVID-19, s’han produït canvis molt importants com la limitació dels desplaçaments i el tancament de molts locals i establiments. Un fet que ha comportat una reducció molt notable dels nivells sonors de la ciutat.

Amb l’objectiu de copsar aquest canvi i d’estudiar-lo periòdicament, l’Ajuntament de Barcelona elabora setmanalment un informe que recull l’evolució dels nivells sonors a diferents punts representatius de la ciutat.

Aquests informes, de la setmana del 31 de març i la del 8 i 15 d’abril, mostren com, durant la primera setmana, els nivells sonors de la ciutat es van reduir més de nou decibels de mitjana respecte el 2019, i durant les següents setmanes encara van arribar a baixar dos decibels més.

Els nivells sonors que més baixen son els de l’oci nocturn, que han arribat a baixar més de 15,7 decibels des de l’inici des de la declaració de l’estat d’alarma. Això seria l’equivalent a reduir els sorolls d’una plaça amb cent persones als sorolls que provocarien cinc persones, aproximadament.

En el cas del trànsit viari, la reducció acumulada, des de l’inici de l’estat d’alarma, és de 6,4 decibels, o el que seria equivalent a reduir el soroll que provoquen un quart dels vehicles que transiten per la ciutat.

Setmanalment es recullen aquestes i moltes altres dades que es posen a disposició de la ciutadania i que expliquen de forma més detallada la metodologia emprada així com els resultats obtinguts.

Consulteu els informes aquí