Comença la renovació del Mercat de Sant Andreu

26/09/2018 - 18:48 h

El mercat serà remodelat totalment. El futur edifici millorarà la integració amb l’entorn gràcies a una estructura de vidre transparent amb la qual l’activitat comercial de les parades serà ben visible des de fora de l’edifici.

El 27 de setembre s’iniciaran els treballs d’enderroc de l’antic mercat i es donarà pas a les obres de construcció del nou edifici en la ubicació actual, a la plaça del Mercadal, al cor històric del barri. És el primer pas per començar a executar la renovació integral del Mercat de Sant Andreu, que tindrà una façana perimetral vidriada, per facilitar la connexió entre l’interior i l’exterior i fer més visible des del carrer l’oferta comercial del mercat.

Les primeres actuacions per a l’enderroc del mercat duraran sis mesos es portaran a terme els darrers dies de setembre i consistiran a netejar i buidar el local de vendes. Posteriorment, se seguirà amb el desmuntatge i l’enderroc dels elements interiors del mercat històric, i s’acabarà amb la desconstrucció de l’edifici.

Actualment el mercat provisional està situat al carrer de Sant Adrià, entre els carrers del Segre i d’Otger i estarà operatiu mentre durin les obres de reforma de l’antic mercat.

El nou mercat

El projecte del nou mercat té una consideració especial per la ubicació del mercat en la singular plaça porticada del Mercadal, al cor històric del barri de Sant Andreu de Palomar.

El volum de l’edifici es rebaixarà per suavitzar-ne l’impacte visual. El projecte també preveu la urbanització de l’entorn del mercat.

L’edifici del mercat serà de dues plantes: planta baixa i soterrani, i estarà distribuït de la manera següent:

  • Planta baixa de 1.240 metres quadrats que inclourà l’espai de venda de producte fresc. S’hi instal·laran divuit comerços.
  • Planta soterrani de 1.218 metres quadrats, on hi haurà els espais de logística del mercat destinats a magatzems i cambres frigorífiques, i un habitacle de brossa que estarà connectat amb el de la planta baixa.

El local de vendes, que es troba en un edifici perimetral, tindrà la distribució següent:

  • Planta baixa de 370 metres quadrats que inclourà espai per ubicar-hi els cinc comerços no alimentaris.
  • Plantes 1 i 2, de 140 metres quadrats cadascuna, estaran destinades a oficines i sales d’actes.

Activitats a la plaça del Mercadal 

Per contribuir a la dinamització de la zona comercial de la plaça, el districte de Sant Andreu ha organitzat tot un seguit d’activitats:

  • El 6 d’octubre hi tindrà lloc un taller de nutrició i alimentació saludable en què es presentarà una oferta d’entrepans saludables i xerrades sobre nutrició.
  • Al novembre s’hi instal·laran jocs de fusta gegants adreçats a infants i adults, s’hi organitzarà un taller dirigit a nens i nenes per aprendre a decorar carabasses, i els comerciants oferiran receptes fetes amb carabassa.
  • Al desembre s’hi oferirà un taller per a nens i nenes de joc simbòlic perquè venguin i comprin. Alguns dels comerciants del mercat participaran en la dinamització.

Més informació