Concurs internacional per recuperar la Rambla per al veïnat

01/03/2017 - 12:24 h

Amb l’objectiu de recuperar la Rambla per a la ciutadania s’ha convocat un concurs internacional per portar a terme la transformació del passeig. L’equip guanyador haurà de plantejar actuacions des d’una vessant social tenint en compte la realitat d’aquest espai tan emblemàtic. Les obres podrien iniciar-se a principis de l’any 2019.

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs internacional per definir la transformació de la Rambla. Es preveu tenir un equip guanyador durant aquest estiu i un projecte executiu durant la tardor del 2018 per poder posar en marxa les obres a començaments del 2019.

“Tenim una Rambla que és patrimoni de la ciutadania, i tots tenim la sensació que l’estem perdent”, ha afirmat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, durant la presentació de les bases del concurs per transformar la Rambla que, segons ha dit, “ha d’estar a l’altura de les circumstàncies que envolten aquest espai”. En aquest sentit, el concurs és innovador i planteja afrontar una transformació que doni resposta a les necessitats ciutadanes de l’entorn.

Les propostes que presentin els equips que optin al concurs hauran de tenir en compte aspectes com ara la tradició històrica de la Rambla —amb usos i activitats diferents—, la forta afluència turística, les relacions amb els barris adjacents, la connexió amb les places de Catalunya i de Colom, l’activitat socioeconòmica de la zona, les dinàmiques diürnes i nocturnes, la mobilitat del transport públic, el patrimoni existent, etc.

Els equips que es presentin hauran de lliurar un document amb les estratègies d’actuació, que hauran de tenir en compte la definició d’objectius i criteris per a les accions socials i el turisme, la cultura i el patrimoni, la mobilitat i l’espai públic, però també hauran de presentar un projecte d’urbanització condicionat pels altres documents.

Els equips que vulguin optar al concurs hauran de desenvolupar un mínim de quatre projectes transversals que s’inclouran en el document d’estratègies d’actuació:

  • Pla de gestió d’espais de gran afluència.
  • Pla de dinamització comunitària i activació d’usos temporals.
  • Pla de gestió cultural i d’equipaments.
  • Avantprojecte d’urbanització de l’espai públic i entorn de la Rambla.

El projecte d’urbanització anirà acompanyat d’un procés de participació ciutadana que ha d’ajudar l’equip redactor a projectar definitivament la Rambla en un context inclusiu, accessible, contextualitzat, mixt, sostenible, agradable, segur i innovador. Segons ha explicat Gala Pin, el concurs no pretén una gran transformació urbanística de la Rambla, i per això es valorarà especialment que el procés de transformació tingui en compte aspectes com la participació ciutadana amb criteris interculturals.

Aquest gran repte l’afrontarà un equip interdisciplinari format per professionals de perfils diferents (arquitectes, enginyers, sociòlegs, economistes, etc.) que hi aportin els seus coneixements. En aquest sentit, segons ha assenyalat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz: “És important pensar en la Rambla de forma transversal.” Sanz ha remarcat que el concurs “ens ha de permetre tenir l’estratègia per recuperar la Rambla per al veïnat de l’entorn i per a la ciutadania”.

Gala Pin ha recordat avui els antecedents per recuperar la Rambla. “Fa molts anys que diem que cal intervenir en la Rambla, però ara anem a fer les accions executives”, ha reconegut. Al maig de l’any passat es va aprovar el Pla especial d’ordenació de la Rambla amb la finalitat de recuperar l’essència d’aquest espai. El document estableix els criteris que han de seguir les ocupacions existents al passeig, la mobilitat, les infraestructures, la urbanització i les edificacions adjacents en una transformació futura d’aquesta via.

El concurs internacional suposa un gran pas per aconseguir recuperar la Rambla per a toda la ciutadania. “Volem recuperar una tradició molt barcelonina, i que els veïns i les veïnes tornin a ramblejar“, ha conclòs Janet Sanz.

 

Més informació