El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya estrena façana

23/01/2018 - 12:12 h

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va inaugurar ahir, 22 de gener, la nova façana de la seva seu a Barcelona, que reforça la neutralitat de la torre d’oficines i fa ressaltar encara més els frisos de Picasso.

La nova imatge de la seu posa de relleu el disseny original de 1962, elaborat per l’arquitecte Xavier Busquets, alhora que hi afegeix millores d’eficiència energètica i ambiental com l’aïllament acústic i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Així, el projecte ha permès substituir una façana de 55 anys de vida per una altra de més actual que incorpora la tecnologia i prestacions del s. XXI. El disseny de la nova façana és obra de la societat Fuses-Viader Arquitectes SLP (Josep Fuses i Joan M. Viader) en col·laboració amb els arquitectes Jorge Perea i Jordi Mansilla.

La jornada d’inauguració es va celebrar amb nombroses activitats que es van dur a terme a la mateixa seu del COAC: exposicions, visites comentades i una taula rodona sobre la renovació del patrimoni, centrada en les intervencions arquitectòniques en edificis del Moviment Modern.

La “Conversa sobre les intervencions en els edificis del Moviment Modern” va comptar amb la intervenció dels arquitectes Rafael Moneo i Albert Cuchí, membres del Jurat del concurs de rehabilitació de la façana; Lluís Comerón, degà del COAC i president del Jurat del concurs; Celestino García Braña, vicepresident de la Fundació DOCOMOMO Ibérico, i Joan M. Viader, coautor del projecte de rehabilitació de la façana.

Durant l’acte es va presentar un vídeo sobre el procés de rehabilitació de la façana i un web dedicat a la renovació urbana, element clau en la regeneració de les nostres ciutats, tant a nivell arquitectònic com social.

 

‘Mapping’ per il·luminar la trajectòria del COAC

Una de les activitats més esperades de la inauguració va ser el mapping, un espectacle en el qual es combinen projeccions de llum i color que donen vida als edificis.

En aquest cas, el mapping es va projectar sota el lema “Renovem la ciutat, construïm el futur” i va fer un repàs de la història de l’edifici, tot explicant els reptes de la ciutadania del segle XXI: la lluita contra el canvi climàtic, el benestar de les persones, l’eficiència energètica… i com l’arquitectura social ha de servir per donar-hi resposta.

L’espectacle de llum i colors sobre la nova façana del COAC es projectarà els dies 22 de gener (19:30h / 20h / 20:30h) i 23 de gener (19h / 19:20h / 20:40h).

A més, fins al 26 de gener la ciutadania podrà conèixer per dins la seu del COAC gràcies a les visites comentades a l’edifici.

Des de la setena planta, els visitants podran seguir tot el procés de transformació de la façana i veure l’exposició “La façana de plaça Nova: 1962-2018”, una mostra documents i imatges dels diferents moments de la història de l’edifici.