El Dinar de Sobrats, una iniciativa per fer front al malbaratament d'aliments

22/11/2017 - 10:09 h

Els Dinars de Sobrats són possibles gràcies a la complicitat del territori, però sobretot gràcies a la tasca dels voluntaris, que són els qui ajuden a "espigolar" (recollir els aliments els dies previs), cuinar i servir el dinar.

Quantes vegades hem llençat menjar que se’ns ha fet malbé abans de poder-lo consumir? Aquest és un problema massa habitual a les nostres llars, i contra el qual lluita la campanya “De menjar no llencem ni mica!”, impulsada per l’entitat Espai Ambiental, en el marc de l’estratègia del Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, una de les iniciatives clau és el Dinar de Sobrats, un dinar popular d’aprofitament que permet no malbaratar centenars de kilos d’aliments descartats de comerços i pagesos, així com recollir a la vegada aliments durables per entitats solidàries.

L’objectiu del Dinar de Sobrats és visualitzar el problema social i ambiental que suposa el malbaratament alimentari.

Al llarg de la setmana prèvia al dinar es recullen aquells aliments que tot i ser comestibles ja no es poden vendre, ja que tenen cops o taques o són massa madurs (fruita i verdura) o no són del dia (pa i pastes) i que habitualment acaben convertits en residus.

El 30 de setembre va tenir lloc un Dinar de Sobrats a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu, en què es van recollir més de 200 kilos d’aliments per fer un àpat consistent en: amanida, tabulé de coliflor, escalivada, gaspatxo de préssec, crema de verdures, patates amb pisto i macedònia de fruites.

Els Dinars de Sobrats són possibles gràcies a la complicitat del territori, però sobretot gràcies a la tasca dels voluntaris, que són els qui ajuden a “espigolar” (recollir els aliments els dies previs), cuinar i servir el dinar.

La vaixella utilitzada al Dinar de Sobrats és compostable, per evitar així la generació de residus.

Trobareu més informació del Dinar de Sobrats al blog del projecte “De menjar no en llencem ni mica!“, i per a informació sobre l’estratègia del Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona podeu consultar aquesta pàgina.