- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / El futur de les platges de la ciutat, a debat
El futur de les platges de la ciutat, a debat
01/12/2020 - 09:35 h
Un grup d’experts i d’expertes debatrà des d’avui i durant un any sobre el futur de les platges de la ciutat, buscarà solucions als reptes que planteja l’emergència climàtica i fixarà un full de ruta. La prioritat és garantir un litoral resilient, adaptat a la crisi climàtica, gestionat de manera sostenible i que preservi la biodiversitat costanera.
Les platges de Barcelona són majoritàriament d’origen artificial i deficitàries en sorra, amb pèrdues de 40.000 metres cúbics cada any a causa de l’impacte de l’onatge i les corrents marines.
Entre el 2010 i el 2019 les més afectades han estat la de la Nova Icària, que ha perdut un 71% de superfície, la de Llevant, que n’ha perdut un 72%, i la de la Mar Bella, que n’ha perdut un 85%.
Als punts més crítics l’amplada de la platja és inferior als 25 metres.
Com afecta les platges l’emergència climàtica?
L’augment del nivell del mar, l’increment de pluges torrencials i l’impacte de l’onatge provoquen:
- Inundacions
- Afectacions als passejos, espigons i infraestructures portuàries
- Pèrdua de sorra
El grup de treball, que s’emmarca en els objectius del Pla litoral, i les actuacions definides en la Declaració d’emergència climàtica, buscarà solucions als diferents problemes de les platges barcelonines. Està format per experts i expertes de centres de recerca, universitats i entitats i tècnics municipals.