El nou llibre ‘El Park Güell i els seus orígens, 1894-1926’ revela material documental inèdit

14/01/2020 - 09:58 h

La particularitat d’aquest nou llibre sobre el Park Güell, finançat amb ingressos generats per les entrades d’accés al recinte i editat pel Museu d’Història (MUHBA), l’Institut de Cultura (ICUB) i l’Ajuntament de Barcelona, recau en el fet que és fruit d’una acurada recerca de les fonts originals que revela dades fins ara desconegudes.

Les seves autores, Mireia Freixa i Mar Leniz, fan un seguiment detallat de la construcció del projecte, que, d’altra banda, no tracten de manera singular i aïllada, sinó com una part substancial del teixit urbà de Barcelona. Així, aborden la finca des del punt de vista registral i administratiu, repassen els patrons d’urbanització i mostren el procés que va portar del projecte residencial inicial a un espai vinculat a la vida de Güell i Gaudí, per convertir-se, finalment, en un parc públic.

Algunes de les dades noves que aborda el llibre són la precisió de la data d’obertura al públic del parc o una faceta inèdita de Gaudí, la d’escenògraf dels espectacles previstos al recinte.

La presentació del monogràfic, a la qual van assistir 120 persones, va tenir lloc el passat 14 de desembre al mateix Park Güell sota el guiatge de les seves autores i de Joan Roca, director del Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA). Els assistents van poder gaudir d’un recorregut comentat per diferents punts del parc acompanyats per les autores i l’Orquestrina Synerenca, que va interpretar peces coetànies a la construcció del parc i cançons tradicionals.