El Palau Mornau recupera l’esplendor modernista

19/08/2015 - 08:15 h

El Palau Mornau, un edifici del carrer Ample construït al segle XV i remodelat a principis del segle XX per l’arquitecte modernista Manuel Raspall, va reobrir les portes l’any 2012 i va esdevenir la seu del Museu del Haixix, la Marihuana i el Cànem de Barcelona. Ho va fer totalment reformat, i aquest estiu per primera vegada es pot visitar l’edifici dins la Ruta del Modernisme. 

Vídeo ‘Visita el Palau Mornau dins la Ruta del Modernisme’

El carrer Ample de Barcelona amaga una joia del Modernisme de la ciutat que és poc coneguda: el Palau Mornau. Des del carrer ja es pot apreciar la gran tribuna decorada amb una gran vidriera, així com el treball de forja dels balcons. Però el seu interior ofereix moltes més sorpreses modernistes, obra de Manuel Raspall, l’arquitecte encarregat de remodelar, a principis del segle XX, aquest palau construït a finals del segle XV.

Per accedir a la planta noble hi ha una gran escalinata de pedra, i al sostre destaca una espectacular claraboia decorada amb vidres de colors. A la planta principal, que fa 400 metres quadrats, encara es respira l’elegància d’un edifici que ha estat l’habitatge de diversos personatges poderosos de la ciutat: els Santcliment (segle XVI), Josep Francesc Mornau (segle XVIII) i Joan Nadal (segle XX). En aquest sentit, hi destaca el treball de decoració dels sostres, sobretot el de l’antiga sala de ball, la xemeneia modernista o el pati d’estil andalús en què encara es conserva una porta de fusta que antigament duia a la capella. També cal destacar les vidrieres a les portes i els finestrals.

Des del 2012 es pot visitar l’interior del Palau Mornau, totalment reformat després de restar abandonat durant dècades, i ara per primera vegada l’edifici forma part de la Ruta del Modernisme.

Un palau modernista convertit en museu

Actualment el Palau Mornau és la seu del Museu del Haixix, la Marihuana i el Cànem de Barcelona. Hi ha exposades més de 6.500 peces històriques relacionades amb la planta del cànnabis que ha recollit el seu fundador, Ben Dronkers, durant 40 anys. El museu presenta una obra permanent que explica el cultiu, l’ús i el consum d’aquesta planta des dels antics rituals fins a la medicina moderna.