El pati de la Model s’obre al carrer

31/07/2019 - 15:20 h

Tres finestres obertes al mur de la Model permeten observar des del carrer el vers, pintat al pati interior de la presó, “Más allá de los muros, la calle”, que Josep Domènech i Avellanet va escriure quan hi estava empresonat, durant la dictadura franquista. La intervenció artística connecta el passat, el present i el futur del recinte i el reforça com a espai ciutadà obert.

El text pertany a Tarde de domingo, un dels prop de trenta poemes que Josep Domènech i Avellanet va compondre entre el 1939 i el 1942, el temps que va romandre a la presó, fins que va ser afusellat.

L’obra, una instal·lació artística del col·lectiu Boa Mistura, reflecteix els pensaments del poeta a la presó i l’enyorança de llibertat, i fa un paral·lelisme amb la nova vida de l’edifici, obert al veïnat i impregnat de la vida cultural de la ciutat.

La Model es consolida com a espai ciutadà

Des que es van obrir les portes de l’antiga presó, fa un any i mig, el 21 de gener de 2018, la Model ha rebut 115.682 visitants, entre els assistents a les jornades de portes obertes i als 330 actes que s’hi han organitzat.

La transformació del recinte com a espai obert i ple d’activitat avança, i al setembre ja hi estaran disponibles la sala d’actes, amb capacitat per a cent persones, i un espai polivalent, on es faran activitats culturals i de les entitats del barri.

De recinte tancat a pol d’equipaments

La proposta municipal per al futur de la Model preveu destinar 12.292 metres quadrats a habitatge públic i habilitar-hi espais verds i set equipaments de proximitat.

Hi haurà un institut escola, una escola bressol, una residència de gent gran i centre de dia, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu i l’espai memorial de la Model.

La transformació de l’antiga presó s’acabarà de definir a través d’un concurs públic, que ja està obert. El projecte guanyador es coneixerà l’any vinent.

La Model i el pati exterior romandran tancats durant tot el mes d’agost. Després de les vacances, a partir de l’1 de setembre, el recinte reprendrà l’activitat habitual.

Trobareu tota la informació sobre les portes obertes a la Model i la programació dels pròxims mesos al web lamodel.barcelona.