El Pla d’usos de Ciutat Vella guanya el Premi d'Urbanisme Espanyol

14/11/2019 - 14:50 h

El Pla d’usos de Ciutat Vella ha guanyat el Premi d'Urbanisme Espanyol 2019. El jurat ha destacat el caràcter innovador del planejament, dissenyat mitjançant un diagnòstic avançat que utilitza l’anàlisi massiva de dades i la participació ciutadana.

El Pla especial urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i d’altres activitats al districte de Ciutat Vella, conegut com a Pla d’usos d’aquest districte, concilia l’activitat econòmica i residencial al centre de la ciutat amb l’objectiu de garantir la salut de la ciutadania i l’habitabilitat de la ciutat.

El jurat ha destacat el caràcter innovador del planejament, obra de l’estudi barceloní 300.000 km/s. Segons recull el dictamen, el pla “aprofita les eines digitals disponibles per generar una nova manera d’analitzar, representar i regular els usos a la ciutat consolidada”.

 

Big Data i participació ciutadana

El Pla d’usos de Ciutat Vella utilitza mètodes capdavanters d’anàlisi espacial basats en l’ús massiu de dades (provinents de la mateixa Administració, del portal de dades obertes, de la sensorització en els entorns urbans i del Big Data) i la seva computació (a través de tècniques de machine learning i intel·ligència artificial), i els combina amb la participació ciutadana.

Aprovat definitivament el febrer de 2018, el Pla d’usos de Ciutat Vella també ha estat distingit amb el amb el guardó S+T+ARTS Prize’19 de la Comissió Europea i va quedar finalista a la XIV edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme.