Es presenten els projectes guanyadors dels futurs equipaments de proximitat de Vallcarca

12/05/2017 - 14:05 h

Els dos projectes, que es van presentar dijous als veïns i veïnes en una sessió informativa a la Casa Canals-Junyer. El regidor, Eloi Badia i els arquitectes guanyadors van mostrar com seran els futurs equipaments per dins així com les principals idees que inspiren els projectes. Els usos dels quals s’aniran definint a través de la participació d’entitats i veïnat del barri .

Els  projectes són el resultat del concurs engegat pel districte per a rehabilitar els dos edificis històrics de Vallcarca i adequar-los com a equipaments de proximitat per al barri. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va comentar  que “aquest és un pas molt important per a la recuperació del barri de Vallcarca, els dos nous equipaments juntament amb els nou planejament derivat del concurs d’idees relligaran el barri”

La recuperació d’aquests dos edificis per a usos públics es remunta a finals del 2014, data en què es van iniciar les jornades participatives de Vallcarca, que duien el títol “El Barri que Volem”. Entre les conclusions del procés participatiu es va fixar, com a un dels objectius, la necessitat d’obrir equipaments al barri, molt mancat d’espais per a l’activitat de les entitats. Així, es va decidir adequar l’antic edifici del Consolat de Dinamarca –situat sobre el pont de Vallcarca– com a espai cultural del barri. L’edifici havia estat recentment cedit per la Diputació de Barcelona al consistori amb l’objectiu que es convertís en un equipament de proximitat per a Vallcarca.

Els veïns i veïnes també van demanar a l’Ajuntament que adquirís l’edifici de Can Carol, en situació molt precària, i que es rehabilités per convertir-lo també en equipament per al barri, molt mancat d’aquesta tipologia d’espais. Al desembre de 2015, l’Ajuntament de Barcelona adquireix Can Carol. La compra es va realitzar a finals de desembre per un total de 841.818 euros.

Aquest edifici, que data de 1860, es troba al carrer Cambrils 26, i és un dels més antics de la part baixa de Vallcarca. La masia ha estat residència durant el primer terç del segle XX, i posteriorment va ser la seu de l’escola El Colegio Nuevo.

Al mes d’octubre del 2016, el districte aprova una mesura de govern on es refermava el compromís en aquest mandat que hi hagin dos equipaments al barri de Vallcarca i Penitents amb l’objectiu de convertir-los en espais per a l’ús veïnal i cívic i que, juntament amb els veïns i veïnes, puguin ser dissenyats per convertir-se en dos grans pols de trobada i dinamització de la vida veïnal.

En la reunió amb veïns i veïnes, que es va dur a terme a l’interior de l’edifici de l’antic Consoalt –ara batejat com a Casa Canals-Junyer en honor als seus propietaris originaris– el districte va presentar els dos projectes arquitectònics guanyadors, que han estat elaborats en base al procés participatiu per a la definició dels usos dels dos edificis.