Inaugurem els nous jardins d'Agustí Centelles

06/02/2020 - 13:58 h

A finals d'any obríem els nous jardins d'Agustí Centelles, darrera la Casa Macaya, un espai singular que deixa al descobert la fins ara amagada façana posterior de l'edifici de Josep Puig i Cadafalch. El proper dissabte 15 de febrer els inaugurem amb la presència dels dos fills del reconegut fotoperiodista, qui va aconseguir fama internacional amb les seves imatges de la II República, la Guerra Civil i l'exili als camps d'internament d'Argelès i Bram.

Els jardins d’Agustí Centelles tenen al voltant de 2.000 metres quadrats i permeten la connectivitat entre la Casa Macaya i el carrer Roger de Flor a través d’un passatge interior. L’eix central dels jardins, de material ceràmic i lliure de vegetació i mobiliari urbà, permet ressaltar i potenciar la blanca façana modernista.

Són un nou oasi enmig de la densa trama urbana de la Dreta de l’Eixample, amb la particularitat d’emmarcar una bella obra d’art, com les imatges captades per la Leica de Centelles, moltes de les quals han passat a la posteritat com a importants retalls de la nostra memòria històrica.

Centelles va retratar com pocs fotògrafs de l’època la tragèdia de la guerra, tant al costat dels soldats com de la població civil. El seu objectiu va captar la sortida dels milicians al front, els consells de guerra, la batalla de Teruel, el front d’Aragó, la derrota republicana i l’exili a França, que va viure de primera mà internat als camps d’Argelès i Bram, on documenta les terribles condicions de vida dels refugiats.

Un espai amagat que ara es recupera

Aquest interior d’illa va estar amagat durant dècades, com la capsa de negatius que Centelles va deixar a uns amics a Carcasona, on va viure un temps abans de tornar clandestinament a Barcelona, i que finalment va poder recuperar l’any 1976.

Algunes d’aquestes icòniques fotos les podrem veure dissabte 15 de febrer durant la inauguració de l’interior d’illa, que comptarà amb l’assistència dels dos fills del fotoperiodista, Octavi i Sergi Centelles, i de Miquel Bergua, comissari de l’exposició Agustí Centelles. Les vides d’un fotògraf (1909 – 1985) i professor de literatura anglesa de la UPF. Entre les autoritats municipals hi assistiran Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica, i Jordi Martí Grau i Eva Baró Ramos, regidor i presidenta del Districte de l’Eixample.

L’acte començarà a les onze del matí amb la realització de tallers familiars, la projecció de dos vídeos -un del periodista jubilat Manel Mateu i l’altre sobre els valors dels jardins urbans-, i la instal·lació acústica El Jardí de les Respostes: la crisis climàtica. 

La festa finalitzarà  amb la lectura dels parlaments per part de les autoritats i els familiars i l’animació musical del grup Ambauka.