La intervenció artística Rojo Clavel al metro de Barcelona ens acosta a la vida de José Tenorio i al moviment LGTBI

18/02/2021 - 13:10 h

La companyia resident del Teatre Lliure ha ideat la línia imaginària de metro "Rojo Clavel", en homenatge a José Tenorio i a la història del moviment LGTBI a la ciutat. En total hi ha 10 estacions, cadascuna de les quals correspon a una temàtica diferent.

El Teatre Lliure, a través de la seva companyia resident, Lalinea, i en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ofereix una intervenció artística al metro i una exposició a l’Espai Mercè Sala.

El projecte, amb el títol de “Rojo Clavel”, proposa un recorregut per descobrir una altra Barcelona a través de la memòria testimonial de la dissidència homosexual dels anys 70 i 80.

Aquest projecte té com a fil conductor la història real i desconeguda de José Tenorio, un home que va arribar a Barcelona als anys 70 i que a causa de l’estigma per la seva condició sexual, i posteriorment per ser seropositiu, va quedar oblidat. La proposta artística és un intent de reconstruir una identitat a través de la memòria col·lectiva, plantejat com un diàleg entre l’actualitat i la Barcelona dissident d’aquells anys.

La línia Rojo Clavel: 10 estacions, 10 etapes vitals

“Rojo Clavel” proposa una línia de metro fictícia que ressegueix el mapa de la memòria LGTBI de Barcelona, així com el recorregut de la vida de José Tenorio per la ciutat.

Els cartells instal·lats en cada una de les 10 estacions contenen imatges de Tenorio intervingudes artísticament per apel·lar al públic a la recerca de la seva identitat. A través dels codis QR es pot accedir al contingut en línia que conté l’explicació corresponent.

D’aquesta manera, la ubicació dels cartells crea un recorregut per la línia imaginària del metro “Rojo Clavel”, amb 10 parades que transiten per aquelles temàtiques vitals que tenen a veure amb la vida de José Tenorio i amb la història del moviment LGTBI a la ciutat.

Així, com a exemples, Sants Estació es vincula a la identitat, La Sagrera fa referència a la família, el Clot és la intimitat, Catalunya la feina, l’estació de Liceu fa referència a la lluita, Paral·lel al transformisme, Poble Sec a l’espectacle, Fontana es vincula als locals, l’estació de Diagonal a la ciutat i l’Hospital Clínic a la sida.

Exposició temàtica a l’Espai Mercè Sala

Paral·lelament, l’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro de l’estació de Diagonal, acull Rojo Clavel, una mostra complementària a l’acció dels QR que fa un recorregut cronològic per la vida de José Tenorio, des de la seva arribada a Barcelona el 1971 fins al seu retorn a la ciutat de La Línea de la Concepción, Cadis, el 1993. Tenorio és un personatge cabdal per a la història del moviment LGTBI a la capital catalana durant aquest període.

L’exposició es pot veure fins al 30 de març a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres de 10.00 a 20.00 hores. L’entrada és gratuïta.

FONT: TMB