La Setmana d’Arquitectura arrenca amb una xerrada a La Model

10/05/2018 - 10:35 h

La Model, espai convidat de la segona edició de la Setmana d’Arquitectura, és l’escenari d’una xerrada on s’abordarà el procés participatiu per convertir l’antiga presó en un espai guanyat per a la ciutadania.

La Setmana d’Arquitectura 2018 comença avui amb una programació pensada per atansar l’arquitectura a tots els ciutadans i ciutadanes. Del 10 al 20 del maig, la graella d’activitats de la Setmana s’omple de cinema, dansa, música, visites i rutes guiades, exposicions, congressos… Tot plegat pensat en clau arquitectònica.

La xerrada “La Model: un repte de ciutat”, el 10 de maig a les 18 hores, donarà el tret de sortida a la Setmana. Mercè Llopis, de la Direcció de Model Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, i Carles Baiges, de Lacol Arquitectura Cooperativa, parlaran al pati d’accés a la Model (C/Entença, 155) sobre el procés participatiu que ha tingut lloc a l’antiga presó per concretar-ne els usos definitius i donar forma a aquest gran repte de regeneració urbana.

Un exemple de construcció col·lectiva

Des de l’acord amb la Generalitat per tancar la presó, al gener de 2017, l’Ajuntament ha posat en marxa diverses actuacions a tots els nivells per començar a convertir el que havia sigut un recinte opac en un lloc singular que generarà vida al seu voltant. D’una banda, s’ha omplert la Model d’usos immediats perquè s’integri en el dia a dia del veïnat. I, de l’altra, s’ha tirat endavant el procés participatiu.

Es tracta del primer procés d’una transformació urbanística que s’aplica seguint els requeriments previstos en el Reglament de participació municipal. Així, es va definir un nucli impulsor amb 28 entitats de l’entorn i de la ciutat, amb qui s’ha treballat tot el procés; s’han fet debats amb joves del barri; s’ha obert un espai per deixar aportacions al pati d’entrada de la Model -aprofitant les visites que s’organitzen els divendres i els dissabtes- i s’ha afavorit la participació via internet amb la plataforma decidim.barcelona.

A l llarg de la xerrada del 10 de maig, Mercè Llopis i Carles Baiges abordaran com el procés participatiu de La Model és un exemple de construcció col·lectiva de consensos en relació a una gran transformació urbana que genera molta expectativa i que compta amb una llarga trajectòria de reivindicació veïnal.

La Model, espai convidat

A banda d’aquesta xerrada del 10 de maig, La Model, com a espai convidat de la Setmana, acollirà altres actes. Al pati de la Model, hi haurà una interpretació a càrrec de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de l’obra per a sis percussionistes Persephassa (1969), del compositor i arquitecte Iannis Xenakis. També serà l’escenari de  la conferència ‘Impertinències urbanes, quan les presons acaben fent ciutat’ de l’arquitecte italià Alessandro Scarnato i d’una exposició de cobertes verdes.

Podeu consultar tota la programació de la Setmana a barcelona.cat/setmanadarquitectura