L'Ajuntament de Barcelona, candidat al XII Premi Europeu de la Prevenció de Residus

25/01/2021 - 15:38 h

L’Ajuntament de Barcelona ha sigut triat per l'Agència de Residus de Catalunya com a candidat al XII Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria d'iniciatives dutes a terme per les administracions. El motiu? Les accions liderades en la lluita contra la contaminació marina del litoral barceloní.

En concret, les bones pràctiques que opten al guardó en la categoria d’Administracions, que distingeix les iniciatives més destacades que es van dur a terme per entitats administratives en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus del passat mes de novembre, són el repte #beuresenseplàstic i la campanya de comunicació “El mar comença aquí“.

Embornals amb missatge

A través dels embornals de la nostra ciutat, molts petits residus arriben al mar i provoquen tota mena d’efectes nocius sobre la flora i la fauna marina.  A través de la campanya municipal  El mar comença aquí”, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut conscienciar la ciutadania sobre aquesta problemàtica.

Com? Els tècnics municipals han instal·lat un centenar de plaques als embornals de la ciutat de Barcelona. Les plaques recorden que “El mar comença aquí”, ja que els embornals s’empassen petits residus (burilles, plàstics, etc.) que, a través d’ells, arriben al mar i provoquen un gran perjudici als animals que hi viuen.

Beguda sí, plàstic no

L’altra pràctica candidata al al XII Premi Europeu de la Prevenció de Residus és el repte #Beuresenseplàstic. ¿En què va consistir? El Grup de Treball de Residus de Barcelona+Sostenible, en el marc de l’Estratègia Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona, va convidar fa dos anys els membres de la xarxa a participar en aquest repte per tal que cadascú contribuís a l’eliminació de plàstic d’un sol ús de les begudes en els seus espais de treball, centres educatius, organitzacions o en les activitats que dugui a terme per a la ciutadania.

Amb la participació de 92 entitats i accions centrades a reduir els envasos i productes d’un sol ús (un dels principals residus del litoral mediterrani), els participants en el repte han aconseguit estalviar 44 tones de plàstic d’un sòl ús, l’equivalent a ¡450 contenidors d’envasos plens!

Els guanyadors, a finals de maig

LAgència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans a la XII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les.

La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada del 21 al 29 de novembre novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 38 regions i durant la qual es van organitzar 10.690 activitats arreu d’Europa.