Un supermercat sostenible de Sant Antoni rep el premi al Comerç Innovador

08/11/2018 - 11:52 h

El supermercat Yes Futures Positive Supermarket del barri de Sant Antoni ha rebut un dels premis al comerç innovador del 21è premi Comerç de Barcelona, uns guardons que reconeixen les millors iniciatives quant a innovació, col·laboració, promoció, proximitat, sostenibilitat i mercats. Aquest any el premi Albert González (a la tasca de contribució a la promoció i el coneixement del comerç de la ciutat) és doble i se l'emporten dos empresaris de l'Eixample: Ricardo López Beltrol -fundador de les botigues Pilma- i Joan Múrria, propietari de Queviures Múrria.

Els guardonats de les 5 categories van ser els següents:

Premi al comerç innovador

YES FUTURE POSITIVE SUPERMARKET. Supermercat de barri (Sant Antoni) que dóna resposta a nous estils de vida. La declaració d’intencions no pot ser més clara quan s’entra en aquest establiment, on se’ns indica “The future is this way” (el futur és per aquí) i ens endinsa a una nova proposta de productes de consum diari amb la possibilitat de la mínima producció de residus en el dia a dia. Els seus dos socis -joves empresaris en el món del comerç-, aporten la iniciativa i il·lusió necessària per liderar un projecte que dóna solucions a les noves exigències i necessitats del client. Destaca la filosofia de l’empresa i la coherència de tots els elements que li donen suport; el punt de venda, l’exposició de productes, la gamma de l’oferta i fins i tot el seu manifest que es llegeix a l’entrada de l’establiment: redueix, reutilitza, recicla, respecta, …

WONDER PHOTO SHOP. Una botiga al carrer Gran de Gràcia, que apareix a partir de la crisi dels dispositius i com un exemple de com reinventant-se de nou. El futur passa per adaptar-se als nous comportaments, pensant sobretot en els nous consumidors del futur, donant-los-hi l’oportunitat d’explotar al màxim la seva creativitat.

Premi Albert González a la tasca de contribució a la promoció i el coneixement del comerç de la ciutat

RICARDO LÓPEZ BELTROL, president i fundador de PILMA
Ricard López Beltrol ha dedicat tota la seva vida al món de la venda de mobles, superant anys difícils i obrint noves tendències de mercat amb la importació de productes escandinaus i de firmes italianes d’avantguarda, apostant per marques locals emergents. Va transformar una petita ebenisteria familiar dedicada a la producció de mobiliari de dormitori i d’oficina en la cadena d’establiments PILMA, un referent en mobiliari de disseny i articles de decoració i de viatge a la ciutat de Barcelona amb més de 40 anys d’història.
Persona inquieta, ha estat conferenciant a diferents universitats i visitant assidu de fires internacionals per a portar a Barcelona allò que era tendència a Europa. Apassionat pel disseny minimalista i funcional, tres dels quatre establiments de PILMA a Barcelona han estat finalistes als premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i s’han convertit en comerços emblemàtics de la ciutat.

JOAN MÚRRIA BOADA del “Colmado MÚRRIA
Joan Múrria Boada destaca per la seva professionalitat, experiència i entusiasme al capdavant d’un establiment alimentari centenari, i per contribuir al coneixement de la cultura gastronòmica de la nostra ciutat. La botiga modernista i la seva nissaga familiar, formen part de la història de l’Eixample. Aquest establiment de queviures funciona ininterrompudament des de fa 120 anys, 75 dels quals com a “Colmado Múrria”. Joan Múrria ha sabut adaptar-se i reinventar-se a l’esdevenir de crisis i la transformació del petit comerç. Participa en esdeveniments del barri, i és col·laborador en mitjans de comunicació en temes gastronòmics. També ha obtingut reconeixements i premis que avalen la seva trajectòria com a part de la història de Barcelona i del seu comerç.

Premi al comerç de proximitat

NÚVOL DE FILS. Es reconeix la seva voluntat de mantenir viu un model de botiga de barri (del carrer Garcilaso), fent una aposta valenta per seguir la tradició d’una botiga singular amb 35 anys d’antiguitat. L’establiment participa en projectes com El comerç i les Escoles, Voluntaris per la llengua, Programa Radars, o Retrats del barri i fa partíceps als clients en tasques com guarnir els fanals del barri per la Festa Major. També fa tallers a la mateixa botiga per tal que no es perdi aquest model de negoci que podria estar en perill.

GRA DE GRÀCIA. Es reconeix l’entusiasme que desprèn un comerç que es va crear amb tota la il·lusió i ganes de ser un model de negoci de proximitat, on els clients troben un tracte personal i una opció de compra que els permet oferir una dieta sana i una opció per millorar el medi ambient. Gra de Gràcia aposta pel producte de petits productors catalans i per la procedència dels aliments per garantir la màxima qualitat tenint molta cura pel medi ambient, fent un consum responsable, evitant els envasos de plàstic i donant facilitats als client per evitar-los.

Premi al comerç sostenible

DEMANO. Botiga on line que ha estat capaç de crear i posar en el mercat objectes atractius i funcionals realitzats a partir de materials reutilitzats que altrament es convertirien en un residu per a la nostra societat. Tant el disseny com la producció es duen a terme a la ciutat de Barcelona implicant petits tallers de confecció i entitats socials que promouen la integració de persones amb risc d’exclusió social.

VIDA MEVA. Promou l’alimentació ecològica de proximitat i de temporada al Poblenou que té proveïdors locals i desplega en la seva activitat comercial una política de prevenció de residus. També es reconeix la col·laboració de VIDA MEVA amb una entitat del tercer sector del barri a la qual es cedeixen productes evitant així el malbaratament alimentari.

Premi Mercats de Barcelona

Millor iniciativa col·lectiva per a la dinamització d’un mercat municipal al MERCAT DE L’ESTRELLA per la novetat del projecte TUFASFOOD. Un projecte iniciat l’estiu del 2016, que transmet la cultura gastronòmica del Mercat mitjançant un servei d’assessorament, tallers i activitats gastronòmiques en el propi mercat, i que ha donat vida a un espai poc usat, convertint-lo en una aula gastronòmica, amb una programació per a tots els públics.

A la millor iniciativa individual a la CARNISSERIA SOLÉ, del Mercat de les CORTS, on el Jurat ha valorat l’arrelament de la família Solé al Mercat de Les Corts, on ha desenvolupat l’activitat de carnissers des dels seus inicis, i on actualment ja són la tercera generació, remuntant-se a l’àvia que va començar com a venedora al mercat de la Boqueria.

El lliurament dels guardons va tenir lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, en un acte presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al qual van assistir els responsables de diferents entitats de comerç de la ciutat i dels grups municipals.