La Escocesa revitalitzarà l’eix Pere IV

31/08/2017 - 13:33 h

Es completa l’adquisició del 93% del complex fabril La Escocesa, al Poblenou, on es construirà habitatge i equipaments públics amb l’objectiu de combatre la gentrificació, recuperar el patrimoni industrial i habilitar nous espais per a activitats d’interès social.

L’adquisició de tres parcel·les més de l’antiga fàbrica, el 50% del total, permetrà construir una vuitantena d’habitatges públics i altres equipaments d’ús comercial o cultural. La inversió de 10 milions d’euros, amb què s’ha evitat la construcció d’habitatges de luxe per part d’un promotor privat, és una mostra de la recuperació del patrimoni per combatre l’expulsió dels veïns i veïnes.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, destaca que “és una reivindicació històrica i un actuació estratègica per al barri i per a la ciutat. Recuperem el patrimoni industrial per combatre la gentrificació”.

L’ús del complex fabril, que permetrà la revitalització de l’eix civil i cultural de Pere IV, s’acabarà de decidir amb un procés participatiu amb entitats, veïns i veïnes del barri. Actualment, un dels edificis de titularitat municipal, la Nau Johnson, ja és un espai de treball per a artistes, i una de les naus adquirides també es destinarà a aquest ús.

“Recuperem un espai emblemàtic de la memòria industrial de BCN al servei de la cultura, que ens permet impulsar una àrea amb molta potencialitat”, ha destacat el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, que ha afegit que “l’eix Pere IV és important per a les indústries creatives de la ciutat”.

El conjunt fabril, de mitjan segle XIX, està catalogat des del 2006 com a Bé Cultural d’Interès Local. Un any després es va incorporar al programa Fàbriques de Creació Artística.