Més eficiència en l’ús de l’aigua per combatre situacions de sequera

23/03/2018 - 15:32 h

S’aprova la inclusió en el Pla bàsic d’emergències municipal del Protocol d’actuació per situació de sequera, que defineix mesures i un model d’actuació per optimitzar els recursos hídrics de la ciutat a fi de poder fer front a les possibles situacions de sequera sense aplicar restriccions dels serveis bàsics.

Davant d’una possible situació de sequera, el protocol aprovat és l’eina de coordinació municipal que vehicula tots els agents que hauran d’actuar en l’aplicació de les mesures, i que estableix un model que aconsegueixi minimitzar els efectes de la sequera.

El protocol estableix quatre escenaris de sequera possibles: prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. En la situació d’alerta s’activarien mesures d’optimització de l’aigua sense cap restricció pel que fa als serveis bàsics, com reduir la pressió de l’aigua o substituir l’aigua potable per aigua freàtica per al reg de parcs i jardins i la neteja de carrers, entre altres.

Sobre els escenaris més greus de sequera —d’excepcionalitat o d’emergència—, el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha manifestat: “No està previst que puguem entrar en cap d’aquests escenaris. L’únic que podríem preveure com a possibilitat és l’entrada en alerta, i volem deixar clar que en aquest cas no hi hauria cap afectació de l’ús de l’aigua a l’Ajuntament ni l’ús domèstic. La ciutadania pot estar tranquil·la.”

El protocol estableix accions concretes d’estalvi d’aigua per a cada un dels possibles escenaris en:

  • espais verds i jardins,
  • fonts ornamentals,
  • neteja urbana,
  • piscines i instal·lacions esportives,
  • neteja de vehicles.

La ciutat disposa d’una xarxa de 86,7 quilòmetres d’aigües freàtiques com a alternativa a l’aigua que prové de les conques dels rius Ter i Llobregat. Aquesta xarxa i la dessalinitzadora permeten a la ciutat disposar de diferents recursos hídrics per garantir els serveis bàsics i estalviar aigua. Una vegada s’aprovi, el protocol s’annexarà al Pla de protecció civil municipal de Barcelona.

Més informació