Nou material educatiu per escoles dels 'Camins de Natura' a Nou Barris

12/12/2016 - 09:41 h

Hi ha disponibles dos nous recursos educatius per a docents que permeten explorar la natura de Nou Barris. La mostra, que des del mes de setembre es troba a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Nou Barris) es prorrogarà del 9 de gener al 31 de març del 2017 però amb horari reduït (de dimarts a diumenge de 10.00 a 14.00 hores).  

Aquest darrer trimestre de 2016, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova ha acollit l’exposició “Camins de natura. Itineraris vitals”, una mostra que va acompanyada, en paral·lel, de dos programes d’activitats dirigits a la ciutadania i als centres educatius que tenen per objectiu aprendre a valorar la natura més propera, aquella que sol passar més desapercebuda.

El programa d’activitats escolars es va dissenyar amb el suport de docents del districte de Nou Barris. El resultat han estat 7 activitats pensades per a les diferents etapes educatives (infantil, primària i secundària).

Mentre es configuraven aquestes noves activitats, el professorat va demanar també nous recursos educatius, una demanda que es va concretar en poder disposar de dossiers educatius vinculats a itineraris de natura.

Així, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat dos dossiers educatius vinculats a dos itineraris que transcorren per les proximitats de la Casa de l’Aigua i del Castell de Torre Baró.

Dos recorreguts que permeten endinsar-se per un dels sectors més desconeguts del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquests dossiers es poden descarregar lliurement des de la pàgina web que agrupa tota l’oferta d’activitats vinculada al programa educatiu “Camins de Natura a Nou Barris”.

Continguts dels dossiers

Els dos dossiers van dirigits a docents de Primària i Secundària que vulguin seguir els itineraris amb els seus alumnes de manera autoguiada. Inclouen indicacions diverses i propostes d’activitats per a fer durant el recorregut o prèviament a l’aula segons el temps disponible i els objectius del docent.

Per a cada itinerari es proposen diverses parades reflectides en un mapa disponible en línia (per poder-lo seguir així, sobre el terreny, a través del telèfon mòbil).

Per a cada aturada se suggereixen continguts que es poden explicar i treballar amb l’alumnat i es proposen diverses activitats pedagògiques, incloent preguntes per a la reflexió.

Tant els continguts com les activitats s’hauran d’ajustar al grup en qüestió i al temps disponible.

Dos recorreguts amb moltes possibilitats

El primer itinerari s’inicia a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova i finalitza al Castell de Torre Baró.

El recorregut permet observar com s’han anat transformant els espais urbans i periurbans de la ciutat i conèixer algunes singularitats del vessant solell de Collserola, així com la seva importància ecològica.

Les vistes panoràmiques també permetran a l’alumnat reconèixer indrets emblemàtics de l’entorn i entendre una mica més el funcionament d’una ciutat.

El segon itinerari s’inicia al Castell de Torre Baró, continua fins al Coll de Canyelles i retorna a l’inici per la Carretera de les Aigües.

Un recorregut que permet conèixer les característiques de la flora i fauna del vessant del solell de la Serra de Collserola en contrast amb les zones boscoses del vessant obac.

Les vistes panoràmiques del recorregut també permetran a l’alumnat reconèixer indrets emblemàtics de l’entorn.

Més informació

Activitats per als centres educatius