Noves mesures contra la pobresa energètica

05/07/2017 - 17:26 h

Les llars més vulnerables no hauran d’assumir la taxa del pagament del clavegueram i obtindran el Butlletí de reconeixement d’instal·lacions elèctriques (BRIE) de forma gratuïta. Les dues mesures pretenen dignificar les famílies amb menys recursos i van més enllà del marc legal, ja que inclouen el clavegueram i els residus com a subministraments bàsics.

La primera de les noves mesures presentades per combatre la pobresa energètica és l’exempció a les famílies en situació d’exclusió residencial del pagament de la taxa de clavegueram, inclosa en la factura de l’aigua. El regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia, ha recordat que la mesura no és només una bonificació. “També els deutes seran liquidats”, ha anunciat. Amb l’aplicació d’aquesta mesura, Barcelona seria la primera ciutat catalana a integrar el clavegueram i els residus als serveis que preveu la Llei 24/2015 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica: aigua, llum i gas. “Entenem els subministraments domèstics com un tot integral que garanteix el dret a l’habitatge”, ha recordat Badia.

L’altra mesura facilita l’obtenció del Butlletí de reconeixement d’instal·lacions elèctriques (BRIE), el document obligatori per donar d’alta el servei de llum i que acredita la seguretat de la instal·lació elèctrica. Cada cop que una llar en risc d’exclusió necessiti el document, l’Agència d’Energia de Barcelona contractarà un tècnic autoritzat del Gremi d’Instal·ladors per expedir-lo sense cost per a la família. El BRIE té una vigència de 25 anys i és obligatori tenir-lo actualitzat quan es contracta un nou subministrament, circumstància habitual després d’un tall o una baixa del servei.

Campanya d’estiu als punts d’assessorament energètic

La pobresa energètica no és un problema exclusiu de l’hivern. Per això, s’ha iniciat una campanya d’estiu per recordar que sis dels deu punts d’assessorament energètic segueixen oberts durant les setmanes de més calor. Els dos eixos que es volen destacar durant l’estiu són l’accés a l’aigua potable i el manteniment de la temperatura adequada a la llar. “Aprofitarem l’estiu per tenir més presència al carrer, fer campanyes i sortir dels llocs estàtics”, ha anunciat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Així, es distribuiran 75.000 fullets informatius en diferents equipaments municipals i s’hi fixaran 250 cartells.

Els deu punts d’assessorament energètic que hi ha a Barcelona van començar a funcionar a finals de gener. Des de llavors han atès un total de 4.626 llars. Inclosa l’atenció oferta a través dels serveis socials, els serveis d’assessorament energètic han arribat a 7.476 llars. En 658 casos es va requerir una intervenció urgent i directa a la llar. El 75% de les persones ateses als punts d’assessorament energètic no eren usuàries dels serveis socials.