Passeja't per la història de Sants

21/10/2019 - 09:49 h

La 3a edició del cicle Passejades per la història de Sants, a través de 10 itineraris temàtics diferents, ens permetrà conèixer el passat industrial i obrer, la llegenda negra, els espais de diversió i el patrimoni arquitectònic del barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i la muntanya de Montjuïc. Els itineraris es realitzaran els darrers dissabtes de mes d’octubre de 2019 a juliol de 2020.

Cada passejada serà conduïda per historiadors i especialistes en patrimoni de l’associació Memòria en Moviment i serà adaptada per a persones sordes amb el suport d’un intèrpret de llengua de signes catalana de l’associació Més Accés. Les rutes costen 5€ per visita i les entrades es poden comprar en línia aquí

30 de novembre, 11 h — El patrimoni arquitectònic del barri
Veniu a descobrir algunes de les petites joies del patrimoni arquitectònic de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. Coneixerem edificis singulars dels nostres barris i alguns dels noms dels arquitectes i mestres d’obra que han deixat empremta en el paisatge urbà santsenc.

21 de desembre, 11 h — Montjuïc: de l’expo del 29 a les Olimpíades
Explorarem la relació de la muntanya de Montjuïc amb la ciutat de Barcelona i parlarem de les canteres històriques, dels barris de barraques, de les fontades, de l’Exposició Internacional del 1929 i dels Jocs Olímpics del 1992.

25 de gener, 11 h — Els anys del pistolerisme i de la Vaga de la Canadenca
L’any 1918 va tenir lloc el Congrés de Sants, una trobada que va posar les bases a una nova forma d’organització sindical que permetria grans mobilitzacions com la Vaga de la Canadenca. La creixent força de la CNT però va ser contestada amb l’organització de grups de pistolers. Començava així una espiral violenta pels carrers de la ciutat.

29 de febrer, 11 h — Santsenques i treballadores
Sabíeu que moltes de les revoltes populars de la nostra història van ser encapçalades per dones? I que bona part de les feines a les fàbriques tèxtils les feien dones? Amb aquesta ruta descobrirem el paper, invisibilitzat, de les dones treballadores de Sants, Hostafrancs i La Bordeta en la nostra història.

28 de març, 11 h — El Paral·lel, la Via del Pecat
En aquesta ruta aprofundirem en un dels carrers més coneguts de la ciutat de Barcelona i els teatres, cafès i cabarets que el van convertir en un nom mític arreu d’Europa sobretot durant el primer terç del segle XX.

25 d’abril, 11 h — La Revolta de les Quintes
El 4 d’abril del 1870 les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i el Baix Llobregat.

30 de maig, 11 h — El Camí Ral
L’antic poble de Santa Maria de Sants va néixer i créixer a banda i banda del camí ral, una antiga via documentada des d’època romana. En aquesta passejada recorrerem el camí ral al seu pas pels nostres barris. S’explicarà com s’ha anat modificat el territori i com la comunicació ha condicionat el desenvolupament de Sants.

27 de juny, 11 h — Guerra Civil i Refugis
Al carrer Sant Crist, sota de la parròquia de Santa Maria de Sants, hi ha el refugi 819, un refugi antiaeri construït pel veïnat de Sants per refugiar-se dels bombardejos de la Guerra Civil. Aquesta passejada recordarà com la Guerra va afectar la vida dels nostres barris i les estratègies de resistència desenvolupades per la població local.

25 de juliol, 11 h — Festes Majors i Tradicionals als Barris
La festa major és un dels grans moments del barri -els veïns i les veïnes prenen els carrers per omplir-los de cultura; un esdeveniment cohesionador que remunta molts anys enrere. Recorrerem els carrers descobrint antics espais de la festa major i parlarem sobre els guarniments i moltes altres tradicions.

26 d’octubre, 11 h — El Sants misteriós
A tot arreu hi ha personatges llegendaris i Sants, Hostafrancs i La Bordeta no estan exempts d’història negra. Coneixeu la relació d’Enriqueta Martí amb la Bordeta? Sabíeu que al carrer Miquel Àngel hi va haver un temple espiritista? Què diu la història del segrest dels lladres del pou? En aquesta ruta descobrirem tots aquests misteris i molts altres.