Un dofí fet amb residus de la revetlla de Sant Joan a la platja del Somorrostro

26/06/2018 - 12:21 h

La platja del Somorrostro, al costat de l'Espigó del Gas, acull des d'aquesta setmana una gran escultura que recrea el fons marí, amb cavallets de mar, pops, peixos, corall i un gran dofí que corona tot el conjunt. S'ha construït amb part de les 20 tones de residus recollits durant la revetlla de Sant Joan per alertar de l'acumulació de deixalles.

Més de 60.000 persones van gaudir de les platges de Barcelona durant la revetlla de Sant Joan. La festa, l’alegria i els petards, però, van deixar una imatge esfereïdora amb els primers raigs de sol: més de 20 tones de residus que els operaris de l’Ajuntament de Barcelona van haver de recollir a correcuita per deixar les platges en bones condicions per als banyistes.

Per conscienciar sobre la brutícia que deixem a les platges i al mar en ocasions com aquesta, s’ha aixecat a la platja del Somorrostro, a tocar de l’Espigó del Gas, aquesta escultura d’un gran dofí elaborat amb residus, acompanyat d’altres animals marins, com un pop, un cavallet de mar o diversos peixets. Les ampolles, els plàstics, els taps i tota la brossa que componen aquesta escultura provenen de les 20 tones recollides durant la revetlla, i s’emmarca en l’estratègia Barcelona Residu Zero.

Fins al 7 de juliol es programaran al voltant del dofí un munt d’activitats i tallers per fomentar el reciclatge i la neteja de les platges:

  • Del 25 al 27 de juny, d’11.00 a 19.00 h: Acció participativa de street art (‘art de carrer’) amb tallers participatius que conviden tota la ciutadania a col·laborar en la construcció d’una escultura d’art reciclat de gran format a partir dels residus habituals que es deixen a la sorra de les platges. L’escultura representa el fons marí mediterrani, amb diversos elements de fauna i flora: coralls, pops, tortuga, cavallet de mar, banc de peixos i, com a figura principal, un dofí. L’escultura és obra de ProArtso i els artistes Nadia Cheveste, Omar Gallizia i Silvana de Armas.
  • Del 28 de juny al 7 de juliol, d’11.00 a 19.00 h: Al costat de l’escultura s’instal·larà un punt d’informació per implicar la ciutadania en la necessitat de tenir cura de les platges, i es facilitaran consells i bons hàbits per a una bona gestió dels residus.
  • Diumenge, 1 de juliol, de 10.00 a 14.00 h: Celebració del Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, creat fa 13 anys per Rezero, amb l’objectiu de canviar la cultura d’usar i llençar difonent el concepte que un món lliure de plàstic d’un sol ús és possible. Hi haurà diferents activitats, com tallers, batucada-flashmob “El soroll del plàstic” i accions de neteja voluntària de les platges.
  • Dissabte 7 de juliol: Acció “No més burilles al terra”, organitzada pel Movimiento Global per posar fi a les burilles de cigarretes, un residu no biodegradable, altament tòxic, que danya greument el medi ambient. També hi haurà tallers i conferències per donar a conèixer l’impacte ambiental d’aquest element.

L’escultura de residus, un cop desmuntada, servirà per a les activitats de conscienciació que organitza el Centre de la Platja que, juntament amb el Laboratori de la Platja, ofereix durant els mesos de juliol i agost un munt d’activitats i tallers sobre la prevenció de residus i la problemàtica dels microplàstics, i promou el treball col·laboratiu en xarxa, com, per exemple, amb la plataforma “La Barceloneta diu plàstic 0!” El Centre de la Platja és un equipament permanent d’educació ambiental dedicat al foment del litoral barceloní, la seva riquesa ambiental, l’ecosistema marí i l’ús cívic i sostenible de les platges de la ciutat.

Els artistes i les entitats que hi participen aquests dies amb l’impuls de l’Ajuntament són: Barcelona Zero Waste Network, Drapart, Surfrider Foundation, Ecocosmopolita, Ecounion, Greenpeace, Movimiento 83, No más colillas en el suelo, Observadores del Mar, Opcions, Posidonia Green Project, Proartso, Rezero, Retorna, Siresa, Vidas Sostenibles, WWF i Youtuba.

20 tones de residus a les platges

La celebració de la revetlla de Sant Joan té lloc, majoritàriament, als carrers, els parcs, les places i les platges de la ciutat. L’escenari amb un ús més intensiu per part de la ciutadania durant la nit de la revetlla són les platges de la ciutat, que aquest any han rebut 60.000 persones.

L’operació de neteja posterior a la revetlla va recollir 20 tones de residus i escombraries acumulats a la sorra, una tona més que l’any passat. És una xifra que augmenta cada any, malgrat el dispositiu especial de l’Ajuntament, amb la col·locació de 1.500 papereres i 84 contenidors addicionals.

Per primera vegada, aquest any s’ha recollit separadament la fracció envasos de la fracció rebuig a les platges del Bogatell i la Nova Icària. Per dur a terme la recollida separada, s’han introduït dues novetats en l’operatiu de neteja d’aquestes dues platges: es van col·locar papereres d’envasos amb la bossa groga corresponent i els operaris que van netejar manualment la sorra van recollir per separat el residu envàs de la resta de residus. El 65% dels residus que s’han recollit en aquestes platges han estat envasos. Aquestes dades motiven a fer extensiva la recollida separada d’envasos i rebuig a totes les platges de Barcelona per a la revetlla de l’any vinent i, fins i tot, a ampliar la recollida selectiva a altres fraccions.