Vols participar en el voluntariat de la tortuga babaua?

30/07/2020 - 09:56 h

A mitjans del mes de juliol un fet insòlit va succeir a les platges de Barcelona: una tortuga babaua (Caretta caretta) va sortir de l’aigua a la Platja de la Mar Bella per a fer la seva posta. És el primer cop que es té constància que una tortuga d’aquesta espècie escull la ciutat de Barcelona per a niar. Uns joves la van trobar i van compartir la notícia a les xarxes socials, fet que va alertar al CRAM, a l’equip de “Caretta a la vista” i al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

La tortuga havia fet niu just en un espigó que actualment està barrat per obres. Així que el personal tècnic va decidir traslocar el niu davant de la base nàutica per a protegir-lo de possibles llevantades.

Dels 77 ous que va posar la tortuga, una seixantena es va decidir mantenir-los a la platja, a uns 50 cm de profunditat, i els altres 17 van ser repartits entre el CRAM i el Zoo de Barcelona per tal d’assegurar l’èxit de cries, que tenen una mortalitat juvenil molt elevada:  s’estima que només 1 de cada 1.000 cries arribarà a l’edat adulta.

Aquest any està sent excepcional pel que fa a intents de nidificacions de tortugues Caretta a les costes de Catalunya. Actualment hi ha 5 nius al llarg de la costa mediterrània occidental: 2 nius a Balears (Menorca i Eivissa), 1 niu a Múrcia i 2 nius a Catalunya (BCN i Vila-seca). Aquests nius tenen especial importància, ja que fins fa uns anys les zones de nidificació de la tortuga babaua es limitaven al Mediterrani Oriental (Xipre, Turquia, Grècia…). Es creu que l’augment de temperatura a causa del canvi climàtic està fent que aquesta espècie busqui latituds més fresques per pondre els ous i així assegurar l’equilibri de proporcions entre sexes, ja que a temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i a inferiors de 30 neixen mascles. Mantenir l’equilibri de temperatura de la incubació podria assegurar la viabilitat de l’espècie.

Sense dubte, estem davant d’un fet excepcional que pot tornar a ocórrer en les pròximes nits, ja que les tortugues poden fer fins a 7 nius per temporada separats per períodes de 15 dies. És molt important que tots i totes actuem a favor de la conservació d’aquesta espècie seguint el protocol d’actuació. Sempre que es trobi una tortuga marina a la platja cal trucar al 112, el telèfon d’emergències, per activar el protocol i que personal expert pugui fer una valoració de l’animal i de la zona. Mentre arriba el personal tècnic cal guardar silenci, respectant una distància mínima de 30 metres respecte a l’animal i evitant que altres persones s’acostin i no compartir la ubicació a les xarxes socials. És molt important no tocar-la, ni fer-se selfies ni molestar a l’animal amb sorolls o llums.

El niu està sent custodiat 24 hores per persones voluntàries coordinades des del Centre de la Platja i el CRAM fins a l’eclosió dels ous, que es preveu que serà la primera quinzena de setembre. Des del Centre de la Platja s’ha mobilitzat la xarxa d’entitats que realitzen accions de conscienciació i recollida de residus a les platges com WWF Barcelona, Anèl·lides Serveis Ambientals Marins, Ocean 52, Surfrider i No Más Colillas per a donar suport en aquest voluntariat.

Per a vetllar que aquesta posta, i les que vindran, siguin un èxit, és molt important la implicació de la ciutadania, les persones voluntàries i les entitats, per tal de participar activament en la conservació d’aquesta espècie.

 

CRIDA AL VOLUNTARIAT

Vols participar en el voluntariat de la tortuga babaua?

Aquest any estem de sort! Una tortuga babaua (Caretta caretta) ha fet niu a la platja de la Mar Bella de Barcelona. Aquesta espècie de tortugues és la més comuna de les tres que viuen a la Mediterrània (tortuga verda i tortuga llaüt)  tot i que la seva població pateix en l’actualitat una important davallada. A causa de diversos factors com la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació, aquesta espècie es troba amenaçada, catalogada a escala mundial com a vulnerable. Per això és tan important que tots i totes ens impliquem en la cura d’aquesta espècie.

Que podem fer?

  • Buscar rastres a la sorra. Si t’agrada passejar per la platja a primera hora del matí, ens pots ajudar a trobar els rastres de tortugues que poden haver sortit a niar a la nit. En el web de Caretta a la vista podràs trobar imatges del rastre de tortuga babaua. Recorda que si creus que podries haver trobat un rastre cal que avisis a “Caretta a la vista” (descarrega’t aquí l’App i avisa a través del teu mòbil) o bé trucant al 112.
  • Custòdia del niu de la Mar Bella. Vine a cuidar els 60 ous de tortuga babaua que hi ha a la platja de la Mar Bella. Si ets major d’edat o vens acompanyat d’alguna persona adulta, i ets veí o veïna de Barcelona, vine a custodiar el niu i a ajudar-nos a informar de la importància que té la preservació d’aquesta espècie. Pots venir de l’1 d’agost al 13 de setembre, l’hora que et vagi millor. Vine a gaudir d’un estiu extraordinari al niu de tortuga babaua!

Inscripcions al voluntariat a centreplatja@bcn.cat o trucant al 932 210 348

Aquest és un projecte de ciutat i necessitem sumar esforços perquè les platges de Barcelona segueixin omplint-se de vida!