Convivència i animals de companyia

Barcelona  és una ciutat amiga dels animals i pionera de referència per altres ciutats i municipis pel què fa a la legislació en favor dels drets dels animals, que des de 1998 els protegeix i els dóna drets.

Des de l'Ajuntament, a través del departament de Benestar animal, es vetlla per garantir aquests drets i el benestar dels animals de companyia, perquè puguin tenir la qualitat de vida desitjable, especialment aquells animals perduts i abandonats dels quals en té cura el  Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), fins que es retroben amb les seves famílies o poden ser adoptats.

Per altra banda, la ciutat disposa d’una xarxa d'àrees d'esbarjo per a gossos, on les mascotes poden córrer, jugar i fer les seves necessitats, que es troba en ple desenvolupament, amb l’objectiu d’assolir que cada districte compti amb una àrea de més de 700m2. En el marc de la tinença responsable d'animals de companyia, aquestes instal·lacions faciliten la convivència d'usos a l'espai públic.

En aquest sentit, la ciutat de Barcelona s'encarrega de la convivència entre les persones, els animals i l’entorn, i en aquest espai comú es requereix també la col·laboració ciutadana, coresponsable de mantenir els espais públics nets i tenir actituds cíviques per afavorir la coexistència amb altres usuaris de la vida pública. En aquest sentit, la tinença responsable d’animals de companyia de la ciutat de Barcelona comporta complir un seguit de compromisos, tant amb l’animal com amb la societat en què vivim.