Concurs Internacional de Roses Noves

AVÍS: El 20è Concurs Internacional de Roses, previst del 15 al 17 de maig de 2020, no es podrà celebrar com a conseqüència de la crisi sanitària actual. A mesura que es vagi recuperant la normalitat es farà una valoració de les roses presentades al concurs i una posterior comunicació dels resultats. Alhora, la ciutadania podrà gaudir d'aquestes més de 90 roses noves al parc del Roserar de Cervantes en el moment en què aquest torni a obrir les seves portes.

 

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del parc de Cervantes.

És un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, i també a la ciutadania de Barcelona, amb un programa d’activitats per a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

Aquest concurs compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses que s’hi presenten han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que encara no han estat comercialitzades. Un espai reservat dins els jardins del Roserar reuneix el rosers guardonats en cada edició.

El 19è Concurs Internacional de Roses Noves es va celebrar entre el 10 i el 12 de maig al Roserar del parc de Cervantes

Programa del Concurs de Roses 2019

Notícia amb les roses guanyadores

 

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

Les flors premiades el 2019 pel jurat internacional, mestres perfumistes i entitats es poden consultar en aquest enllaç.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (concedits pel jurat internacional i la Comissió Permanent) i premis aportats per les entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat internacional i la Comissió Permanent: 

 • Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda-polyantha
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser paisatgístic
 • Premi al millor roser enfiladissos
 • Premi especial Barcelona al roser més puntuat (d’entre les cinc categories anteriors)

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania: 

 • Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins a la millor fragància
 • Premi de l’Associació Espanyola de la Rosa a la millor flor
 • Premi de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics al roser més vigorós
 • Premi Rosa de la Gent Gran, del Consell Municipal de la Gent Gran
 • Premi varietat més novedosa que atorga "Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat"
 • Rosa Ciutadana (votació a càrrec dels visitants del parc durant els dies del certamen)

El jurat internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i cada any varia la seva composició.

La Comissió Permanent està formada per tècnics i experts locals, i executa una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre d’altres. La segona valoració oficial va a càrrec del jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

A més, un jurat especial format pels millors mestres perfumistes del món tria entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

 

Història del Roserar del parc de Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment reuneix més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, que sumen més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi Award of Garden Excellence 2009 atorgat per la Federació Mundial de les Societats de la Rosa en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu.

Al Roserar del parc de Cervantes es poden trobar totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Hi ha col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns i d’enfiladissos. Al jardí dels perfums hi ha una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats als concursos anteriors.

Visita el parc a través de la plataforma virtual Vivir los Parques de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics:

Documents d'interès