Concurs Internacional de Roses Noves

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del parc de Cervantes.

És un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, i també a la ciutadania de Barcelona, amb un programa d’activitats per a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

Aquest concurs compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses que s’hi presenten han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que encara no han estat comercialitzades. Un espai reservat dins els jardins del Roserar reuneix el rosers guardonats en cada edició.

Edició 2020

El 20è Concurs Internacional de Roses, previst del 15 al 17 de maig de 2020, no es va poder celebrar com a conseqüència de la crisi sanitària provocada pel virus de la covid-19. El jurat expert format per més de 80 persones no es va poder reunir durant els dies de la celebració del concurs i la ciutadania no va poder veure en directe les roses concursants.

Però una comissió permanent del jurat ha fet quatre avaluacions durant el cicle vegetatiu de 2019 i dues més durant el 2020, la última de les quals el mes de novembre de 2020.

Consulteu la notícia "Les premiades d'un concurs de roses noves ben atípic", del 19 de novembre de 2020

 

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

Les flors premiades el 2020 per la Comissió Permanent del jurat expert es poden consultar en aquest enllaç.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (concedits pel jurat internacional i la Comissió Permanent) i premis aportats per les entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat internacional i la Comissió Permanent: 

 • Premi Barcelona
 • Premi al millor roser híbrid de té / grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda / multiflora
 • Premi al millor roser paisatgístic / arbustiu
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser enfiladissos
 • Premi a la varietat més vigorosa (Asociación Española de Parques y Jardines Públicos)
 • Premi a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Accèssit a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Premi a la varietat més novedosa (Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat)
 • Premi a la varietat més perfumada (Amics dels Jardins)

Enguany, no s'han pogut concedir els següents premis a causa de les restriccions sanitàries:

 • Rosa Ciutadana 2020
 • Roses de les escoles
 • Rosa de la Gent Gran
 • Rosa amb Millor Perfum

El jurat internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i cada any varia la seva composició.

La Comissió Permanent està formada per tècnics i experts locals, i executa una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre d’altres. La segona valoració oficial va a càrrec del jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

A més, un jurat especial format pels millors mestres perfumistes del món tria entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

 

Història del Roserar del parc de Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment reuneix més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, que sumen més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi Award of Garden Excellence 2009 atorgat per la Federació Mundial de les Societats de la Rosa en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu.

Al Roserar del parc de Cervantes es poden trobar totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Hi ha col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns i d’enfiladissos. Al jardí dels perfums hi ha una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats als concursos anteriors.

Visita el parc a través de la plataforma virtual Vivir los Parques de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics:

Documents d'interès