Concurs Internacional de Roses Noves

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del parc de Cervantes.

És un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de varietats de roses noves i també a la ciutadania de Barcelona, amb un programa d’activitats per a tots els públics, com visites comentades al roserar o una sessió de preguntes i respostes sobre els rosers.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i la projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

Aquest concurs té un gran reconeixement internacional. Les roses que s’hi presenten han estat creades per obtentors a partir d'encreuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que encara no s'han comercialitzat. Un espai reservat dins els jardins del roserar reuneix els rosers guardonats de cada edició.

Pàgina edició 2024

Edició 2023

El 23è Concurs Internacional de Roses Noves es va celebrar el cap de setmana del 12 al 14 de maig de 2023 al roserar del parc de Cervantes. El certamen sempre coincideix amb la primera floració de les roses i premia, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, els millors exemplars nous creats pels obtentors de varietats de roses noves d’arreu del món.

El concurs de Barcelona forma part del circuit internacional que premia els millors exemplars de varietats de roses noves i manté la ciutat com a referent d’aquest sector. En l’edició 2023, hi van participar 30 obtentors de 12 països (Alemanya, Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Estats Units, Espanya, França, Itàlia, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia i la República Sudafricana), que van presentar un total de 92 varietats de roses noves.

A més del jurat expert internacional, avalua les roses noves l’Escola Castell de Sant Foix, l’Escola Mare de Déu de Montserrat, representants del Consell de la Gent Gran de Barcelona i el jurat dels Mestres Perfumistes, que designen la varietat de rosa amb millor perfum i en fan la descripció textual.

Consulteu la notícia

Votació de la Rosa Ciutadana 2023

Dins l'espai del concurs, a més de conèixer les varietats noves de roses, es convida tota la ciutadania que ho desitgi a expressar la seva opinió sobre les varietats noves concursants. A través d’una aplicació digital, a la que es podrà accedir mitjançant qualsevol dispositiu electrònic amb connexió, es podrà expressar quina és la varietat preferida per cadascú.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (concedits pel jurat expert i la comissió permanent) i premis concedits per les entitats i la ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat internacional i la comissió permanent: 

 • Premi Barcelona
 • Premi al millor roser híbrid de te / grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda / multiflora
 • Premi al millor roser paisatgístic / arbustiu
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser enfiladís
 • Premi a la varietat més vigorosa (Asociación Española de Parques y Jardines Públicos)
 • Premi a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Premi “Pere Dot” a la varietat més innovadora (Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat)
 • Premi a la varietat més perfumada (Amics dels Jardins)
 • Premi a la varietat amb millor perfum (Mestres Perfumistes)

Premis de la ciutadania i entitats:

 • Premi 13à Rosa Ciutadana, 2023
 • Premi Rosa de la Gent Gran
 • Premi Escola Castell de Sant Foix
 • Premi Escola Mare de Déu de Montserrat

El jurat expert internacional està format per una seixantena de professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i cada any en varia la composició.

La comissió permanent està composta per 12 persones tècniques i expertes locals. Aquesta comissió fa una valoració i seguiment oficial de l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món des de la tardor fins al mes de maig. Executa quatre avaluacions exhaustives per a cada varietat des del mes de maig fins al desembre, durant el cicle vegetatiu de l’any previ a l’avaluació plenària del jurat expert. La comissió puntua, entre d’altres, el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat. La segona valoració oficial és a càrrec del jurat internacional i té lloc in situ en el moment de la celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

D’altra banda, el jurat dels Mestres Perfumistes està format per vuit especialistes internacionals que trien la varietat de roser amb un millor perfum i en fan la descripció textual.

Història del Roserar del parc de Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment reuneix més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, que sumen més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi Award of Garden Excellence 2009 atorgat per la Federació Mundial de les Societats de la Rosa en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu.

Al Roserar del parc de Cervantes es poden trobar totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Hi ha col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns i d’enfiladissos. Al jardí dels perfums hi ha una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats als concursos anteriors.

Visita el parc a través de la plataforma virtual Vivir los Parques de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics:

Documents d'interès: