Concurs Internacional de Roses Noves

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del parc de Cervantes.

És un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, i també a la ciutadania de Barcelona, amb un programa d’activitats per a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

Aquest concurs té un gran reconeixement internacional. Les roses que s’hi presenten han estat creades per obtentors a partir d'encreuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que encara no han estat comercialitzades. Un espai reservat dins els jardins del Roserar reuneix els rosers guardonats de cada edició.

 

Edició 2022

El 22è Concurs Internacional de Roses se celebra el cap de setmana del 6 al 8 de maig de 2022 al Roserar del parc de Cervantes. El certamen coincideix amb la primera floració de les roses i premia, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món.

L’edició d’enguany ve marcada pel retorn a la normalitat en mesures sanitàries preventives. Es mantenen les visites mediambientals i també les visites guiades, amb aforament limitat i inscripció al mateix Roserar.

El concurs de Barcelona forma part del circuit internacional que premia els millors exemplars de noves varietats de roses i manté la ciutat com a referent d’aquest sector. En l’edició d’enguany, hi participen 30 obtentors d’11 països (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Estats Units, Espanya, França, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Països Baixos i Polònia), que han presentat un total de 102 varietats de roses noves.

Consulteu la notícia.

 

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (concedits pel jurat expert i la comissió permanent) i premis concedits per les entitats i la ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel jurat internacional i la comissió permanent: 

 • Premi Barcelona
 • Premi al millor roser híbrid de te / grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda / multiflora
 • Premi al millor roser paisatgístic / arbustiu
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser enfiladís
 • Premi a la varietat més vigorosa (Asociación Española de Parques y Jardines Públicos)
 • Premi a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Premi “Pere Dot” a la varietat més innovadora (Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat)
 • Premi a la varietat més perfumada (Amics dels Jardins)
 • Premi a la varietat amb millor perfum (Mestres Perfumistes)

Premis de la ciutadania i entitats:

 • Premi Rosa Ciutadana 2022
 • Premi Rosa de la Gent Gran
 • Premi Escola Castell de Sant Foix
 • Premi Escola Mare de Déu de Montserrat

El jurat expert internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i cada any en varia la composició.

La comissió permanent està composta per 10 persones tècniques i expertes locals. Fa una valoració i seguiment oficial, des de la tardor fins al mes de maig, de l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Executa quatre avaluacions exhaustives per a cada varietat, des del mes de maig fins al desembre, durant el cicle vegetatiu de l’any previ a l’avaluació plenària del jurat expert. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre d'altres. La segona valoració oficial va a càrrec del jurat internacional i té lloc in situ en el moment de la celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

D’altra banda, el jurat dels Mestres Perfumistes està format per cinc persones especialistes internacionals que trien la varietat de roser amb un millor perfum i en fan la descripció textual.

 

Inauguració de l'Espai de memòria de les Catorze Roses

En el marc del 22è Concurs Internacional de Roses, el Districte de les Corts inaugura l'Espai de memòria de les Catorze Roses. Aquest espai ret homenatge a les tretze joves afusellades a Madrid pel règim franquista l’agost del 1939 i a les dones perseguides, represaliades, empresonades i executades durant la postguerra, sumant-hi una rosa anònima, per això n'hi ha catorze.

 

Història del Roserar del parc de Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment reuneix més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, que sumen més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi Award of Garden Excellence 2009 atorgat per la Federació Mundial de les Societats de la Rosa en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu.

Al Roserar del parc de Cervantes es poden trobar totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Hi ha col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns i d’enfiladissos. Al jardí dels perfums hi ha una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats als concursos anteriors.

Visita el parc a través de la plataforma virtual Vivir los Parques de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics:

Documents d'interès: