25 anys de Música als parcs

Esdeveniment finalitzat.

El programa de concerts estiuencs als parcs i jardins de Barcelona va néixer l’any 1995 amb l’objectiu de donar un ús nou i diferent a aquests espais durant els vespres dels mesos d’estiu. La idea del cicle era apropar la música de qualitat -en espectacles de format reduït- a un públic plural i divers, a la vegada que es fomentava la presència de joves intèrprets.

Els espectacles eren de format íntim –la sonorització en un parc sovint és limitada-  i d’una durada relativament curta. Això els convertia en concerts molt amens que aconseguien apropar la ciutadania a la música i als jardins històrics de la ciutat. Alhora, la iniciativa també permetia potenciar les possibilitats dels parcs com a espais de convivència i lleure durant els capvespres i nits d’estiu.

A mesura que el cicle es va anar consolidant, va despertar l’interès de molts músics d’estils com la clàssica, el jazz o blues, i això va permetre comptar amb una bona convocatòria d’artistes i de jutges selectors, que any rere any van anar augmentant la qualitat dels espectacles.

El programa, que havia començat el 1995 sota el nom de Clàssica als Parcs, en els seus inicis només programava músics professionals que actuaven  els divendres i el dissabtes de maig i juny. En aquella mateixa època, també s’havia instaurat el cicle de Jazz als Parcs, tots els dimecres de juliol i agost a l’hivernacle de la Ciutadella.

Amb els anys, es va deixar de cobrar entrada i es van contractar joves músics menors de 35 anys a través d’una convocatòria pública, amb un jurat format per professorat i músics del conservatoris municipals, del Liceu i d’altres escoles superiors de música. Al 2012 , per poder arribar a una major quantitat de ciutadania es convida als districtes a col·laborar en l’organització. Hi ha una permanent cerca d ‘espais que es reparteixen per tot el territori.  El cicle es passa a anomenar “Música als parcs”.

Més tard, aprofitant la gran quantitat de públic als concerts, també es van començar a programar visites guiades teatralitzades, una per cada districte, en les què s’explicaven la història, la biodiversitat i també les peculiaritats d’aquests espais, on les persones interessades podien descobrir i conèixer millor els beneficis socials i ambientals dels parcs i jardins.

El Cicle de Música als Parcs va finalitzar l’any 2020 amb la celebració de la seva 25ena edició.