Platges

Cuidem les platges

Durant tot l'any l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb altres administracions i ens públics, té cura del manteniment de les platges i del litoral de la ciutat. La neteja i el manteniment de les platges de Barcelona n’és, sens dubte, un dels elements fonamentals. Aquest servei se suma als serveis de vigilància, prevenció i informació ciutadana i lleure per acompanyar els banyistes i usuaris en la seva estada al litoral de la ciutat.

El servei públic de manteniment de les platges s'organitza en funció de l'afluència d'usuaris, per la qual cosa la freqüència i els recursos humans i materials són més nombrosos durant la temporada de banys, sobretot entre els mesos de juny i agost. Els treballs tenen com a objectiu mantenir la qualitat de la sorra, de l'aigua, de l'entorn de les platges, i dels equipaments destinats a la higiene dels usuaris (dutxes i lavabos) i l’educació ambiental (Centre de la Platja o l’Espai de Mar).

Les platges del litoral barceloní disposen de lavabos públics, dutxes per a la higiene dels usuaris. També s’ofereix, a partir de la temporada mitja, servei de guinguetes per al consum de refrescs i alimentació.

De l'1 de juny al 30 de setembre: plena activació dels serveis a les platges

El servei de neteja viària a les platges en temporada alta inclou repassos de neteja diaris a càrrec de 21 equips de treball amb 40 operaris, a més de dos equips neteja, en torn de matí i de tarda, per al buidat de papereres, escombrada manual de la sorra, recollida selectiva de bujols de les guinguetes, el garbellat mecànic de la sorra de la platja i els serveis de neteja i reg amb aigua de les zones pavimentades.

Els usuaris de les platges disposen de 126 lavabos públics: 11 urinaris i 56 lavabos públics (14 dels quals són adaptats) en horari de 10.30 a 21.00 hores i també de 70 lavabos més també d’ús gratuït (amb 17 d’adaptats) situats a les guinguetes. Les platges també compten amb 92 dutxes, a més de servei de gandules i para-sols.Un total de 20 guinguetes tornaran a donar enguany servei als banyistes més enllà de la zona de taules, fins al trencant de l’aigua i en un radi de 50 metres al voltant de la seva ubicació.

Tres embarcacions de mar s'encarreguen de la neteja de residus flotants a la superfície de l’aigua del mar, des de la zona de banys del Fòrum fins la platja de Sant Sebastià per tal de mantenir net el litoral de la ciutat. El dispositiu compta amb dues embarcacions ONA i un Pelicà que operen cada dia en horari de 7:00 a 15:00 hores. Totes les platges s’abalisen per delimitar la zona de banyistes, establint-hi el límit de navegació de les embarcacions, així com les zones de prohibició de bany per seguretat (espigons, etc.).

Els usuaris poden conèixer a l’instant l’estat de les platges a través de panells informatius digitals ubicats a les platges de la Mar Bella, Bogatell i la Barceloneta, la web municipal o a través de les aplicacions mòbils iBeach, platgesCat i info Platges disponibles per a Iphone i Android.

Enllaços relacionats: