[Edició 2018-2019] Memorial de l'Aigua

L’Ajuntament de Barcelona defensa que l’aigua és un dret humà, un servei essencial i un bé comú. La recuperació de la memòria històrica de l’aigua és posar en valor el seu patrimoni, l’evolució de l’abastament, el sanejament i tot el cicle de l’aigua al llarg dels segles a Barcelona.

En aquest context de donar a l’aigua l’espai i la visibilitat que li correspon, l’Ajuntament de Barcelona presenta el Memorial de l’Aigua 2018-2019, un programa al voltant de l’aigua en col·laboració amb diverses entitats i equipaments que proposa una programació d’activitats entorn de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar entre tothom. El Comissionat del Memorial de l’Aigua és Joan Gaya, enginyer industrial i reconegut expert en la gestió de l’aigua.

El Memorial de l’Aigua s’estructura en quatre eixos principals que responen a la realitat històrica de l’aigua a Barcelona on es recupera el coneixement i les experiències d’altres maneres de gestionar l’aigua de Barcelona com són: el Rec Comtal, l’abastament per mines d’aigua amb la gestió col·lectiva, la xarxa de clavegueram i infraestructures com l’aqüeducte alt de Montcada.

Així, dins del Memorial s’inclouen, entre d’altres, rutes pel clavegueram i els dipòsits pluvials de la ciutat, itineraris que recorren mines, fonts i brolladors, i visites a indrets de referència de l’aigua a Barcelona com ara el Rec comtal, de la mà del Museu d’Història de Barcelona, la Fàbrica del Sol o el mapa Barcelona + Sostenible i entitats relacionades amb la memòria històrica dels barris, entre d’altres.

A banda de descobrir el patrimoni històric de l’aigua de la ciutat, el Memorial reflexionarà també sobre la importància de l’aigua com a bé comú a través de xerrades, trobades i seminaris on s’abordaran les experiències de municipalització de l’aigua que s’han dut a terme a altres ciutats. En aquest sentit, cal recordar que el Consell Plenari Municipal de novembre de 2016 va aprovar que Barcelona recuperés aquest tipus de gestió pública, tal com fan d’altres ajuntaments de Catalunya i Europa.

Amb tot, el Memorial de l’Aigua obre un espai d’experiències i reflexió compartides en un context de canvi climàtic, una realitat palpable ja en el nostre dia a dia que ens situa davant del repte de sumar esforços per esdevenir més resilients i autosuficients.

 

 

AiguArt 2019

L'AiguArt és un cicle d’activitats per celebrar l’aigua a través de l’art. L'edició 2019 va tenir lloc entre el 2 i el 24 de març.

Segueix la petjada de l'aigua

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitza alguns itineraris i visites on, amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua 2019, podreu seguir la petjada de l’aigua a la nostra ciutat. No us les perdeu!

Visites al túnel subterrani de les Cases de l'Aigua

Des del 8 d’abril del 2018, pots visitar el túnel subterrani que travessa la Meridiana i connecta la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella amb la de Trinitat Nova.

 

Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives

El Memorial de l'Aigua va organitzar la passada tardor del 2018 el cicle de debats "Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives" amb especialistes que van aportar visions complementàries sobre l'aigua com a bé comú.

 

.

Descobreix el clavegueram

Endinseu-vos en el subsòl de Barcelona per visitar les instal·lacions més emblemàtiques de la gestió del cicle de l'aigua: les clavegueres i els dipòsits d'aigua pluvials.

 

Com funciona la Font Màgica?

Coneixerem el funcionament intern de les fonts de l'avinguda Maria Cristina en una barreja màgica de música, llum i color.

 

Camins d'aigua

Camins, itineraris i passeigs que recorren Barcelona i que tenen l'aigua, les fonts i els espais naturals com a protagonistes. 

 

Tallers i seminaris

El Memorial de l'Aigua també és el moment per realitzar tallers sobre l'ús de l'aigua i aprofundir sobre la història d'aquest líquid a la ciutat.

 

No hi ha ciutat sense aigua

L’auditori del MACBA va acollir el 20 de novembre a les 19 hores la presentació dels projectes guanyadors de la setena edició del City to City Barcelona FAD Award. Una edició que va girar al voltant de les múltiples i complexes relacions entre aigua i ciutat.

AiguArt 2018

Barcelona va acollir entre el 10 i el 25 de març del 2018 una nova edició de l'AiguArt, amb un extens programa d'actes amb l'aigua com a protagonista.

Música als Parcs 2018

Dimarts 17 de juliol va tenir lloc una cita amb la música clàssica, la natura i la història de l’aigua.