Si no pot veure aquest missatge correctament, si us plau faci clic aquí
Butlleti nº191
Periodicitat: mensual
Novembre 2023

Torna l'Àgora Ciutadana i enguany se celebra sota el títol 'La ciutadania compromesa en la construcció de la cohesió social'. La jornada es desenvoluparà amb un complet programa en què destaquen com a plats forts la conferència 'Comunitat, xarxes i vincles: parlem del valor d'allò que no té preu', i el cercle de diàleg 'Teixint vincles. Experiències i reflexions', amb la participació d'integrants de diverses xarxes de l'Acord Ciutadà. És aquest 17 de novembre, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), en horari de 9 a 12 hores. T'hi esperem!

NOTÍCIES

El Grup Impulsor del Fòrum Social Metropolità ha fixat les següents passes a seguir entorn al model compartit de col·laboració entre ajuntaments i entitats del tercer sector social. Tanmateix, continua treballant en les actuacions dels diferents models de contractació amb col·laboració del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local (CSITAL). 

+ info

La unió fa la força i les xarxes d'acció de l'Acord Ciutadà en són molt conscients! És per això que la Taula de Coordinació de les Xarxes d'Acció continua treballant en el procés de reflexió per a crear més i millors sinergies entre les diferents xarxes i així enfortir els nexes de col·laboració, coproducció de projectes i la confiança entre totes les entitats que fan l'Acord.

+ info

Ja estan disponibles els primers resultats d'avaluació de l’Estratègia d’Inclusió i Reducció de les Desigualtats Socials 2017-30, analitzats per la Comissió d’Acció. Entre d’altres aspectes, el document permet destacar quins són els indicadors socials que han millorat i els que han empitjorat respecte a la darrera avaluació realitzada. Un punt de partida que ha servit per marcar els primers plantejaments d’actuació en l’àmbit metropolità. 

+ info

La Xarxa d'Habitatges d'Inclusió Social de Barcelona (XHIB) treballa en un front comú amb les també xarxes de l'Acord Ciutadà, XAPSLL i XAVI, per a establir vies de col·laboració entorn dels habitatges de sortida, un dels punts forts del seu pla de treball 2023. Així va quedar palès en la última reunió celebrada per la comissió permanent, en la que també es va apuntar la reactivació de la Comissió de Cens i el Grup de Marc Legal.

+ info

La Comissió de Drets i Aporofòbia de la XAPSLL s’ha reunit amb el Síndic de Greuges de Barcelona per assenyalar les barreres d’accés a drets bàsics i la discriminació que pateixen les persones sense llar. Per la seva part, el Grup de Treball de Famílies i Sensellarisme ha aprofundit en els aspectes que planteja la Llei orgànica de protecció integral de la infància i l’adolescència en vers a la violència (Lopivi). Mentre que la Comissió Permanent ha establert les bases per una futura col·laboració entre la XAPSLL, la XHIB i la XAVI.

+ info

La Xarxa d'empreses NUST ha reiterat la seva participació en l'edició 2023 de la jornada internacional Time Use Week, dedicada als usos del temps. En concret, Gonçal Calvo, de BMAT; Josep Maria Miranda, d'ACEFAT; i Marta Rodríguez, de Mercabarna, han desmitificat i explicat casos concrets de les seves respectives empreses en relació a les polítiques flexibles del temps de treball. Jornada que ha aportat reflexions interessants sobre diferents maneres de transformar els temps de treball i els impactes positius que genera en les organitzacions.

+ info

Els Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD) han estat un dels punts protagonistes de l'última plenària celebrada per la XDAA, en la que s'han subratllat els canvis que comportarà l'aplicació de les ajudes que planteja el Fons d'aquí fins a 2027, així com quin és el paper que ha d'exercir la Xarxa en tot aquest procés. Tot mantenint la seva màxima; la sensibilització, la defensa i la promoció del dret a una alimentació adequada i per a tot el conjunt de la població.

+ info

La Xarxa de Drets de la Infància (XDI) ha celebrat una primera trobada amb el Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Rodríguez. Una ocasió que ha permès a les entitats de la xarxa explicar el pla de treball 2023, en el que s’inclou la recent publicació del Manifest per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència; així com la presentació el proper 21 de novembre de l’Agenda dels Infants 2021-25, que inclou 11 demandes que definiran el pla de treball 2024 de la xarxa.

+ info

La XSFC ha presentat la seva trajectòria i les línies actuals de treball a la nova Regidora de Salut, Envelliment i Cures, Marta Villanueva Cendán. Entre d’altres, s’ha convingut actualitzar i difondre la guia ‘I vostè, com està?’ orientada als professionals que atenen a les persones cuidadores des dels serveis socials i de salut, així com donar impuls a la Targeta Cuidadora. Tot, amb el compromís de continuar treballant fins que totes les persones que cuiden rebin el suport que necessiten i el reconeixement que mereixen!

+ info

Els educadors i educadores que formen part del Grup d'Intervenció de la XCO i representants del Consorci d'Educació de Barcelona han avançat en el seu acord de col·laboració en una trobada en què s'han posat sobre la taula diverses mesures de suport a l'escolarització per part del Consorci d'Educació, així com un inici de coordinació i treball conjunt entre els centres educatius i els serveis del territori.

+ info

La Proposició de llei de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme es troba en ple tràmit al Parlament de Catalunya. Per a conèixer l’abast i les implicacions que podria tenir la seva aprovació, la XMIR ha destinat part de la seva reunió plenària per presentar els principals continguts de la proposició de llei i resoldre dubtes que planteja el document. Tanmateix, s’ha informat del pla de treball de la xarxa, del que pengen actualment quatre línies de treball, relacionades amb la millora del coneixement de la realitat de l’habitatge, les seves polítiques i la coproducció de projectes entre ajuntaments i entitats. 

+ info

Aprofitem aquest butlletí per donar la benvinguda a les entitats Gràcia Participa i l'Associació Dona i Cultura Badalona, que s'han adherit fa poc a l'Acord Ciutadà.

Gràcia Participa és una entitat integrada exclusivament per voluntariat i el seu objectiu és assegurar que qualsevol persona del barri de Gràcia tingui accés a les necessitats més bàsiques com són l'alimentació, l'escalf i l'habitatge.

Per la seva part, Dona i Cultura Badalona es presenta com una associació feminista i intercultural sense ànim de lucre que centra la seva acció en la difusió, informació i divulgació d'interessos amb la Dona com a nexe comú. Benvingudes!

+ info
L'ENTREVISTA

Aquest mes entrevistem a Mª Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àrea de Cicles de Vida, Drets Socials, Cultura, Esports, Educació i Coordinació Territorial.

ACTUALITAT

La Federació Ecom, en col·laboració amb la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), presenta la Guia Pràctica de Gestió Inclusiva del Voluntariat. Un mètode que promou la participació de totes les persones en accions de voluntariat independentment de la seva edat, cultura, gènere, orientació sexual, ètnia, raça, religió, condició social o discapacitat. La Guia es presentarà el 5 de desembre al CaixaForum de Barcelona, en un esdeveniment el que també es farà entrega dels Reconeixements inDRET a la gestió inclusiva del voluntariat.

+ info

L’entitat In Via celebra aquest novembre el seu 70è aniversari sota el lema '70 anys acompanyant 7 generacions'. Des de 1953, l'entitat ha escoltat, acollit i acompanyat a milers de dones en situació de violència de gènere. Per molts anys més!

+ info

Amb motiu del Dia Internacional dels Drets de la Infància, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat), i el Diplocat, organitzen un nou debat Europa Social, sota el títol: ‘Un nou impuls per l’acció local i europea en la defensa dels drets de la infància’. La jornada tindrà lloc aquest dijous, 16 de novembre, a les 9:30 hores, a l’URL Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de Barcelona. 

+ info

Amb una renovació d’imatge i la presentació de nous reptes i projectes, ha celebrat la Fundació Joia el seu 40è aniversari. Quatre dècades treballant per una salut mental que millori vides i creant itineraris de futur entre les persones, les empreses i la societat. Tot, amb professionalitat, rigor i responsabilitat. Per molts anys més!

+ info

El Centre de Recursos en Drets Humans organitza la formació 'L'impacte del racisme i les discriminacions en la salut mental de les persones'. La sessió constarà de dos grans blocs de continguts. El primer centrat en l’afectació de les discriminacions, i el segon en les possibles respostes en l’acompanyament. Serà aquest 16 de novembre, al centre de Recursos en Drets Humans de Barcelona. Inscripcions

+ info

Les Entitats Catalanes d'Acció Social, ECAS, van celebrar el passat octubre el seu 20è aniversari. Dues dècades treballant per la justícia social. Coincidint amb el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, van celebrar-ho el 17 d'octubre amb una jornada per reflexionar sobre l'exclusió social, amb diàleg, animació, menjar i música.

+ info

El Projecte 'Community' promou la inclusió social de les persones refugiades a les comunitats d'acollida, mitjançant les Trobades Socioesportives. La iniciativa està impulsada per la Universitat de Barcelona amb el suport de la Comissió Europea, i uneix universitaris amb persones refugiades, sota el vincle de l'exercici físic.

+ info

El pròxim 22 de novembre es presentarà l'estudi 'Respostes transformadores a la precarietat alimentària. Estudi sobre les targetes moneder a l'Hospitalet de Llobregat', elaborat per l'Observatori de la Realitat de Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació La Vinya. En aquesta jornada, que se celebrarà a la Parròquia de Sant Joan Evangelista de l’Hospitalet de Llobregat, es parlarà sobre com es treballa per a garantir el dret a l’alimentació davant les creixents situacions de precarietat alimentària.

+ info
Us recordem que podeu accedir a la informació sobre el tractament de les vostres dades de caràcter personal a través de l'enllaç o enllaços següents:
Si voleu gestionar les vostres subscripcions o donar-vos de baixa d’aquesta comunicació, accediu a la vostra zona personal.
Podeu contactar amb l’Ajuntament de Barcelona a través d’aquest enllaç.