Si no pot veure aquest missatge correctament, si us plau faci clic aquí
Butlleti nº192
Periodicitat: mensual
Desembre 2023

Sota el lema 'La ciutadania compromesa en la construcció de la cohesió social', l'Àgora Ciutadana 2023, organitzada biennalment per la XCAC, va aplegar el passat 17 de novembre a un centenar de persones que van demostrar que l'entramat social de Barcelona està compromès i unit. Especialment, es va percebre durant la celebració d'un Cercle de Diàleg en el qual persones referents i voluntaris de les xarxes XAPSLL, XDI, XSFC, XIB, XAVI i XCO van fer valdre la generació de vincles i la seva importància en diferents contextos. Sense oblidar el moment participatiu global en el qual tots els assistents van contribuir a crear un núvol de paraules per definir el repte de futur per potenciar una ciutadania activa i compromesa. Moltes gràcies a tots/es per la vostra interessant intervenció i valuosa participació!

NOTÍCIES

Identificar i fer front als principals reptes socials de cada districte, des d’una perspectiva transversal i atenent a les peculiaritats de cada territori. Aquesta és la raó de ser de les Taules d’Acció Social Territorial (TAST). Ideades a la mesura de Govern de Novembre de 2021 ‘Impulsant l’acció social: territori, participació i comunitat’, amb l’objectiu de potenciar, amb mirada de districte, els espais de participació público-privada, de treball conjunt i de relació horitzontal amb les entitats socials dels barris. Actualment, 2 districtes de la ciutat compten amb la seva TAST: Sants-Monjuïc i Nou Barris, amb la intenció d’arribar a tot Barcelona. 

+ info

El Fòrum Social Metropolità continua mantenint aquests últims mesos del 2023 contactes amb representants polítics i municipals d'una desena d'Ajuntaments de la regió metropolitana. Fins ara, la majoria dels consistoris han mostrat un especial interès a continuar participant en el FSM. Alhora, s'està començant a treballar en les properes passes de l'any vinent per al qual es comencen a donar forma ja a alguns projectes, tal com va informar el Grup Impulsor en la seva última reunió.

+ info

El Consell de Governança ha celebrat la seva última trobada del 2023, on s'han presentat els resultats de l'anàlisi dels indicadors de l'Estratègia d'Inclusió i Reducció de les Desigualtats, acompanyat de l'explicació del Departament d'Innovació, Recerca i Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona de quins reptes han comportat aquests indicadors. També s'ha debatut sobre l'estat actual del model de ciutat, amb els seus reptes i desafiaments, que no disten gaire dels de la majoria de les capitals europees.

+ info

Representants de les xarxes d’Habitatge d’Inclusió Social de Barcelona (XHIB), d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) s’han trobat en una primera reunió interxarxes, amb l’objectiu de trobar línies de treball conjuntes. El tema central de les converses ha estat i serà l’habitatge, sent aquest un nexe compartit per les tres xarxes.

+ info

La XDI va participar el passat novembre a l'Àgora Ciutadana 2023, de la mà de la Mireia Garcia de Fundesplai i d'en Dani Sotomayor, voluntari d'un dels esplais de Fundesplai, on es va presentar el projecte 'Estima, una proposta educativa per celebrar la vida!'. Una iniciativa que busca desenvolupar en els professionals i voluntaris la fortalesa interior i fer front a l'augment de la vulnerabilitat psicològica entre els infants, detectada en els últims anys. Així mateix, en Dani va destacar el paper fonamental dels monitors i monitores en les entitats de lleure.

+ info

La XAVI va rebre aquest passat novembre la visita de la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, la Sra. Marta Villanueva, que va conèixer de primera mà els projectes desenvolupats per la Xarxa durant aquest any, així com els reptes de futur. També va participar en el Cercle de Diàleg de l'Àgora Ciutadana, per debatre sobre vincles i experiències constructives. Paral·lelament, la Xarxa ha tancat el procés de creació de diferents recursos que ara iniciaran el procés de maquetació per ser presentats a inicis del 2024.

+ info

La Comissió Permanent de la XHIB ha celebrat la seva última reunió de l’any, en la que ha fet seguiment del pla de treball 2023 de la xarxa, i s’ha comentat la publicació de l’adjudicació d’habitatges del parc públic municipal per a programes d’inclusió i d’atenció social, finalitzada aquest passat 1 de desembre, però que tindrà implicacions en futures convocatòries. Tanmateix, continua treballant en la reactivació de la Comissió de Cens i del Grup de Marc legal, aquest últim, prevista per a 2024. 

+ info

La XAPSLL va commemorar el 24 de novembre el Dia Mundial de les Persones Sense Llar escenificant una performance a la Plaça Sant Jaume de Barcelona en la que es van destacar els drets de les persones que viuen al carrer i que sovint són vulnerats. A més de donar una dada colpidora: el 27,6% de les persones sense llar tenen feina, no sent el treball remunerat un factor suficient per sortir de la pobresa i l'exclusió social. Aquest mes, la Xarxa també va estar present a l'Àgora Ciutadana 2023.

+ info

El Grup Motor de la XCO ha començat a actualitzar el protocol a seguir pels centres oberts davant d'indicis o sospites de maltractament o abús sexual, per tal de lluitar amb millors eines contra aquesta xacra. Es tracta d'un dels punts acordats al Pla de Treball del curs 2023/24 de la Xarxa i forma part de l'actualització dels protocols del Model de CO. Com a la resta de xarxes participants, els agraïm la seva aportació a l'Àgora Ciutadana 2023!

+ info

Aprofitem aquest butlletí per donar la benvinguda a la Fundació Via-Guasp, que s'han adherit fa poc a l'Acord Ciutadà.

La Fundació Via-Guasp és una entitat que atén persones amb trastorn mental que requereixen suport en l'exercici de la seva capacitat jurídica. Benvinguda!


+ info
L'ENTREVISTA

Aquest mes entrevistem als integrants del Grup Motor de la Xarxa de Centres Oberts (XCO)

ACTUALITAT

La Taula del Tercer Sector Social reclama al Govern i al Parlament de Catalunya que accelerin l'aprovació del marc legal que ha de regular les entitats socials catalanes i que actualment estan acompanyant 1,9 milions de persones en situació o risc d'exclusió social. La federació recorda que el Parlament fa any i mig que tramita la llei del tercer sector social i que la llei de l'economia social i solidària està pendent que el Govern l'aprovi i l'enviï a tràmit parlamentari, al que se suma el nou marc normatiu per regular la prestació de serveis a càrrec d'entitats socials, encara molt incipient. "Anem tard i massa lent", asseguren.

+ info

El govern de Catalunya ha aprovat un nou Codi d'Accessibilitat que incorpora, respecte a l'anterior, nous aspectes com l'accessibilitat sensorial i cognitiva dels productes i serveis o d'activitats cultures, esportives i de lleure. El nou reglament té l'objectiu d'afrontar el creixent envelliment de la població catalana i d'incidir en la qualitat de vida de les persones amb discapacitats o dificultats d'interacció amb l'entorn. El codi emmarca tres grans línies d'actuació i podria comptar amb línies de crèdit per facilitar que la ciutadania i les empreses facin les intervencions necessàries.

+ info

Quatre de cada deu persones en situació de sensellarisme a Barcelona no tenen ningú amb qui contar. És la principal conclusió de l'enquesta a 1.200 persones sense llar que ha realitzat Arrels Fundació. L'Entitat ha impulsat la campanya #AlgúAmbQuiComptar que busca aconseguir un canvi de mirada entre els ciutadans perquè s'impliquin en petits gestos vers els seus veïns i veïnes que viuen al carrer.

+ info

El pròxim 5 de desembre se celebra mundialment el Dia Internacional del Voluntariat. A Catalunya, la Federació Catalana de Voluntariat Social va engegar al novembre la iniciativa 'Amb emergència o sense, voluntariat sempre!', que ja s'ha celebrat a Girona i Lleida i arribarà a Tarragona (11 de setembre i a Barcelona (15 de desembre). A Barcelona, l'acte es realitzarà a les Cotxeres de Sants, on la Federació farà balanç de la feina feta aquest any i es compartirà una jornada festiva amb entitats i voluntaris/àries.

+ info

SOS Racisme, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, organitzen el pròxim 14 de desembre la formació dirigida a entitats ‘Com construir espais antiracistes?’. La formació, gratuïta, es durà a terme al Convent de Sant Agustí (C/Comerç, 36) en horari de 18 a 19:30 hores. Cal inscripció prèvia en aquest enllaç

+ info

La Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social presenta el 12 de desembre la jornada 'Comunicació antiestigma: mites i realitats'. Impulsada per la Comissió d'Àmbit Penitenciari i Execució Penal d'ECAS, s'explicarà què cal tenir present per parlar sobre les realitats socialment excloses sense caire en discursos estigmatitzadors.

+ info
Us recordem que podeu accedir a la informació sobre el tractament de les vostres dades de caràcter personal a través de l'enllaç o enllaços següents:
Si voleu gestionar les vostres subscripcions o donar-vos de baixa d’aquesta comunicació, accediu a la vostra zona personal.
Podeu contactar amb l’Ajuntament de Barcelona a través d’aquest enllaç.