Si no pot veure aquest missatge correctament, si us plau faci clic aquí
Butlleti nº193
Periodicitat: mensual
Gener 2024

Iniciem nou any amb les motxilles plenes de satisfacció per la feina feta durant el passat 2023 i amb l’energia i determinació per a continuar construint juntes una Barcelona encara més inclusiva. Per un 2024 ple d’acció i compromís social!

NOTÍCIES

El Grup Impulsor del Fòrum Social Metropolità (FSM) va acomiadar el 2023 amb una última reunió de l’any celebrada aquest passat desembre, en la que va fer balanç de la seva composició actual, tot apuntant possibles noves incorporacions durant el 2024. Tanmateix, el grup ha començat a treballar en un nou acte sobre l'acció social metropolitana, previst per aquest pròxim mes de març.

+ info

La Taula d'Acció Social Territorial (TAST) de Nou Barris s’endinsa en el seu pla de treball 2024, en el que s’inclou la formació d’un grup impulsor, de dimensions reduïdes i conformat per entitats, serveis i personal del districte, el qual s’encarregarà d’impulsar els reptes definits en l’última plenària. Per la seva part, a la TAST de Sants, la Comissió d’Acollida a Persones Nouvingudes treballa en la millora de l'atenció a aquest col·lectiu, amb les entitats i els serveis de Sants Centre.

+ info

La XHIB ha reactivat la Comissió de Cens amb l'objectiu de realitzar un nou cens d'habitatge d'inclusió social a la ciutat de Barcelona. Constituïda l'octubre de 2016, la comissió s'havia mantingut en segon pla els últims tres anys, fins al desembre de 2023 que va celebrar la seva primera reunió, en la que també estava present l'Agència d'Habitatge de Catalunya. Es preveu que la Comissió inici el cens durant aquest 2024, conjuntament amb la Xarxa d'Habitatges d'Inserció Social (XHIS).

+ info

La Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada a Barcelona (XDAA) va mantenir el passat desembre una reunió amb la directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Mireia Vall i Urbea, la qual va mirar d'aclarir els dubtes que suscita en les entitats adherides a la xarxa el pròxim desplegament dels Fons FEAD a Catalunya i, en concret, a la ciutat de Barcelona, després dels canvis previstos per aquest 2024.

+ info

El Grup Estratègic de la XCO va celebrar el passat desembre la seva última reunió de l'any compartint la nova edició del Model de Salut Sexual als Centres Oberts 2024, que s'implementarà a partir d'aquest 2024 als Centres Oberts que hi vulguin participar. L'objectiu d'aquesta iniciativa és compartir entre totes les professionals dels centres oberts una mirada unificada i homogènia vers la salut sexual, així com facilitar a infants, adolescents, joves i famílies una vivència de la sexualitat sana i positiva.

+ info

La Xarxa per la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) ha dut a terme una col·laboració amb el projecte Barcelona Treballem +, per promoure una ciutat més propera, sostenible i inclusiva. En concret, la xarxa -a través dels Serveis d'Inclusió Laboral que formen la XIB-, ha cooperat en una campanya d'històries de bones pràctiques d'inclusió a través d'una sèrie de vídeos protagonitzats per persones amb discapacitat, explicant la seva experiència laboral. Un exercici amb el qual es busca donar visibilitat a la inclusió laboral i impulsar que més empreses i entitats s'adhereixin al Manifest d'Empreses Inclusives per impulsar el compromís per la inclusió.

+ info

La Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores (XSFC) engegarà durant aquest 2024 una iniciativa adreçada a conscienciar als i les professionals de la salut i de serveis socials, sobre el valor i el suport que es pot oferir a la persona que cuida des de la relació quotidiana. El programa oferirà orientacions pràctiques adreçades a millorar el suport a aquest col·lectiu. La iniciativa porta per nom ‘I vostè, com està?’; una pregunta directa que busca centrar l’interès en les persones que ofereixen cures a familiars i persones dependents. El projecte serà el resultat d’un procés de treball en el qual han participat professionals del treball social, la psicologia, la infermeria, la medicina i, també, persones cuidadores.

+ info

El Grup Motor de la Xarxa NUST s'ha reunit per fer balanç de l'activitat executada l'any 2023, repassant les accions més destacades dels eixos vertebradors, com són: el Programa Impacte, el Programa Workshops i altres marcs d'aprenentatges, i el Programa Mentoria. De cara a aquest 2024, la Xarxa s'ha proposat millorar la capacitat d'influència i projecció per tal de motivar a més empreses i organitzacions a implementar canvis en l'organització del temps i la forma de treballar. Per això, la plataforma LinkedIn es configurarà com una de les principals eines de treball per la Xarxa durant aquest any, en el que també preveu fer tallers, sessions de treball enfocades a diferents àmbits laborals i sessions formatives.

+ info

La Comissió Permanent de la XAPSLL ha començat la revisió del document de Línies Estratègiques de la Comissió de Seguiment i Pla de Lluita, per a definir la línia a seguir per fer front el sensellarisme a Barcelona i donar una millor cobertura a les persones sense llar. Es tracta d’una continuació del Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020. Per la seva part, la Comissió de Diagnosi i Recompte ha començat a treballar en alguns dels punts del seu Pla de Treball 2024, en concret, en les jornades de reflexió i futur del recompte.

+ info

Aprofitem aquest primer butlletí de l’any 2024 per donar la benvinguda a l’Associació JocViu, que s’ha adherit fa poc a l’Acord Ciutadà.

L’Associació JocViu té com a principal objectiu contribuir al benestar i millora de la qualitat de vida de totes les persones, i amb especial atenció al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i altres trastorns. Benvinguda!

+ info
L'ENTREVISTA

Aquest mes entrevistem a l'Esther Gil, delegada territorial, i l'Ainhoa Marin, responsable de Benestar Corporal, de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona.

ACTUALITAT

Des del 8 de gener i fins al 25 d’aquest mateix mes, es troba obert el termini de presentació de sol·licituds per a la Convocatòria General de Subvencions per dur a terme projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat durant l’any 2024. Enguany, des de l’àmbit de drets humans, s’impulsen quatre programes: Els drets humans a la ciutat, la lluita contra la discriminació, la promoció de la perspectiva antiracista i projectes de suport ciutadà.

+ info

El pròxim 17 de gener, l’Ajuntament de Barcelona presentarà la càpsula de vídeo ‘Parlem de racisme a les escoles’ i la guia pedagògica que la complementa. La càpsula compta amb el testimoni de cinc joves que expliquen les seves vivències com a persones racialitzades no-blanques amb companys de classe, professorat i altres. A la presentació es durà a terme un debat sobre l’escassetat de professorat racialitzat, el currículum ocult i el racisme institucional, entre d’altres. 

+ info

El 2 de febrer tindrà lloc la segona edició de la Febrerada, la trobada festiva i de reflexió de l’economia social i solidària (ESS) de Barcelona. L’objectiu és generar un espai de trobada de diferents iniciatives per compartir reptes i avançar en la consolidació de l’ESS de manera coordinada i, alhora, visibilitzar que aquest ecosistema ja és una realitat a la ciutat. La jornada es dividirà en dos moments: un espai matinal de reflexió i inspiració i un vespre festiu amb espectacles i concerts.

+ info

El Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, CEESC, ha presentat el ‘Decàleg Intercol·legial de compromisos en l’àmbit de la Discapacitat’. Un document que vol ser un full de ruta obert que s’incorpori i es desenvolupi progressivament dins l’agenda dels col·legis professionals com una eina per avançar cap a una vida professional de plena inclusió. Tanmateix, té com a finalitat impulsar accions i programes que fomentin dins el món col·legial i entre els professionals dels diferents sectors la plena inclusió de persones que tenen qualsevol mena de discapacitat.

+ info
Us recordem que podeu accedir a la informació sobre el tractament de les vostres dades de caràcter personal a través de l'enllaç o enllaços següents:
Si voleu gestionar les vostres subscripcions o donar-vos de baixa d’aquesta comunicació, accediu a la vostra zona personal.
Podeu contactar amb l’Ajuntament de Barcelona a través d’aquest enllaç.