Si no pot veure aquest missatge correctament, si us plau faci clic aquí
Butlleti nº195
Periodicitat: mensual
Març 2024

El pròxim 19 de març tindrà lloc la I Convenció del Fòrum Social Metropolità. Des de les 9:00 h i fins a les 13:00 h, La Salle Campus Barcelona- URL acollirà la jornada que portarà per nom ‘Col·laboració per l’acció social. Oportunitats, compromís i solucions metropolitanes’. Promoguda per l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, la convenció presentarà el model compartit de col·laboració entre Ajuntaments i el tercer sector social a la regió metropolitana i es promourà el compromís publico-social mitjançant la lectura i signatura d’un manifest. També es debatrà i es buscaran solucions a les desigualtats socials presents en la regió metropolitana. Us esperem a tots!

Us podeu inscriure en el següent enllaç

Consultar el programa, aquí.

NOTÍCIES

La TAST de Sants va celebrar aquest febrer la seva segona sessió plenària des de la seva constitució, en el passat 2023. Una trobada en què va destacar la cohesió i la voluntat de col·laboració, després que es presentessin les conclusions de l'anàlisi elaborada per la Comissió d'Acollida de Persones Nouvingudes, on es destacava la necessitat d'un major coneixement entre entitats i serveis municipals del barri. Fet que va propiciar la celebració d'un taller que propiciés aquesta coneixença.

+ info

Unides fem més força i així ho estan constatant les xarxes d’acció que conformen l’Acord Ciutadà, que han establert una sèrie de col·laboracions interxarxes sobre temàtiques compartides, les quals es van posar sobre la taula a la darrera reunió de la Taula de Coordinació. En concret, es va destacar el vincle establert entre la XHIB, XAVI i XAPSLL al voltant de l’habitatge; de la XIB i la XCO per la inserció laboral de joves amb discapacitats o trastorns de salut mental; de la XIB i la XAVI en matèria d'abusos sexuals en persones amb discapacitats o trastorns de salut mental; així com de la XNUST i la XSFC sobre les necessitats de les persones cuidadores en l'àmbit laboral. Una acció coordinada que està donant molts fruits!

+ info

La Xarxa dels Drets de la Infància (XDI) participarà en el programa Volem decidir!, la proposta de participació dels infants de Barcelona Capital Europea de la Democràcia 2024. El programa va ser presentat als membres de la xarxa en l’última plenària per part de l’Elisenda Ortega, del Departament de Foment de la Participació de l’Ajuntament de Barcelona. Una jornada en què es va promoure que els infants d’entitats de la XDI participin en els tallers proposats pel Volem decidir! Per la seva part, la xarxa analitzarà altres formes de col·laborar amb la iniciativa. 

+ info

El Consell Director de la Xarxa per la Inclusió Laboral (XIB) va celebrar el passat mes la seva reunió anual en la qual es van revisar les accions de l’any anterior i es van proposar noves estratègies per afrontar els reptes del present any. En concret, es va acordar incrementar les aliances amb el sector empresarial per una major inclusió laboral de les persones amb discapacitat en el mercat ordinari. També es va fer èmfasi en la promoció de l’accessibilitat universal i en impulsar una major col·laboració entre administracions per aconseguir els objectius fixats. 

+ info

La Comissió de Diagnosi i Recompte de la XAPSLL ha conclòs amb balanç satisfactori les Jornades per a la Reflexió i Futur del Recompte, dividides en dues sessions que es van celebrar l’1 i el 15 de febrer. En la primera trobada van intervenir experts en la matèria que van aportar una visió completa sobre el recompte. Mentre que la segona jornada es va desenvolupar en forma de sessió de treball en grups, que va permetre extreure una sèrie de conclusions que seran exposades i discutides en pròximes reunions de la xarxa.

+ info

La Xarxa de Centres Oberts (XCO) continua treballant en l'actualització del protocol d'actuació davant d'indicis o sospites de maltractament o abús sexual, el qual tindrà una versió més genèrica i visual i pensada per fer-la extensiva a totes les entitats de la xarxa. Aquesta versió inclourà aspectes de caràcter extern i no tan enfocats al funcionament intern de les entitats.

+ info

La Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa (XCAC) ha definit en la seva primera plenària de l'any els seus objectius i línies de treball a continuar durant aquest any, entre les quals es troba posar en valor Els Actius de l'Acord. Es tracta d'un distintiu per visualitzar i reconèixer l'esforç d'aquelles entitats, organitzacions o projectes que estan treballant més activament per promoure el compromís social ciutadà, i que poden sol·licitar totes les entitats, organitzacions o projectes adherits a l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva que compleixin una sèrie de requisits.

+ info

La Xarxa d’Habitatges d’Inclusió de Barcelona (XHIB) arrenca el 2024 amb força, amb la reactivació de grups de treball, que s’uneixen als que ja van treballar activament durant el passat any. En concret, es tracta del Grup de Treball de Marc Legal, el Grup de Treball RESES, així com la Comissió de Cens, reactivada tot just el passat desembre de 2023. Tanmateix, la xarxa també continua treballant en la difusió del seu document d’Habitatges de Sortida.

+ info

La Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada a Barcelona (XDAA) ha aprovat en la seva darrera plenària el seu nou reglament, que portarà a constituir un grup motor en els pròxims mesos. Així mateix, la xarxa ha fixat les línies prioritàries de treball per aquest any 2014, entre les quals destaca continuar fent seguiment del programa d'aliments del Fons d'Ajuda Europeu a les persones més desfavorides (FEAD).

+ info

Aprofitem aquest butlletí de març per donar la benvinguda a les entitats Trenant Solucions i DISA Sagrada Família, que s’han adherit fa poc a l’Acord Ciutadà. La missió de l’Associació Trenant Solucions és influir en la societat a través de projectes de divulgació, d’educació i culturals entorn de l’economia circular, el medi ambient i la inclusió laboral de persones amb discapacitats o risc d’exclusió. Per la seva part, DISA Sagrada Família, forma part del programa de distribució solidària d’aliments de Càritas, vetllant perquè totes les persones i grups familiars que tenen dificultats econòmiques puguin cobrir les seves necessitats bàsiques d’alimentació. Benvingudes!

+ info
L'ENTREVISTA

Aquest mes entrevistem a Mario Cuixart, director de Germina i membre del Grup Impulsor del Fòrum Social Metropolità.

ACTUALITAT

Apropa Cultura organitza en col·laboració amb la Xarxa d'atenció a persones en situació de sense llar de Barcelona (XAPSLL), les Jornades Sensellarisme i Cultura 2024. És duran a terme els dies 14 de març i 10 d'abril i en aquesta nova edició, com a novetat, es propiciarà la trobada entre agents de l'àmbit cultural i social per generar sinergies. Les jornades s'adrecen a professionals d'equipaments i programadors culturals així com a professionals d'entitats socials, centres, serveis socials i de salut d'atenció al Sensellarisme.

+ info

IVA, IRPF, Impost de Societats... Quines implicacions tenen aquests imposts per a una entitat? L'Espai Torre Jussana ofereix una formació per respondre aquests i altres dubtes sobre fiscalitat, alhora que es repassen les principals obligacions fiscals que afecten les associacions i entitats. El curs serà en línia els dimarts 5 i 12 de març, de 10 h a 13 h. Inscripcions fins al 13 de març. 

+ info

La Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ha publicat en format en línia l'informe Insocat-16, 'Les fractures internes del sistema de garantia d'ingressos. Propostes de millora'. Un document dedicat a analitzar el sistema de prestacions actual, posant el focus en les prestacions per garantir els ingressos mínims com a eines per reduir la pobresa, tot identificant elements de millora i aportant propostes de canvi. Es pot consultar en aquest enllaç.

+ info

La Fundació Tot Raval, plataforma que aglutina 60 associacions, institucions, persones i empreses vinculades al Raval, ha estat distingida amb un Premi Ciutat Barcelona 2023. En concret, ha estat a la categoria de Cultures Populars i Comunitàries, destacant el seu Festival Raval(s). Tot Raval és també membre de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, està vinculada a les xarxes Xesaje (Xarxa d'Entitats Socials d'Assessorament Jurídic en Estrangeria) i X-Nust (Nous Usos Socials del Temps).

+ info

La Fundació Tres Turons, en col·laboració amb el Grup CHM i Sinèrgia, presenten una nova edició del Programa Singulars, adreçat a joves d’entre 16 i 29 anys, i que té per objectiu augmentar l’ocupabilitat de la població jove amb vinculació amb la xarxa de salut mental. El programa es desenvoluparà durant tot aquest any 2024 i presenta tres itineraris formatius i una formació transversal. 

+ info
Us recordem que podeu accedir a la informació sobre el tractament de les vostres dades de caràcter personal a través de l'enllaç o enllaços següents:
Si voleu gestionar les vostres subscripcions o donar-vos de baixa d’aquesta comunicació, accediu a la vostra zona personal.
Podeu contactar amb l’Ajuntament de Barcelona a través d’aquest enllaç.