A les portes d’una àmplia modificació de l’Ordenança de Convivència, la defensoria de la ciutadania barcelonina ha publicat l’estudi Espai públic i dret a la ciutat: anàlisi de l’Ordenança de Convivència de Barcelona, un informe que examina l’ordenança vigent i la seva aplicació, i trasllada diverses propostes d’actuació al consistori.
La defensoria fa una crida a reflexionar sobre el termini d’execució del desallotjament i sobre possibles alternatives per continuar amb la tasca comunitària, reconeguda pel mateix consistori com d’interès general.
Els dos reconeixements de la Guàrdia Urbana han estat per Maria Assumpció Vilà, síndica de greuges de Barcelona entre els anys 2010 i 2021, i Francesca Reyes, assessora de la Sindicatura en temes de seguretat i prevenció des de 2005.
La Sindicatura ha determinat que l’actuació del Districte ha estat adequada quant a la resposta facilitada al veïnat afectat, i l’esperona a continuar vetllant per garantir eficaçment els drets fonamentals de la ciutadania.
La defensoria de la ciutadania barcelonina ha conclòs que l’actuació municipal no ha estat ajustada a dret ni eficaç per fer cessar una activitat lucrativa d’interès particular desenvolupada en un equipament municipal.
La Sindicatura entén que, en el trànsit cap a una nova figura d’empadronament, cal garantir la continuïtat d’empadronament de les persones afectades. Per tant, és necessari un treball conjunt i coordinat entre el consistori i les entitats.
La defensoria ha recomanat al Districte de Gràcia, en col·laboració amb la Direcció dels Serveis de Neteja i Gestió de Residus, que faci un estudi acurat d’altres possibles ubicacions per instal·lar els contenidors del carrer de Berga.
La Sindicatura ha recomanat la revisió del circuit de coordinació i els canals de comunicació existents, amb l'objectiu de corregir disfuncions i prevenir situacions com la descrita en aquesta queixa.
Entre altres, la defensoria ha recordatque el SAIER, en aquesta situació i en altres similars, ha de fer un seguiment amb una periodicitat més ajustada a les necessitats de les famílies
La defensoria ha recomanat a l'AMB que revisi els paràmetres del concepte d’unitat familiar als efectes dels títols socials, i hi afegeixi altres supòsits per tal d’incloure totes les persones que hi convisquin i no tinguin rendes significatives.
La Sindicatura ha conclòs que l'actuació de l'AMB ha estat ajustada a dret i eficaç, i suggereix a l'ATM que traslladi a la Generalitat la resolució per valorar possibles distorsions per la utilització dels carnets de pensionista previs a 2014.
La Sindicatura ha determinat que l’actuació de les administracions implicades no s’ajusta a dret, atès que no s’ha garantit que el procediment s'efectuï d’acord amb el que estableix la normativa, especialment pel que fa als principis d’objectivitat i transparència.
La defensoria ha conclòs que l’actuació de l’IMHAB no garanteix la transparència suficient pel que fa al càlcul de la quota complementària, i afegeix que cal revisar els criteris d’ajuts al pagament de lloguer en persones en situació de risc d’exclusió residencial.