Teixint sinergies per un turisme més sostenible a Barcelona

..
19/11/2025 - 16:07 h

El passat 20 d’octubre, 29 organitzacions que treballen dins la certificació Biosphere van participar en una sessió per unir esforços entorn els Reptes de ciutat i el Compromís per a la Sostenibilitat Turística de Barcelona.

La jornada, organitzada en el marc de Biosphere Barcelona i dels Reptes de ciutat de Barcelona + Sostenible, va explorar les vinculacions entre el Compromís per a la Sostenibilitat Turística de Barcelona i els Reptes de ciutat, fomentant l’intercanvi d’experiències per part d’organitzacions turístiques treballant en el marc d’aquestes dues iniciatives.

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística de Barcelona i els Reptes de ciutat

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística de Barcelona, impulsat per l’Ajuntament, la Cambra de Comerç i el Consorci Turisme de Barcelona, estén la cultura de la sostenibilitat entre les empreses turístiques de la ciutat. Per altra banda, els Reptes de ciutat, impulsats per l’Ajuntament de Barcelona a través del Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, involucra diferents agents en els grans desafiaments de Barcelona per tal afrontar-los de manera col·laborativa, i així assolir el major impacte possible. Actualment, les accions es centren en els reptes ‘Descarbonitzem-nos’ i ‘Estalviem aigua’.

Intercanvi d’idees per un turisme més sostenible

Durant la sessió, es van compartir casos d’èxit i bones pràctiques relacionades amb els reptes de la descarbonització i l’estalvi d’aigua en les empreses turístiques, generant un espai de treball col·laboratiu i de networking per avançar juntes cap a un turisme més sostenible.

L’Oriol Roca, director de Yurbban Trafalgar i Yurbban Passage, va destacar dues iniciatives d’estalvi d’aigua a les dutxes de les habitacions: rellotges de sorra “repte 4 minuts”, i la instal·lació de SwiftON. Es va fer especial èmfasi en l’estalvi d’aigua assolit amb el SwiftON, la reducció de la rentada de llençols en alguns establiments i els Hydroboxes, que fomenten l’estalvi d’aigua calenta. Quant a noves accions, es plantegen formar als seus equips, accions per prevenir el malbaratament alimentari als bufets, i la substitució progressiva de maquinària menys eficient per maquinària amb millors etiquetes energètiques.

Izaskun Quilez, directora tècnica del Inout Hostel Barcelona, va destacar la reutilització d’aigües per al reg i accions de descarbonització com ara la instal·lació de sensors en zones comunes per a l’estalvi energètic, la caldera de biomassa (amb biomassa de producció local), i el punt de recàrrega per a vehicles elèctrics. En un futur, es plantegen prioritzar millores en la vegetació i ampliar la recuperació d’aigües al restaurant.

També va intervenir Vanessa Carvalho, responsable de sostenibilitat i RSC de la Fira de Barcelona. Va destacar la instal·lació de plaques fotovoltaiques com a complement de la compra d’electricitat renovable, el monitoratge energètic, l’etiqueta d’eficiència energètica en salons, i millores en les instal·lacions de climatització per reduir l’impacte de les fuites de gasos refrigerants. Properament tenen previst impulsar la reutilització en els seus esdeveniments, així com fer una prova pilot per analitzar l’impacte de la reutilització versus el reciclatge.