El govern estatal aprova el nou projecte estratègic de l’ESS i les cures

La iniciativa compta amb aportacions dels fons Next Generation i hi participen un total de 13 ministeris.

..
13/06/2022 - 11:11 h - Empresa Ajuntament de Barcelona

El Consell de Ministres va aprovar el passat 31 de maig el nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de l’Economia Social i de les Cures. S’invertiran un total de 808 milions d’euros entre aquest any i el 2026. A més de l’impuls a l’ESS i l’enfortiment de l’economia de les cures, el nou PERTE vol crear un hub avantguardista per difondre el coneixement d’aquest model econòmic.

En les pròximes setmanes es publicaran les dates i les bases de la presentació de projectes i el  calendari d’execució.

La iniciativa compta amb aportacions dels fons Next Generation i hi participen un total de 13 ministeris. El seu objectiu és impulsar polítiques de palanca que permetin l’expansió de l’ESS, a més de la transformació de l’Economia de les Cures, àmbits als quals poden generar ocupació de qualitat i estable. També poden promoure un desenvolupament equitatiu, inclusiu i sostenible, contra la despoblació rural i que fomenti la igualtat de gènere.

A Espanya, referent europeu en ESS, les més de 43.000 empreses que conformen aquest model productiu han demostrat una eficiència social i econòmica més gran per la seva resiliència davant les vicissituds de les crisis i la pandèmia. Aquestes entitats, la majoria petites i mitjanes empreses amb fort arrelament als territoris i amb presència a tots els sectors, donen feina a 2,2 milions de persones. Tot plegat, l’ESS suposa el 10% del PIB de l’estat. En el cas de Barcelona, l’ESS representa el 7% del PIB.

El nou PERTE s’estructura al voltant de dos grans objectius generals: l’impuls i el desenvolupament de l’ESS i l’enfortiment dels serveis avançats en l’àmbit de les cures accessibles i centrades en les persones.

Un tercer objectiu, de caràcter estratègic, consisteix en la configuració d’un hub d’avantguarda al servei de l’ESS, que serveixi com a referent per a l’intercanvi de coneixement amb les entitats que componen l’ampli ecosistema de l’ESS.

Aquests objectius inclouen diverses línies d’actuació per a fer efectiu el nou PERTE.

Transformació de l’Economia de les Cures

Per tal d’enfortir els serveis avançats en l’àmbit de les cures, les línies d’actuació contemplen:

  • Professionalitzar el sector de les cures sanitàries i la dependència. A més d’avaluar el sector, es buscaran noves solucions per a la cura i l’autocura promovent, entre d’altres, la creació d’habitatges col·laboratius. S’hi aplicaran, per exemple, solucions tecnològiques per fomentar la cura a domicili recorrent al diagnòstic remot o als dispositius de monitorització.
  • Donar suport a la lluita davant del repte demogràfic a través d’accions per millorar l’oferta de serveis socials i educatius en l’àmbit rural, cosa que evita la deslocalització i genera una emprenedoria verda. En aquest sentit, s’adaptarà i millorarà infraestructures per a Unitats de Crisi d’Adolescents (UCA), de persones menors d’edat amb trastorns conductuals o es desenvoluparan iniciatives per fomentar l’acolliment familiar especialitzat mitjançant la sensibilització pública, la informació i la formació a les famílies acollidores.
  • Promoure l’educació i capacitació digital posant el focus en noves habilitats relacionades amb la digitalització i la sostenibilitat.
  • Crear una eina digital que faciliti el contacte entre persones consumidores i productores per a la venda i la distribució dels articles agroalimentaris en mercats locals.
  • Promocionar i impulsar la igualtat de gènere amb mesures que facilitin la conciliació i que professionalitzin un treball que tradicionalment han realitzat les dones de manera informal.

Impuls i desenvolupament de l’ESS

Per impulsar aquest model econòmic més democràtic, de reconeguda trajectòria al país, entre d’altres a través de les cooperatives de tota mena, les societats laborals o les empreses d’inserció, s’han ideat tres línies d’actuació enfocades a:

  • Transformar empreses a models de l’ESS per assegurar la viabilitat del negoci, fomentant així la regeneració empresarial i el manteniment de l’ocupació.
  • Millorar la competitivitat entre les pimes de l’ESS per afrontar amb més garantia la transformació digital i mediambiental a través de mesures per impulsar la digitalització i formació especialitzada en habilitats empresarials.
  • Impulsar el desenvolupament de mecanismes avançats d’intercooperació entre PIMES de l’ESS per millorar-ne la competitivitat i garantir-ne la sostenibilitat

Hub d’avantguarda

L’objectiu estratègic que es persegueix de crear un hub d’avantguarda respon a la necessitat de tenir un punt de confluència per concentrar i compartir tot el coneixement que genera l’ESS. El hub permetrà visibilitzar i valorar la comunitat científica especialitzada en l’ESS i posar la innovació i la transferència de coneixement al servei de la transformació de les empreses i del model de les cures.