El veritable nom del Drac: gaudeix de Sant Jordi des del consum conscient

Coneix les iniciatives de la ciutat per gaudir d'un Sant Jordi sostenible.

..
07/04/2022 - 16:46 h - Sant Jordi Ajuntament de Barcelona

S’apropa Sant Jordi i els carrers s’omplen de vida. Sant Jordi és una festa molt nostra que es manté encara avui dia fidel a les tradicions, llibres i roses per a regalar a les nostres persones estimades. Però, no deixa de ser cert que en els darrers anys s’han visibilitzat molt els impactes negatius que té sobre el medi la gran quantitat de roses i llibres que es venen en un sòl dia. I és que, satisfer la demanda de Sant Jordi, no és gens fàcil!

El dia de Sant Jordi, els carrers s’omplen de llibres, flors i persones passejant que busquen el millor detall per demostrar l’afecte que senten. Busquen un detall bonic, un ram de roses, un bestseller o un clàssic atemporal. Passegen soles o acompanyades de la parella, companya, família, d’amistats… entre uns carrers atapeïts per taules de pètals i pàgines. Coneixen, però, aquestes persones, l’impacte que té un dia com Sant Jordi?

Com podem gaudir d’aquesta tradició generant un impacte positiu per a la societat i el medi ambient? Tot seguit trobareu un recull d’alternatives per celebrar una Diada de Sant Jordi més sostenible, des de la perspectiva d’un consum responsable.

Llegir és una de les activitats més plaents, ens activa la imaginació i ens ajuda a comprendre realitats que no vivim. A més, regalar un llibre és un acte d’estima i companyonia molt gran. Així i tot, la indústria del llibre de vegades té pràctiques prou contaminants i malbaratadores: edicions amb tirades molt grans de llibres que no es venen i acaben a la brossa, desaprofitant així materials i recursos finits, no s’utilitza paper reciclat o provinent de boscos sostenibles, la gran producció gasta molta energia i aigua per fer el paper i les impressions…

Però, tenim la sort de comptar amb diferents alternatives per regalar llibres sense impacte i amb valor afegit.

A Barcelona, existeixen moltes iniciatives d’intercanvi de llibres: a l’Aula Ambiental de Sagrada Família, al Centre Cívic Drassanes, al Casal de Barri de la Prosperitat… Fins i tot, una antiga cabina de telèfon al passeig de la Peira (Nou Barris), és des de mitjans de març una biblioteca d’intercanvi de llibres.

Per altra banda, si no trobes on intercanviar o no et vols desfer de cap exemplar de la teva biblioteca, pots optar per la compra de llibres de segona mà. A la ciutat de Barcelona pots considerar iniciatives solidàries de venda de llibres de segona mà que, a més, inverteixen part dels guanys en projectes locals de caràcter social. Escollint aquesta opció, dones una segona oportunitat a històries que potser havien quedat oblidades a les prestatgeries.

I si vols un llibre nou de trinca, en pots aconseguir de produïts amb paper reciclat o segellat de boscos sostenibles, sobre temàtiques de caràcter social i d’editorials amb valors solidaris. Pots adreçar-te al mapa Pam a Pam; filtrant per Cultura i Oci, on podràs descobrir més de 20 espais amb aquests productes, o al Mapa Barcelona+Sostenible, amb diversos filtres (botigues de productes no alimentaris sostenibles, botigues de segona mà, per exemple).

Acompanyant els llibres, tenim les roses, coprotagonistes de la jornada. Un regal tan simbòlic (i sexista) com efímer. Milers de roses que es venen en un sol dia. Podeu imaginar hectàrees d’hivernacles amb milers i milers de rosers per a ser podats el mateix dia i venuts dins la mateixa festivitat? Però no aquí a casa nostra, sinó a països del sud com Kenya, Etiòpia, Colòmbia i Equador… i és que aproximadament, el 90% de les roses que es venen el dia de Sant Jordi són d’importació. Es venen al voltant de 7 milions de roses a Catalunya, i la producció local abasteix al voltant d’un 10 % segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Tot i que habitualment les roses importades arriben des d’Holanda, moltes estan produïdes a milers de quilòmetres de distància, en països en els quals la legislació és molt menys exigent ambientalment i laboralment.

Això, per un sol dia a l’any, comporta greus impactes ambientals i socials. Això és a causa dels quilòmetres que fan aquestes roses i la quantitat de GEH (gasos d’efecte hivernacle) que provoca aquest transport; dels tòxics que es fan servir per a produir-les i fer que aguantin el camí fins a Europa; de les condicions sociolaborals de les treballadores dels camps als països del sud; i de l’efecte a la sobirania alimentària dels pobles. Conreus que podrien servir per alimentar a les famílies locals serveixen per engalanar carrers a l’altra banda del món. Aquestes dades, ja fa uns anys que les visibilitza la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), amb la seva campanya “#RosesSenseEspines”. Al web, a banda d’estudis i referències sobre els impactes de la producció de roses per aquesta festivitat, també mostren un recull d’alternatives que ens ajudaran a fer un regal amb la mateixa simbologia i a més, sense impacte, sense caducitat i també, #SenseEspines.

Ara, que sembla que tenim rebaixada l’emergència sanitària, i que ja tenim alternatives per fer uns regals amb molta estima, simbologia, i també valor social i ambiental afegit… Celebrem aquesta Diada de manera conscient i transformadora! Perquè consumir és triar com volem viure!

Enguany, la Diada de Sant Jordi recupera la normalitat prepandèmica. Podeu visitar les webs de l’Ajuntament de Barcelona i betevé per decidir com i on celebrar Sant Jordi.

..