FESC’24: cultura, festa i economia solidària per a tothom
El primer Festival d'Economia Solidària de Catalunya, el Festival FESC’24, va tenir lloc els dies 19 i 20 d'octubre al Parc de l'Estació del Nord de Barcelona, oferint activitats per a tots els públics amb l’objectiu de promoure la cultura, la solidaritat i la transformació social de manera lúdica.
El primer Festival de l’Economia Solidària de Catalunya, organitzat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), és un nou format hereu de la Fira d’Economia Solidària, que ja porta tretze edicions. Es va celebrar el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre amb l’objectiu de trencar barreres, arribar a nous públics i presentar l’economia solidària des de la quotidianitat i l’accessibilitat d’una manera entenedora i lúdica, demostrant que incorporar-ne els seus valors en el dia a dia és més fàcil del que sembla.
En un entorn de festa, les persones que es van apropar fins al Parc de l’Estació del Nord van poder gaudir i aprendre que existeix una alternativa a l’economia tradicional, que ja està en marxa i que és per a tothom. Dirigit tant a públic infantil com adult, el FESC va proposar tallers, converses, tastos de productes, projecció d’audiovisuals, actuacions, instal·lacions, creacions col·lectives, performances, gimcanes, jocs…
Eva Goenaga, coordinadora del FESC’24, va recordar la doble estrena: de format i d’espai, recalcant els avantatges del Parc de l’Estació del Nord: “Estem rodejades de verd i té un recorregut molt fàcil que fa que des de qualsevol punt puguis veure tot el que està passant i identifiquis de seguida de què es tracta”, va puntualitzar. A més, va assenyalar que és “un espai més cèntric [fins ara la FESC es feia al Recinte Fabra i Coats] que permet apropar-nos a la gent que passa pel parc. Ens agrada molt que vinguin veïns i veïnes”, va exposar.
Isabel Martínez, que feia de voluntària, va remarcar la importància d’aquest tipus d’esdeveniments perquè la gent s’assabenti que l’economia solidària existeix. “Potser no vols entrar en el mercat capitalista i aquí pots trobar eines o algú que t’assessori i que et doni una empenta. I com a consumidor o consumidora, hi ha moltes coses que et poden interessar”, va dir.
L’economia solidària des de la quotidianitat
Una de les activitats destacades va ser l’exposició Quan allò quotidià esdevé extraordinari, que es convertirà en itinerant. Dividida en diferents esferes (Com aprenem i ens divertim, Com consumim, Com convivim i ens cuidem, Com treballem i una general sobre economia solidària), explica la forma d’aplicar els principis de l’economia solidària en la nostra vida quotidiana. I, com assenyala Antònia Montaner, responsable de Comunicació de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i del Festival FESC, “inclou elements interactius perquè les persones visitants puguin introduir-se en aquests conceptes d’una forma lúdica i atractiva”. Es tracta d’una experiència immersiva amb diàlegs, reflexions i guies d’entitats per aplicar aquests principis.
Per a Carles David, una de les moltes persones que la van visitar, hi ha molta gent que desconeix l’economia solidària, i per això aquest tipus d’iniciatives “haurien d’anar a més”. De l’exposició, li va cridar especialment l’atenció el panell de com fer que els homes s’apuntin més a fer cures. “També he trobat molt interessant les biblioteques d’eines, perquè no cal que tothom les compri si es poden fer servir i retornar-les. Buscaré si a Barberà del Vallès o a prop hi ha alguna”, va comentar.
En opinió de Susanna Yáñez, ja una mica familiaritzada amb l’economia solidària, l’exposició ens dona eines i idees pel nostre dia a dia. Per a ella “és necessari per fer consciència que els recursos naturals del planeta no són il·limitats i hem de fer un ús molt acurat per no quedar-nos sense. Si estimem els altres, hauríem de començar a canviar els nostres hàbits alimentaris i l’ús dels recursos”, va concloure.
Aprendre a cooperar a través del joc
Un altre punt rellevant va ser el joc interactiu “Social Fantasy: l’escamot rebel”, creat per la XES amb FETS (Finançament Ètic i Solidari), Opcions (Impulsem el Consum Conscient) i la Federació de Cooperatives de Consumidors I Usuaris de Catalunya (FCCUC), i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Convidava les persones participants a cooperar com a herois i heroïnes per derrotar un monstre fent servir coneixements d’economia solidària.
Una de les activitats més animades va ser la gimcana infantil “Descobreix els teus superpoders de consum cooperatiu”, on s’havien de superar uns reptes per aprendre sobre grups de consum, cooperatives i comunitats energètiques. A l’Anaïs, una de les nenes que va participar-hi, li va agradar força el repte de l’esperança perquè van haver de fer mímica. “Hem col·laborat en el repte final i hem guanyat tots i totes. Crec que l’economia solidària es pot aplicar a la vida normal perquè tot vagi més bé”, va dir.
Un altre dels punts forts del FESC va ser la desfilada de roba sostenible que organitza cada any LaCoordi, la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques. Es va fer a ritme de hip-hop i danses urbanes.
A més, aprofitant que el 19 d’octubre és el Dia Internacional de la Reparació, es va incloure un taller de reparació d’electrodomèstics petits i un altre de costura, organitzats per SETEM, federació d’organitzacions no governamentals per al desenvolupament. Sara Clark va portar una torradora perquè “feia dos anys que no funcionava i no tenia cor de llançar-la”.
De totes maneres, l’oferta del FESC’24 no es va acabar aquí. També hi va haver un espai de restauració amb una variada oferta gastronòmica de productes sostenibles i un programa musical i artístic gràcies a una aliança amb el Festival Esperanzah! I també va haver-hi una conversa-taller sobre intel·ligència artificial, on es va debatre al voltant de la idea si és possible una IA ètica, democràtica, autogestionada i centrada en les persones.
Això i moltes coses més es van succeir en un entorn que va promoure la reflexió i la sostenibilitat i on el públic va poder gaudir, descobrir i sentir l’essència de l’economia solidària. Com a mitja, al voltant de 650 persones per hora van estar presents al Parc de l’Estació del Nord al llarg del festival.
En la benvinguda institucional, Xavier Rubio, cap de Departament d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, va donar les gràcies a tothom per l’esforç d’haver fet possible aquest festival. I va aclarir que forma part de l’estratègia de construir mercat social, junt amb el mapa Pam a Pam i el Balanç Social, unes accions fonamentals que l’Ajuntament comparteix des de 2016 amb la XES mitjançant un conveni anual”.
Per la seva banda, David Bonvehí, director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya, va desitjar que el FESC continuï en els pròxims anys, assegurant que ”el Govern de Catalunya estarà al vostre costat, perquè s’ho creu i perquè som conscients i tenim la certesa que heu fet molt bona feina i la fareu en el futur”.