"A la ciutat ja existeix un ventall d’alternatives per menjar sa, fer una compra justa i ambientalment sostenible."

La ciutat ha ampliat el ventall d’alternatives per al consum conscient per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Barcelona puguin omplir el cistell amb productes frescos, de temporada i de proximitat. Aquesta venta de proximitat i circuit curt redueix la distància entre la producció i la persona consumidora, no només perquè disminueix el nombre d’intermediaris de la cadena alimentària, sinó també, perquè els permet un alt poder de decisió respecte a què i com es produeix. També a la definició del valor del que es produeix, fent possible, entre d’altres, millorar el preu, tant per a la persona productora com per a la consumidora.


On pots adquirir productes de proximitat, eco i directament del productor/a?

Cooperatives de consum

Són associacions de persones que s’organitzen per comprar conjuntament productes de qualitat, proximitat i ecològics. Podeu trobar les diferents cooperatives de consum de la ciutat aquí. I si esteu interessades en crear-ne una, en aquest manual trobareu quins són els passos a seguir.

Xarxa de Mercats de pagès

Als diferents barris de la ciutat s’organitzen periòdicament mercats de pagès on poden adquirir els aliments directament dels productors i productores locals. Consulta el mapa i calendari dels mercats de pagès a Barcelona.

→ Web Mercats de Pagès

Xarxa de Mercats Verds

Als mercats municipals s’està treballant per ampliar la disponibilitat i distribució de productes ecològics i de proximitat. A l’hora es duen a terme accions de respecte al medi ambient adreçades tant als comerciants com als clients.

Food Coop BCN (pròximament)

A la ciutat s’està gestant un supermercat cooperatiu que es caracteritzarà per vendre productes directament dels seus productors/es i perquè la propietat del supermercat és en règim de cooperativa de les pròpies famílies que tenen el dret de comprar.
→ Més informació a www.foodcoopbcn.cat.

Menjadors escolars sans i sostenibles

La nova política alimentària de la ciutat vol millorar l’accés als productes alimentaris de proximitat, agroecològics i directe del productor/a també als menjadors col·lectius de centres escolars o centres socials.

Actualment estem desenvolupant un projecte pilot a dos menjadors socials de competència municipal (a Sant Andreu i Eixample) i treballant per incloure criteris de proximitat en les licitacions de les Escoles Bressol.