"A la ciutat hi ha un ventall d’alternatives per menjar sa, fer una compra justa i ambientalment sostenible."

La ciutat ha ampliat el ventall d’alternatives per al consum conscient per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Barcelona puguin omplir el cistell amb productes frescos, de temporada i de proximitat. Aquesta venda de proximitat i circuit curt redueix la distància entre la producció i la persona consumidora, no només perquè disminueix el nombre d’intermediaris de la cadena alimentària, sinó també perquè els permet un alt poder de decisió respecte a què i com es produeix. També en la definició del valor del que es produeix, la qual cosa fa possible, entre d’altres, millorar el preu, tant per a la persona productora com per a la consumidora.


On pots adquirir productes de proximitat, ecològics i directament del productor o productora?

Cooperatives de consum

Són associacions de persones que s’organitzen per comprar conjuntament productes de qualitat, de proximitat i ecològics. Pots trobar les diferents cooperatives de consum de la ciutat aquí. I si estàs interessada a crear-ne una, en aquest manual trobaràs quins són els passos que cal seguir.

Xarxa de Mercats de Pagès

Als diferents barris de la ciutat s’organitzen periòdicament mercats de pagès on es poden adquirir els aliments directament dels productors i les productores locals. Consulta el mapa i calendari dels mercats de pagès a Barcelona.

→ Web Mercats de Pagès

Xarxa de Mercats Verds

Als mercats municipals s’està treballant per ampliar la disponibilitat i distribució de productes ecològics i de proximitat. Alhora, s'hi duen a terme accions de respecte cap al medi ambient adreçades tant als comerciants com a la clientela.

Food Coop BCN (pròximament)

A la ciutat s’està gestant un supermercat cooperatiu que es caracteritzarà pel fet de vendre productes directament dels seus productors i productores i perquè la propietat del supermercat serà en règim de cooperativa de les mmateixes famílies que tenen el dret de comprar.
→ Més informació a www.foodcoopbcn.cat.

Menjadors escolars sans i sostenibles

La nova política alimentària de la ciutat vol millorar l’accés als productes alimentaris de proximitat, agroecològics i directes del productor o productora també als menjadors col·lectius de centres escolars o centres socials.

Actualment s'està desenvolupant un projecte pilot a dos menjadors socials de competència municipal (a Sant Andreu i Eixample) i treballant per incloure criteris de proximitat en les licitacions de les Escoles Bressol.