"Una ciutat compromesa amb la pagesia i l’agricultura urbana"

 

Tot i que la superfície cultivada a la ciutat és testimonial, des del govern local apostem per a la preservació dels pocs espais agrícoles productius que podem trobar en l'actualitat, així com en la visibilització de la comunitat pagesa que alimenta Barcelona.

També fomentem l’agricultura urbana com a pràctica saludable, social i comunitària per a la ciutadania.

Ets productor/a i estàs interessat en vendre els teus productes a la ciutat?

 

Volem mapejar la xarxa de productors/es que alimenten Barcelona. Si tens interès en conèixer o formar part d’aquesta comunitat pagesa, contacta amb nosaltres i Suma’t a la comunitat pagesa de Barcelona!

A més, també està prevista la posada en marxa d’una Central de Distribució de Productes Ecològics, un servei pensat per facilitar la logística de productores i comercialitzadores. Amb ella, la pagesia que està subministrant els seus productes a menjadors escolars, a cooperatives de consum, a botigues de barri, a parades dels mercats municipals o a restaurants, entre d’altres, o que hi està interessada, tindrà un espai coparticipat que permetrà una distribució colectiva que contribuirà a la mitigació del canvi climàtic.

Per tal d'avançar en la definició d'un instrument així adaptat a la realitat de Barcelona, s'ha identificat i analitzat altres experiències comparables del territori europeu i també, entrevistat a usuàries potencials per entendre quines són les seves necessitats i quines opinions de partida tenen.

La proposta s’emmarca en un procés inicial pel Pla Estratègic Metropolità (PEMB) on, a més de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha participat també, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

 

T’interessa l’agricultura urbana? Coneix i suma’t als horts urbans!

 

A Barcelona trobem horts i jardins comunitaris, granges urbanes, horts i patis escolars, horts socials i, fins i tot, horts privats en terrats, balcons i terrasses. La importància de preservar aquests espais verds i promoure’ls rau en el rol social i educatiu que tenen. Contribueixen a prendre consciència sobre el model alimentari que volem, fomenten pràctiques respectuoses amb l’entorn i juguen un paper molt important en la cohesió social i la dinamització comunitària

Sabies que estem col·laborant en l’impuls de l’Estratègia d’Agricultura Urbana promoguda per l’Àrea d’Ecologia Urbana? Aquesta estratègia amb la que estem treballant, vol apropar la ciutadania als horts urbans i l’agroecologia i donar suport a les iniciatives ciutadanes d'agricultura urbana que contribueixin a una ciutat més sana, justa i sostenible.

D’entre les diferents accions realitzades, s’ha mapejat la Xarxa d’Horts urbans existents a la ciutat i a febrer de 2019 s’han comptabilitzat 119 horts urbans a la ciutat.


Si estàs interessat en crear-ne un o vols més informació sobre el desplegament d’aquesta estratègia o algun aspecte relacionat amb els horts urbans pots contactar amb agriculturaurbana@bcn.cat. També et poden interessar aquests dos manuals: Manual hort comunitari i Manual horts socials i ecològics.

Agrovallbona, un espai per a l'agroecologia a Nou Barris

En el marc del Pla Director del Consorci del Besòs s’està treballant per articular un projecte de futur al barri de Vallbona (Nou Barris) anomenat Agrovallbona. El projecte es basa, per una banda, en la defensa i la valorització de La finca de la Ponderosa, un dels últims espais agraris de Barcelona i, per altra banda, en la rehabilitació de l'antiga Granja del Ritz, on es proposa emplaçar un Espai comunitari de dinamització agroecològica, acompanyat d’una naturalització del barri. En definitiva, en el seu conjunt, AgroVallbona exemplifica l'aposta de Barcelona per la transició agroecològica: la transició vers un sistema alimentari metropolità més sa, més just i més sostenible.