"Una ciutat compromesa amb la pagesia i l’agricultura urbana"

 

Tot i que la superfície cultivada a la ciutat és testimonial, des del Govern local s'aposta per la preservació dels pocs espais agrícoles productius que es poden trobar en l'actualitat, així com per la visibilització de la comunitat pagesa que alimenta Barcelona.

També es fomenta l’agricultura urbana com a pràctica saludable, social i comunitària per a la ciutadania.

Ets productor/a i estàs interessat a vendre els teus productes a la ciutat?

 

Volem mapar la xarxa de productors i productores que alimenten Barcelona. Si tens interès a conèixer aquesta comunitat pagesa o formar-ne part, contacta amb nosaltres i suma’t a la comunitat pagesa de Barcelona!

A més, també és prevista la posada en marxa d’una Central de Distribució de Productes Ecològics, un servei pensat per facilitar la logística de productores i comercialitzadores. Amb aquesta central, la pagesia que subministra els seus productes a menjadors escolars, a cooperatives de consum, a botigues de barri, a parades dels mercats municipals o a restaurants, entre d’altres, o que està interessada a fer-ho, tindrà un espai coparticipat que permetrà una distribució col·lectiva que contribuirà a la mitigació del canvi climàtic.

Per avançar en la definició d'un instrument així adaptat a la realitat de Barcelona, s'han identificat i analitzat altres experiències comparables del territori europeu i, també, s'han entrevistat usuàries potencials per entendre quines són les seves necessitats i quines opinions de partida tenen.

La proposta s’emmarca en un procés inicial pel Pla estratègic metropolità (PEMB) on, a més de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha participat també l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

 

T’interessa l’agricultura urbana? Coneix els horts urbans i suma-t'hi!

 

A Barcelona trobem horts i jardins comunitaris, granges urbanes, horts i patis escolars, horts socials i, fins i tot, horts privats en terrats, balcons i terrasses. La importància de preservar aquests espais verds i promoure’ls rau en el rol social i educatiu que tenen. Contribueixen a prendre consciència sobre el model alimentari que volem, fomenten pràctiques respectuoses amb l’entorn i tenen un paper molt important en la cohesió social i la dinamització comunitària

Sabies que estem col·laborant en l’impuls de l’Estratègia d’agricultura urbana promoguda per l’Àrea d’Ecologia Urbana? Aquesta estratègia en què s'està treballant vol acostar la ciutadania als horts urbans i l’agroecologia i donar suport a les iniciatives ciutadanes d'agricultura urbana que contribueixin a una ciutat més sana, justa i sostenible.

D’entre les diferents accions realitzades, s’ha mapat la xarxa d’horts urbans existents a la ciutat i el febrer de 2019 s’han comptabilitzat 119 horts urbans a la ciutat.


Si estàs interessat a crear-ne un o vols més informació sobre el desplegament d’aquesta estratègia o sobre algun aspecte relacionat amb els horts urbans, pots contactar amb agriculturaurbana@bcn.cat. També et poden interessar aquests dos manuals: Manual de l'hort comunitari i Guia per al desenvolupament de projectes d'horts socials ecològics.

AgroVallbona, un espai per a l'agroecologia a Nou Barris

En el marc del Pla director del Consorci del Besòs s’està treballant per articular un projecte de futur al barri de Vallbona (Nou Barris) anomenat AgroVallbona. El projecte es basa, d'una banda, en la defensa i la valorització de la finca de la Ponderosa, un dels últims espais agraris de Barcelona i, d'altra banda, en la rehabilitació de l'antiga Granja del Ritz, on es proposa emplaçar-hi un espai comunitari de dinamització agroecològica, acompanyat d’una naturalització del barri. En definitiva, en conjunt AgroVallbona exemplifica l'aposta de Barcelona per la transició agroecològica: la transició cap a un sistema alimentari metropolità més sa, més just i més sostenible.