Barcelona consolida la Fira nadalenca de Consum Responsable i d’ESS

04/01/2019 - 11:50

Durant els 12 dies han participat més de 60 entitats, empreses i projectes d’Economia Social i Solidària.

Avui ha finalitzat la IV edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, ubicada des de la tarda del 21 de desembre a plaça Catalunya.

Aquesta edició ha superat les xifres d’anys anteriors, arribant a més de 53.000 visites i més de 12.200 vendes a les 40 casetes i parades que han estat habilitades per més de 60 entitats, empreses i projectes d’economia social i solidària de la ciutat. Aquestes xifres demostren que la fira s’ha consolidat com a proposta nadalenca, ja que l’any passat va comptar amb unes 49.000 visites i unes 12.000 vendes aproximadament.

En aquesta fira, a banda de poder descobrir productes i projectes, i comprar-los, també es pot rebre informació i gaudir d’activitats de sensibilització sobre la importància del consum responsable. Enguany s’ha articulat en zones diferenciades amb oferta variada d’alimentació, artesania i regals, llibres i tèxtil. A més, els visitants podien gaudir de la Ciutat dels somriures, un espai d’activitats culturals organitzades per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

 L’Espai Consum Responsable millora la sensibilització

Una de les principals novetats d’aquesta IV edició ha estat traslladar a plaça Catalunya durant els dies de la fira l’Espai Consum Responsable que habitualment es troba a l’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores. Aquest recurs municipal, obert el passat mes de març, es troba a Ronda Sant Pau 43-45 baixos i la seva funció principal és informar i sensibilitzar sobre com  fer fàcil i real practicar un consum responsable i potenciar el treball en xarxa dels agents que el promouen.

Durant aquests més de 10 dies la ciutadania ha pogut rebre informació personalitzada i gaudir d’una programació d’activitats per poder conèixer, més i millor, com consumir de forma més ètica i responsable. per tal d’animar al consum responsable des del gaudi. Aquest espai ha comptat amb una mitjana de 75 persones ateses per dia. Una tasca que s’ha vist complementada amb les activitats de la carpa del Consum Responsable on, cada dia, a les 12 i a les 18 hores, s’han dut a terme activitats teatrals i musicals adreçades al públic familiar. Entre les quals se’n destaquen les activitats de la cooperativa de joves Recooperem, la desfilada de moda del projecte Diambaar de la cooperativa Diomcoop i l’intercanvi “llibres que importen”, organitzat per Atrapavientos, un nou concepte d’intercanvi d’objectes preuats emocionalment, que creen vincles i històries al voltant de la cultura i el consum.

Com en les altres edicions, les entitats i els projectes que participen a la fira han programat activitats a les pròpies casetes fent efectiu el seu compromís de fer un retorn social i cooperatiu a la ciutat.

Una aposta estratègica per impulsar l’economia social i solidària de la ciutat

La celebració d’aquesta Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària respon a l’estratègia municipal de donar suport a una economia plural i dotar d’eines i recursos a l’economia social i solidària, que representa al voltant d’un 7% del PIB, amb la voluntat que guanyi importància en els propers anys per l’impacte que aquests projectes tenen en la ciutadania. Alguns dels projectes que hi estaran representats han participat en algun dels serveis i recursos especialitzats que Barcelona Activa ha posat en marxa adreçats a empreses i iniciatives d’economia social i solidària.

En només dos anys el percentatge d’empreses d’aquest perfil que s’han atès a Barcelona Activa –incloent-hi participació a programes i activitats- han passat d’un 4% el 2016 al 8% el 2018, atenent un total de 439 empreses en el que portem d’any. Aquest acompanyament i suport ha contribuït a que el ritme de creació de cooperatives a la ciutat també s’hagi doblat en aquest període. L’any 2017 es van constituir  61 noves cooperatives, el doble que fa dos anys, el que representa el 37% del total de noves cooperatives constituïdes a Catalunya. Les dades de 2018 apunten a resultats encara millors.

Altres notícies destacades

“Amb el REC, com a ciutadania podem construir un grau de sobirania en el camp monetari”

26/07/2019 - 07:41

Parlem amb Martí Olivella Solé, coordinador del projecte Moneda Ciutadana de Novact, sobre la moneda ciutadana REC.

Álvaro Porro renova com a Comissionat en el nou govern municipal

25/07/2019 - 20:38

Amb l’aprovació del nou cartipàs municipal, encapçala el Comissionat d’Economia Social, Verda, Desenvolupament Local i Política Alimentària.

La XMESS presenta dues publicacions per promoure i implementar l’ESS als municipis catalans

25/07/2019 - 20:27

Són la guia “L’ABC de l’Economia Social i Solidària als Municipis” i la publicació “Compra Pública Responsable”.