Coneix i Emprèn en ESS amb la Brúixola, un repositori de recursos didàctics

26/02/2020 - 10:05

Un repositori de recursos informatius i didàctics en Innovació Socioeconòmica i l’ESS.

La Brúixola de la Innovació socioeconòmica és una eina gratuïta i de lliure accés de Barcelona Activa que agrupa recursos informatius didàctics sobre Economia Social i Solidària.

La Brúixola de la Innovació socioeconòmica és una eina de Barcelona Activa que agrupa recursos informatius didàctics sobre Economia Social i Solidària (ESS) tant per persones formadores que vulguin dinamitzar sessions com per qui vulgui saber més sobre economies transformadores. A més dels materials informatius i didàctics, el repositori, gratuït i de lliure accés, també recull experiències d’innovació socioeconòmica exitoses de la ciutat.

El repositori posa a mans de persones formadores una guia didàctica complerta que els ajuda a dissenyar un currículum formatiu complert i eficient. La proposta de treball permet, sota una lògica didàctica, aprofundir i donar eines per conèixer quines alternatives de consum responsable existeixen, com s’elabora un pla d’empresa o com portar a la pràctica una avaluació de les pròpies competències emprenedores, entre d’altres.

El web permet a la persona usuària crear l’itinerari més adient a les seves necessitats, ja sigui per a formar a col·lectius o per posar en marxa el seu projecte d’ESS. Així, la Brúixola ofereix una trentena de materials aglutinats en tres nivells de complexitat i profunditat: Conèixer, Emprendre i Aprofundir.  

La primera proposta formativa, Conèixer, està dissenyada per persones que volen conèixer una mica més l’ESS. És una primera aproximació on s’expliquen els conceptes i definicions generals. Els seus cinc blocs de continguts ofereixen un primer contacte amb la innovació social, les finances ètiques i el consum responsable a través de recursos formatius que inclouen articles, informes o vídeos.

La secció Emprendre ofereix informació més profunda sobre ESS, emprenedoria social i cooperatives d’iniciativa social que ajudarà a les usuàries finals a incloure els valors d’ESS en les seves iniciatives emprenedores.

Aprofundir, la darrera unitat de la Brúixola, planteja una estructura per itineraris per aprofundir en temes més concrets com l’avaluació, la transparència, la governança democràtica o la participació interna.

Per completar la formació, el repositori també recull pràctiques existents d’innovació socioeconòmica que es donen a Barcelona i que poden aportar idees tant a les persones formadores com a les emprenedores. Així, es poden consultar experiències que van des de noves propostes d’habitatge col·lectiu (La Borda), passant per cooperatives de finançament alternatiu (Coop 57) fins a propostes artístiques i de sensibilització entorn al consum responsable (Rebobinart i l’Aixada), entre d’altres.

L’esforç de Barcelona Activa per identificar i dissenyar els recursos més adients segons els nivells de coneixement fan d’aquest banc de recursos una eina complerta per a la formació i emprenedoria en l’ESS. Es pot accedir a tots els recursos al web de la Brúixola de la Innovació socioeconòmica.

Més informació

Altres notícies destacades

Entrevista_octubre (1)

El dilema ‘l’economia o la vida’ mai ha existit des de l’ESS

10/10/2021 - 10:43

. Entrevista amb les coordinadores de la FESC2021, Eva Goenaga i Anna Fernàndez

Fira NADAL

Sol·licituds per participar a la VII Fira de Consum Responsable i d’ESS

08/10/2021 - 12:49

. El termini per sol·licitar la participació es tancarà a les 23.55 h del dimarts 19.

Cartell FESC 2021web

La XMESS i la FESC organitzen una jornada per administracions locals

08/10/2021 - 12:46

. L’Ajuntament de Barcelona presideix la XMESS i va ser un dels impulsors.