Coneixeu Ca l’Abril? Cooperativa de prestació de serveis de cura i atenció domiciliària

16/06/2020 - 16:16

Ha rebut el suport de Barcelona Activa i el Pla de Barris en el procés de creació i constitució.

Ca l’Abril és una cooperativa que presta serveis de cura formada per 12 professionals emprenedores, actives i que creuen en el que fan. Es tracta d’un projecte col·lectiu que neix amb una vocació clara de potenciar la independència, l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb necessitat de cures.

 

Ca l’Abril està especialitzada en serveis d’atenció domiciliària i aposten per crear un clima de confiança i proximitat dins de cada llar, practicant l’empatia i l’escolta mútua. Els serveis de cura que presten inclouen: acompanyament, mobilitat dins de la llar, higiene personal, seguiment de la medicació, control i suport en les pautes d’alimentació i seguiment en el desenvolupament d’activitats quotidianes (passeigs, visites mèdiques, oci, compres…). A més a més, realitzen serveis de neteja a domicili.

Les tasques de cura com ara les feines domèstiques, tenir cura dels infants, els malalts, les persones amb necessitats especials o la gent gran, les han assumit tradicionalment les dones i han creat històricament xarxes informals per donar-hi abast. Un treball molt important i necessari que contribueix al desenvolupament econòmic d’un país, però que malauradament està poc reconegut socialment i també poc remunerat.

Per això, Barcelona Activa de la mà de Pla de Barris, va impulsar l’EmPrenem Cura durant els anys 2018  i 2019. Aquest programa adreçava a persones en situació de vulnerabilitat social i laboral que volien tirar endavant un projecte d’emprenedoria col·lectiva en l’àmbit de la cura. Aquest projecte d’Innovació Socioeconòmica, basat en la metodologia Generadora d’impactESS, va consistir en el treball a través de tres fases diferenciades: exploració del sector, intervenció a mida i acompanyament durant la constitució per generar un impacte al territori.

L’exploració del sector va permetre identificar els col·lectius i les persones que es dediquen a les cures, a més de donar a conèixer les condicions en les que ho realitzen als  barris de la Teixonera, Sant Genís dels  Agudells,  Zona Nord i l’Eixample. Desprès, es  va dissenyar un programa a mida d’emprenedoria social i col·lectiva on van participar  una quarantena de persones. L’objectiu final del programa va ser desenvolupar el pla d’empresa d’un projecte col·lectiu d’emprenedoria, adaptat a les necessitats del grup tot treballant el model de negoci segons la viabilitat econòmica del projecte i el sector d’activitat on s’ubica.

El resultat  d’aquest  procés és la constitució de  cooperativa Ca l’Abril el juliol del 2019. Des de llavors, la cooperativa presta serveis de cura i atenció domiciliària. Actualment  es troba allotjada a la innoBAdora, comunitat d’Incubació d’InnoBA a Barcelona  Activa i forma  part de les organitzacions assessorades pel servei d’assessorament per projectes  i organitzacions d’Economia Social i  Solidària especialitzat en cures.

Altres notícies destacades

Ampliació del Fons de Crèdit Municipal per l’ESS

03/08/2020 - 12:06

Els convenis amb Coop57 i Fundació Fiare suposen 4 milions de finançament

ConversESS de tardor, cicle de ponències sobre la covid-19 al setembre

22/07/2020 - 15:24

Cicle d’activitats per parlar sobre les conseqüències de la covid-19.

Activitats i formacions ESS de juliol i setembre

21/07/2020 - 12:27

Continuen els tallers i sessions virtuals per entitats i emprenedoria.