Cooperatives d’alumnes: nou programa pilot pel foment del cooperativisme en l’àmbit educatiu

28/05/2018 - 13:54

Aquesta iniciativa permet als alumnes crear la seva pròpia cooperativa durant el curs escolar.

Per al curs 2017-2018 s’ha engegat el Programa Cooperatives d’Alumnes, dintre de l’estratègia d’intervenció pel foment de l’Economia Social i Solidària i cooperativisme adreçada a joves impulsada per Barcelona Activa. Aquest programa té l’objectiu de posar en marxa una cooperativa d’alumnes als centres escolars, adreçat a alumnes de primària, secundària i cicles formatius o Batxillerat. Es desenvolupa en el marc del currículum escolar (dins d’horari lectiu), proporcionant a l’alumnat durant el curs l’experiència de viure la creació i la gestió d’una activitat productiva i econòmica.

Aquest programa pretén empoderar als alumnes, fent-los conscients de les pròpies habilitats, perquè en un futur coneguin i puguin emprendre els seus propis projectes a través d’una fórmula empresarial basada en el valor de la cooperació: el treball en equip, la responsabilitat compartida i l’assoliment de fites en comú.

Aquest curs escolar han participat tres instituts: catorze alumnes de l’ Institut de Nàutica de Barcelona a la Barceloneta, amb la creació de la cooperativa YATECOOP, projecte per la reparació de veles; vuit alumnes de l’IES Salvador Seguí de la Verneda amb ANIMA INTEGRA i el seu projecte vinculat en mediació, i finalment dotze alumnes de l’IES Maria Espinalt al Poblenou, amb FARICLETAS que té per activitat principal arreglar bicis amb la finalitat de poder llogar-les en un futur. A partir del setembre hi participaran fins a sis centres educatius. Segons explica l’Aran Aguilera, un dels tretze alumnes de l’Institut Maria Espinalt que participen del nou programa pilot de Barcelona Activa“He après què es una cooperativa, abans no tenia ni idea”. 

A l’IES Maria Espinalt el taller de formació i treball el realitzen dos dies a la setmana amb el suport del professorat i l’assessorament tècnic de cooperatives vinculades a l’economia social i solidària. En aquest cas Biciclot són els encarregats d’acompanyar als alumnes i ensenyar-los a reparar les bicicletes.

Ha habido momentos en que ha sido difícil. Aunque yo sea presidente no significa nada, es una cooperativa y todos mandamos por igual”. L’Óscar Pérez, l’alumne que va sortir escollit president, ens explica que el més difícil del procés per la constitució de la seva cooperativa es posar-se d’acord però que per organitzar-se no van tenir cap problema. Per al desenvolupament de la cooperativa es va oferir formació en emprenedoria cooperativa, pla d’empresa, lideratge col·lectiu, i també es va realitzar una excursió a una cooperativa relacionada i ja constituïda del territori, Coop de Bici.

Per la seva part i amb l’acompanyament del professorat, l’alumnat va recollir un capital inicial i va votar els càrrecs en una assemblea: un consell rector format per un president, un tresorer, un secretari i dos vocals; i també es van repartir entre les diferents comissions de treball. Entre elles, comunicació s’ha encarregat de construir un web que encara no han externalitzat, on figuren les tarifes de preus, i planegen difusió amb flyers promocionals. El Biel Riera, part de l’equip de comunicació, valora el projecte com: “El que més m’ha agradat ha sigut la unió final. Sent gent que tenim idees diferents hem acabant quadrant opinions. Pots confiar en els teus companys”. Però de moment, Faricletes treballa amb bicicletes cedides i només rep encàrrecs del professorat.

Altres notícies destacades

Una bona manera d’aprendre: intercooperar per a una alimentació més sostenible a la ciutat!

22/05/2019 - 09:12

Aposta per l’Aprenentatge Servei (ApS), el qual es defineix de manera senzilla com “aprendre fent un servei a la comunitat”.

Més 200 projectes de consum responsable ja són una realitat a Barcelona

14/05/2019 - 13:13

Primera trobada d’entitats que des de 2016 s’han presentat a la convocatòria de subvencions de consum responsable.

“Les economies transformadores es concreten amb pràctiques reals de construcció de justícia social”

24/04/2019 - 17:16

Entrevista a Fernando Paniagua de Paz, membre de la XES, per parlar sobre el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores.