Del carrer a les pantalles: la digitalització de l’ESS, per continuar als barris!

23/04/2021 - 09:16

Economia Social i Solidària. Arran de la pandèmia molts projectes de l’Economia Social i Solidària han accelerat el seu salt tecnològic per assegurar la seva sostenibilitat.

Fa just un any vivíem una diada de Sant Jordi excepcional: enmig de la pandèmia, en ple estat d'alarma i en confinament domiciliari vigent. La diada que per excel·lència es viu als carrers, va quedar reduïda al que les pantalles i les tecnologies ens van permetre gaudir.

Una iniciativa sorgida del cooperativisme va esdevenir un salvavides per part de les llibreries de barri, que temien per les severes conseqüències econòmiques que suposava perdre la diada.

El grup cooperatiu Som, juntament amb l’agència Mortensen, va impulsar la plataforma digital Llibreries Obertes, un espai virtual en el qual comprar llibres i escollir la llibreria a la qual volies atribuir la compra. L’enviament es feia a domicili amb tota la seguretat prevista als protocols sanitaris.

Aquesta iniciativa és una de les propostes de digitalització que es va acollir l’any passat a les subvencions Enfortim l’ESS. Però no va ser l´única. En un context de restriccions d’obertura comerç i de la incertesa econòmica general, la possibilitat d’obrir botigues en línia i de digitalitzar negocis ha sostingut la viabilitat de molts projectes de barri i ciutat.

Un altre exemple es Molsa Bio, que va poder obrir la seva botiga en línia o Biohabitat SCCL, que va poder enfortir i optimitzar la seva web per adaptar-la a les necessitats que exigia el moment. La cooperativa l’Esguard, va optar per la digitalització millorant les seves eines de gestió amb una plataforma digital de registre d’usuàries i treballadores per serveis educatius.

La Federació d’Escoles cooperatives també va trobar en l’Enfortim l’ESS, el suport necessari per digitalitzar el programa de creació de cooperatives d’alumnes en format digital.

Aquest són alguns dels molts exemples d’implementació de la digitalització en projectes de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona.

Enguany, l’Ajuntament, conscient de la necessitat d’implementar millores tecnològiques per assegurar la viabilitat de molts projectes, ha ampliat modalitats en la convocatòria Enfortim l’ESS, i ha obert una línia específica amb aquesta finalitat.

 

Altres notícies destacades

Suma’t al cicle d’activitats per l’alimentació sostenible

07/05/2021 - 09:55

Entre els mesos de maig i juliol la Xarxa d'Equipaments Ambientals de Barcelona i l’Espai Consum Responsable ofereixen el cicle d’activitats “Suma’t a l’alimentació sostenible!”.

MatchImpulsa obre inscripcions per plataformitzar i enxarxar digitalment l’ESS col·laborativa a Barcelona

06/05/2021 - 12:26

Economia Social i Solidària. Programa d'impuls transversalment feminista per la plataformització digital de l'Economia Social i Solidària i col·laborativa de Barcelona

Promoció d'una economia més sostenible des de l'economia social i solidària

29/04/2021 - 11:34

Economia Social i Solidària. L'objectiu és promoure un desenvolupament econòmic que respecti el medi ambient i generi alternatives més ecològiques.