Diàleg entre models d’incubació per projectes d'ESS al BizBarcelona

27/06/2019 - 11:17

L'espai va permetre debatre què significa emprendre col·lectivament i acompanyar iniciatives en contextos de comunitat i col·laborativament.

El passat 12 de juny, durant el BizBarcelona 2019, la fira per a emprenedors i emprenedores, startups, pymes i autònoms que es va celebrar a la Fira de Barcelona, Barcelona Activa va organitzar la taula rodona sobre models d’incubació i de cotreball “Experiències d’incubació en entorns col·laboratius: emprendre en comunitat”.

Quines competències s’han de tenir per emprendre col·lectivament? Com es promou la vinculació, la col·laboració i el retorn social entre les iniciatives que s’incuben en aquests espais? Aquestes van ser alguns dels interrogants que van obrir el diàleg entre diverses experiències i models d’incubació que faciliten l’acompanyament de projectes d’Economia Social i Solidària (ESS) i Innovació Socioeconòmica (ISE), posant de relleu aspectes com el retorn social, l’emprenedoria col·lectiva, la utilització d’eines de gestió distribuïda, la participació en la governança, la cooperació i el coneixement obert.

La taula rodona, moderada per Herminia Gil, responsable d’ISE de Barcelona Activa, va comptar amb la participació de quatre projectes: La innoBAdora de Barcelona Activa, La Incubadora de Coòpolis, La  Clota Cotreball – Barcelona Activa i Uikú Coworking el Prat que van debatre al voltant d’alguns aspectes d’interès per l’acompanyament de projectes socioempresarials com què significa emprendre col·lectivament i acompanyar iniciatives en contextos de comunitat i col·laborativament. També es va a debatre sobre com es vinculen les iniciatives en l’entorn i el retorn social, entre altres aspectes.

En aquest context, La Clota Cotreball, com espai gratuït, va considerar que les empreses instal·lades realitzen una contraprestació per a l’ús gratuït de les instal·lacions fent accions específiques de retorn social que es dissenyaran tenint en compte les necessitats de la comunitat detectades en el pla de desenvolupament econòmic de districte. Per la seva part, La innoBAdora va compartir la seva estratègia d’acompanyament col·laboratiu a iniciatives d’ESS, entenent-lo com el fet de detectar les necessitats i les experteses presents entre les iniciatives i així buscar oportunitats de col·laboració. 

Els representants d’Uikú, espai de cotreball del Prat de Llobregat, van explicar a les persones assistents la importància de la autogestió i de quina manera ho han fet: a través d’una cooperativa de serveis i el seu programa d’incubació per iniciatives novelles al Prat. Finalment, La Comunitat d’Incubació de Coòpolis, com a Centre de promoció del Cooperativisme de Barcelona, va a destacar que tot i no estar operativa encara, promourà la relació de les iniciatives en el seu entorn més proper més enllà de la seva ubicació a Can Batlló.

Altres notícies destacades

“Amb el REC, com a ciutadania podem construir un grau de sobirania en el camp monetari”

26/07/2019 - 07:41

Parlem amb Martí Olivella Solé, coordinador del projecte Moneda Ciutadana de Novact, sobre la moneda ciutadana REC.

Álvaro Porro renova com a Comissionat en el nou govern municipal

25/07/2019 - 20:38

Amb l’aprovació del nou cartipàs municipal, encapçala el Comissionat d’Economia Social, Verda, Desenvolupament Local i Política Alimentària.

La XMESS presenta dues publicacions per promoure i implementar l’ESS als municipis catalans

25/07/2019 - 20:27

Són la guia “L’ABC de l’Economia Social i Solidària als Municipis” i la publicació “Compra Pública Responsable”.