Eix Muntanya: els barris de muntanya de la ciutat fomenten la transició ecològica

19/06/2019 - 10:27

Aquesta inciativa vol avançar cap a una ciutat i un sistema alimentari més sa, més just i més sostenible.

Des de finals de la dècada de 1990, Collserola i els seus entorns han estat un autèntic viver d'iniciatives de promoció de l'agroecologia i l'economia social i solidària. A dia d'avui, els barris de muntanya de Barcelona compten amb una gran diversitat d'iniciatives d'aquest tipus. Ens estem referint a «barris de muntanya» de Barcelona, entesos de forma laxa: Vallvidrera; Tibidabo i Les Planes; Sant Genís dels Agudells, Montbau i Horta; Canyelles, Torre Baró i Ciutat Meridiana; i Vallcarca.

Tot i que alguns d’aquests projectes són gestionats o cogestionats per l’Ajuntament, la majoria han estat impulsats pel moviment associatiu o autogestionat i funcionen de forma autònoma.

Impulsem les iniciatives agroecològiques de la muntanya!
Des de l’Ajuntament de Barcelona, i en concret, des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum s’ha volgut reforçar i impulsar tota aquesta tipologia d’iniciatives en el que s’ha anomenat ‘Eix Muntanya’: aprofitar el potencial que tenen els barris de muntanya de Barcelona per fomentar la transició agroecològica de la ciutat; és a dir, la transició vers un teixit socioeconòmic, una ciutat i un sistema alimentari més sa, més just i més sostenible.

El projecte d’Eix Muntanya va començar a caminar l’abril de 2018 i amb l’ajuda de la Secretària Tècnica d’Arran de Terra, i entre d’altres, han conseguit visibilitzar projectes, enxarxar-los, dotar-los d’eines i treballar en coordinació amb una gran diversitat d’agents institucionals que comparteixen unes característiques i reptes comuns propis dels territoris de muntanya, a través d’espais de participació, aconseguint fites com:

  • el mapatge d’iniciatives de promoció de l’agroecologia i l’economia social i solidària en aquests barris de muntanya, detectant fins a 82 iniciatives, entre les que es compten horts comunitaris, cooperatives de consum o projectes i persones dedicades a la sensibilització agroecològica.
  • acompanyar nombroses iniciatives de caire agroecològic i social als barris de muntanya de la ciutat, per contribuir a la concreció i aterrament de les seves propostes des de la perspectiva de l’agroecologia i l’ESS, a l’articulació amb d’altres entitats del territori mitjançant l’enfortiment de les xarxes ja existents i afavorint la interlocució amb les administracions públiques.
  • puntejant projectes estratègics, com una xarxa d’equipaments de referència en agroecologia i ESS, l’AgroSerraEscola i un programa de formació específica.  En el primer cas, es proposa, d’una banda, reforçar l’orferta d’activitats i formacions vinculades amb l’agroecologia a equipaments ja en funcionament (Can Calopa de Dalt, Centre Cívic Vazquez Montalban, Bosc Turull, Can Soler, Vall de Can Masdeu i Casa de l’Aigua), i per una altra, crear centres de referència en agricultura urbana i agroecologia, en projectes a futur com l’Oasi Agroecològic de Porta, AgroVallbona o l’antic hospital de Sant Llàtzer. En el segon, l’AgroSerraEscola, es parla de projectes de regeneració agroforestal de les zones de transició entre la ciutat i la muntanya, potenciant la participació comunitària, la prevenció d’incendis amb pastures, la creació de vergers comestibles o la recuperació de basses d’acumulació d’aigua per una millor resiliència davant de períodes de sequera.
  • reflexionant i participant en l’Estratègia d’Agricultura Urbana (EAU), un document estratègic impulsat per Ecologia Urbana que es troba en fase de tancament, tant a nivell tècnic com participatiu, i que servirà com a document de referència de les actuacions d’agricultura urbana a la ciutat entre 2019 i 2030. Aquesta Estratègia té com a objectius principals la promoció de l’agricultura urbana a la ciutat de Barcelona, a través de l’ampliació de la superfície cultivada, l’impuls de criteris comunitaris i agroecològics a la infraestructura verda i especialment als horts de la ciutat i la governança compartida.

Des de la seva ideació i constitució, l’Eix Muntanya ha organitzat diverses trobades entres totes les persones, entitats i agents implicats, formant reunions i grups de treball per fer créixer aquest eix. També ha creat la Taula Institucional Eix Muntanya.  

Reptes de futur a l’Eix Muntanya

Tot el 2018 i al llarg d’aquest any ha servit també per encarar futures línies de treball, que són les següents:

  • Continuar l’acompanyament a les entitats i els projectes, a través del suport en l’aterrament de les propostes de forma individual i col·lectiva, l’articulació amb altres entitats i agents i la derivació a serveis existents de l’administració pública i d’altres organismes del sector.
  • Enfortir i/o fer realitat els projectes estratègics i la xarxa de nodes agroecològics, considerant aquests espais com a pols d’interacció de les entitats i iniciatives que impulsen l’agroecologia i l’ESS al territori.
  • Posar en marxa proves pilot dels projectes de l’AgroSerraEscola, basats en la regeneració agroambiental i la dinamització comunitària.
  • Promoure una governança compartida dels barris de muntanya entre els Districtes que hi formen part, a través de l’ampliació de competències de l’actual Oficina de Collserola o altres mecanismes que gestionin les peculiaritats d’aquest territori.
  • Situar l’Eix Muntanya en el mapa de les polítiques municipals de promoció de l’equitat i la sostenibilitat, destacant el seu caràcter transversal respecte a les propostes municipals transformadores i apostant per la singularitat i potencial del territori de muntanya en el marc global de la ciutat de Barcelona.

Pròxima trobada Eix Muntanya: formació per fer-nos més fortes

Des de la seva ideació i constitució, l’Eix Muntanya ha organitzat diverses trobades entre totes les persones, entitats i agents implicats. La pròxima, serà una formació dedicada a aquests agents, però també oberta a la ciutadania en general sobre gestió interna de les entitats i col·lectius, donant resposta als reptes detectats per les pròpies iniciatives. La formació, titulada “L’organització interna d’entitats socials” aportarà eines per planificar projectes i mobilitzar la participació en entitats socials i agroecològiques, i correrà a càrrec  de la cooperativa A Granel.

Formació Eix Muntanya
L’organització interna d’entitats socials

27 de juny de 2019
17h-20h
Centre Cívic Can Basté
Pg. Fabra i Puig 274 -08031 – Barcelona
Inscripcions obertes fins el 21 de juny: ana@arrandeterra.org

Altres notícies destacades

Una missió d’estudi multiterritorial de Barcelona i Montreal visita Seül

16/10/2019 - 17:36

La missió va poder estudiar i analitzar casos concrets d'economia col·laborativa i de comuns urbans a Seül.

Dia Mundial de l’Alimentació: menjar pot canviar el món?

16/10/2019 - 12:15

Aquest any, el lema de la diada és “Una alimentació sana per a un món #FamZero”.

Obert el termini per sol·licitar la participació a la V Fira de Consum Responsable i d’ESS

11/10/2019 - 09:49

Les sol·licituds es poden fer fins al 21 d'octubre. La fira es farà del 20 al 31 de desembre a Plaça Catalunya.