“El FSMET és un procés enriquidor que ha permès generar lligams a nivell internacional”

21/07/2020 - 09:22

La Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de FETS, avalua l’impacte del FSMET.

El Fòrum Social Mundial d’Economies Transformadores (FSMET), celebrat del 25 de juny al primer de juliol, és un procés promogut des de diferents entitats i confluències de l’ESS barcelonina. La Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de FETS- Finançament Ètic i Solidari, ens explica l’origen, futur i importància d’aquesta trobada internacional amb 2.000 persones inscrites, 400 organitzacions i més de 150 activitats online.

Què és FETS i quin vincle té amb el FSMET?

FETS -Finançament Ètic i Solidari és una entitat de segon nivell que agrupa 33 entitats catalanes del Tercer Sector, de l’Economia Solidària i de les Finances Ètiques i Solidàries. Com representat de FETS, jo he participat en el procés del FSMET com a confluència de finances ètiques i solidàries i a la comissió de continguts, entre d’altres.

Com va néixer aquest fòrum mundial centrat en les economies transformadores i per què a Barcelona?

L’origen va ser al Fòrum Social del Quebec, al 2016. Ja s’havien fet altres fòrums socials temàtics, però era la primera vegada que es plantejava un fòrum social mundial de les economies transformadores.

Es va pensar en Barcelona com a ciutat acollidora perquè l’ESS, l‘autogestió  i el cooperativisme a la ciutat tenen una història, una força i una riquesa reconegudes a nivell internacional, com per exemple la Fira de l’Economia Social i solidària de Catalunya, una fira temàtica específica amb sis anys d’història i per la que passen 15.000 persones… també és referent a nivell mundial pel seu internacionalisme, la seva solidaritat internacional i mobilitzacions socials, així com algunes de les polítiques municipals. Tenia i té tot el sentit del món que fos a Barcelona.

I com és el procés?

Es va pensar molt en quin procés es volia i com portar-ho a terme. Es va organitzar una primera trobada a l’abril de 2019, on van participar moltes entitats internacionals, de l’estat i de la ciutat. Vam definir les quatre confluències temàtiques, corresponents als moviments socials entorn a diferents economies transformadores: economies feministes, els bens socials comuns (tan digitals com urbans), l’ESS, i l’agroecologia i sobirania alimentària. I els dos eixos transversals: polítiques públiques i l’educació per una economia transformadora.

Posteriorment, es va fer una trobada al juliol de 2019 per reforçar les xarxes coordinadores del FSMET. Fins aquell moment, les xarxes impulsores del FSMET eren sobretot les xarxes d’ESS: la XES a Catalunya, REAS a nivell estatal i RIPESS a nivell internacional. Aquestes tres xarxes vam considerar que era imprescindible reforçar el comitè coordinador per reflectir les confluències i es va fer una crida internacional a xarxes d’economies feministes, ecologia i sobirania alimentària, béns comuns, etc. Aquest comitè el van formar 24 ó 25 xarxes internacionals molt diverses.

Hem tingut un altre moment al juny, amb el FSMET Virtual on hem treballat per construir conjuntament una agenda de les economies transformadores on hem definit quatre dimensions sobre les que actuar: del poder, de la natura, del coneixement, i del model econòmic. El procés continua: continuarem construint aquesta agenda per presentar-la a l’octubre, durant la Fira de la FESC.

Segurament hi haurà més moments que anirem definint entre totes les xarxes.

Què passarà a l’octubre?

El punt fort del juny ha estat el treball de les confluències, els diàlegs i la construcció conjunta. Al mes d’octubre, coincidint amb la Fira de l’Economia Social i solidària de Catalunya per tenir molta força, volem presentar l’agenda i donar visibilitat a pràctiques concretes i locals i iniciatives de les economies transformadores que donin resposta als grans reptes globals. Per recopilar aquestes propostes hem llençat la convocatòria Acceptem el repte, per a que iniciatives locals i internacionals es puguin presentar.

Com valores el procés, els objectius assolits i els reptes del Fòrum?

Com deia, el procés continua i és difícil fer una avaluació d’una activitat concreta que forma part de tot el procés. Ara bé, s’ha vist una generació d’espais de confluències i de diàlegs molt constructius entre les diferents economies transformadores i els moviments socials, molt diversos i amb nivells de participació diferents, la qual cosa és molt positiva.

Són processos molt complexes a nivell d’organització, del temps que tens i d’assegurar-se que sigui el més participatiu possible. Algunes qüestions organitzatives, comunicatives i d’implicació de diferents sectors locals, estatals i internacionals que cal potenciar i millorar. Encara tenim un camí per implicar més a la ciutadania en general i la de Barcelona en particular tot i que el fet de no fer-ho presencial també ha tingut un impacte en aquest aspecte.

Què va suposar la covid-19 en l’organització del Fòrum?

Quan va esclatar la pandèmia havíem de prendre moltes decisions i va haver molts debats per veure com ho fèiem. Finalment, vam entendre la pandèmia com una oportunitat per donar visibilitat a allò que és essencial i, per tant, donar un espai a les economies transformadores en aquest context. Fer-ho virtual ha suposat coses bones, com la reducció de les petjades ecològiques i la participació de persones que no haguessin pogut venir presencialment, i coses negatives, com la bretxa virtual i les barreres per una implicació equitativa.

Vam treballar per reduir els aspectes negatius, agrupant les activitats pròpies del FSMET en una franja horària concreta (15.00- 17.00 h) que permetia a tots els continents participar-hi i hem aconseguit que, en algunes trobades i actes, participessin 500 persones de tot el món. Finalment, es van inscriure 2.000 persones i 400 organitzacions, amb més de 150 activitats online.

Què aporta el FSMET a Barcelona i la ciutadania?

Tenim l’oportunitat de fer visible el moviment i l’àmbit de l’ESS a Barcelona, a més de per generar més lligams a nivell internacional, construir aliances amb altres iniciatives que són similars. Això és molt enriquidor, perquè ens permet avançar, aprendre i aportar en un procés col·lectiu i global.

Per molt que no sigui presencial, el FSMET sí que ha posat al centre tot el que es fa a Barcelona en clau d’ESS, polítiques municipals, finances ètiques i solidàries… és un aprenentatge que quedarà més enllà de l’octubre.

Altres notícies destacades

Cicle d’activitats d’octubre d’Espai Consum responsable

22/09/2020 - 12:44

A l’octubre parlarem d’alimentació i agroecologia. Reprogramem una de mobilitat.

“La nostra idea radical és fer un ús social dels diners”

22/09/2020 - 12:21

Parlem sobre finances ètiques amb la Sònia Molina Vila, de Fiare Banca Ètica

L’Alcaldessa i la Ministra de Treball i Economia Social visiten la incubadora d’innovació sòcio-econòmica de la ciutat

22/09/2020 - 11:55

Dins la visita institucional de la Ministra i l'Alcaldessa a diverses iniciatives municipals.