“Els infants són part fonamental del procés de canvi de consciència ecològica”

13/02/2020 - 14:09

Entrevistem a la Presidenta de Som la Clau-Ecologia i Transició Urbana, Chiara Monterotti.

Som la Clau-Ecologia i Transició Urbana vol impulsar la transició ecològica i ser un factor de canvi perquè la vida i el seu manteniment en el planeta estigui al centre. Per aconseguir una reducció del consum (d’energia, aigua, roba, etc.) i impulsar tot allò que ajudi a la resiliència de la ciutat, l’entitat fomenta un canvi de consciència treballant en xarxa i oferint els coneixements perquè aquesta fita es pugui produir.

Com i perquè va néixer l’associació?

L’Associació Som la Clau forma part de la Xarxa CooperaSec. L’entitat es va constituir el 2018, tot i que la seva activitat es remunta a les xerrades a Centres Cívics, a la Cooperativa la Base, al 2014.

El seu sorgiment respon a la necessitat de fer alguna cosa per transformar la realitat. Amb l’acompanyament de Coòpolis, CoopdeMà i CooperaSec, el grup motor va constituir-se com a associació amb l’objectiu d’obrir-se més al barri i a la ciutat.

Quina relació hi ha entre Som la Clau i la xarxa comunitària?

El centre de la nostra activitat és a visió comunitària i de cura de la comunitat. Entre altres iniciatives col·lectives del barri, mantenim viva i constant la comunicació amb els infants, generem espais per als àpats de recapte[1] periòdics al barri o formem part de la xarxa comunitària existent al Poble Sec.

Estem presents a la Seca, a l’Hort de la Font Trobada que amb 100 parcel·les acull a un centenar o més de famílies, i que esdevé una “àgrora” on també s’intercanvien coneixements, llavors, plantes, salut, etc.

A més, col·laborem activament amb el Centre Cívic el Sortidor on fem tallers d’aprofitament alimentari. En aquest àmbit treballem conjuntament amb Trocasec i la Xarxa d’Aliments, que s’encarreguen de recollir menjar sobrant a les botigues tots els dijous. També organitzàrem un dinar de recapte en el qual van participar 160 persones i 60 voluntàries per preparar-ho.

A Som la Clau treballem tres persones, però la nostra activitat no seria possible sense la xarxa de persones i entitats que estan disponibles quan se les necessita, i això vol dir el grup de la Seca, l’hort de la Font Trobada, el Sindicat de barri, el Centre Cívic, etc. Som la Clau no s’entén sense la seva relació simbiòtica amb CooperaSec, ja que els tallers a les escoles es fan sota el seu paraigua. CooperaSec és qui demana la subvenció “Enfortim” i ens dóna suport administratiu i de gestió, juntament amb Coòpolis.

Com treballeu amb els infants el canvi real des de Som la Clau-Ecologia i Transició Urbana?

Som la Clau centra una part important dels seus esforços en crear consciència perquè el canvi no sigui superficial, oferint coneixements i habilitats. Els infants són part fonamental del procés i per això es treballa directament amb escoles i instituts. En aquests moments, treballem a tres escoles del Poble Sec i set Instituts de Barcelona gràcies a que disposem d’una subvenció municipal.

L’objectiu és preparar-nos per aquesta adaptació necessària. Ja no es pot tornar enrere i, per tant, estem en fase d’adaptació-mitigació. Algunes de les idees que compartim estan relacionades a com preparar la ciutat per la rehabilitació energètica dels edificis i que aquests puguin captar recursos com aigua i energia, a l’estil de la Fàbrica del Sol. En aquests moments la ciutat és depredadora i cal que esdevingui generadora.

Als instituts de secundària fem tallers sobre consum cooperatiu responsable juntament a Coòpolis. La feina més profunda, però, es fa a les escoles de primària.

Allà s’explica què està passant amb el planeta, però també què es pot fer i com, des de la mobilitat, l’habitatge, l’alimentació o l’energia. En aquests espais treballem científicament per aquest canvi, desenvolupant un projecte complert de dos anys amb dos moments d’actuació. Primerament, expliquem el moment socioambiental en el qual ens trobem, fem una auditoria de consum amb els infants (d’aigua, energia, aliments i materials) i es signa un compromís de consum responsable de l’escola. Després, elaborem un pla d’acció on els infants fan propostes, es preveuen els recursos necessaris, la viabilitat i l’agent executor.

L’impacte i visibilitat d’aquest projecte és molt gran. A les escoles arribem a 500 infants, les seves famílies i una trentena de mestres. Com que els infants són del barri del Poble Sec, sovint m’aturen al carrer per explicar-me el que fan a casa. Aquestes qüestions arriben profundament als infants.

On us podem trobar?

Ens trobem al carrer Blai 34, en un espai annex a la Biblioteca i compartit per diferents entitats i col·lectius, com el Pla Comunitari i la Xarxa CooperaSec. Compartir espai és una fortalesa que ens permet sumar recursos i plantejar projectes que de manera individual no serien assumibles. Ens permet compartir, generar sinergies… disposar d’aquest lloc és fonamental perquè els projectes es facin realitat.

[1] És un àpat popular d’aprofitament on el principal ingredient són aliments que d’altra manera haurien acabat a les escombraries. Es tracta d’aliments que tot i ser aptes pel consum, els comerços del barri ja no poden vendre: peces una mica tocades, fruita massa madura o lletja, entre altres.

Altres notícies destacades

“Els infants són part fonamental del procés de canvi de consciència ecològica”

13/02/2020 - 14:09

Entrevistem a la Presidenta de Som la Clau-Ecologia i Transició Urbana, Chiara Monterotti.

“La mobilitat i la producció d’energia a Catalunya ha de ser compartida”

29/01/2020 - 15:31

Aquest mes, dediquem l’entrevista del mes al tercer capítol de les ConversesESS: Mobilitat i Energia.

Inicia la V edició del “Camí de la solidesa” amb la participació d'onze organitzacions de l’ESS

29/01/2020 - 15:25

Descobriu les organitzacions de l'ESS que participaran en l'edició 2020 del programa.